882 4

Няма проблеми с регистрацията на ПП Воля

Венцислав Михайлов

Наказателна отговорност за разпространителите на фалшиви новини поиска лидерът на ПП ВОЛЯ Веселин Марешки тази сутрин в интервю за предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. Темата бе повдигната от водещите във връзка с появили се публикации за някакъв „проблем” за участие на Веселин Марешки в две партии. „Това е поредната платена фалшива новина срещу мен, която цели да обърка симпатизантите на ВОЛЯ. Давате ли си сметка, че с милионите, похарчени за тиражирането на такива лъжи, колко животоспасяващи операции можеха да бъдат направени?!”, коментира Веселин Марешки.

ПП ВОЛЯ е регистрирана по надлежния законов ред в регистъра на политическите партии, воден от СГС, а регистрацията ѝ е действителна и съобразена със законовите изисквания, както към момента на регистрацията през 2007 г., така и към настоящия момент.

Председателят на ПП ВОЛЯ г-н Веселин Марешки НЕ Е сред учредителите на партията, каквито неверни твърдения и внушения се правят в публикациите на някои медии, въпреки че документите за партията са публични и журналистите, ако са обективни и спазват принципите на професията, са могли да ги проверят сами преди да лансират неверни твърдения. Г-н Марешки е избран за председател през ноември 2012 г. или над 5 г. след регистрацията на партията на легитимно и законосъобразно проведено събрание. Това обстоятелство също е видно и може да се види от делото на партията в Софийски градски съд (СГС), където са налични всички документи от датата на регистрацията до днес. СГС нееднократно е извършвал промени в обстоятелствата по регистрацията на ПП Воля, което означава, че съдът е извършвал редица проверки за действителността и законосъобразността на регистрацията ѝ през годините.

Що се отнася до Политическа партия „Национално движение за свобода и демокрация“ (ПП НДСД), тя е регистрирана през февруари 2005 г. Съгласно приетия по-късно Закон за политическите партии (обн. ДВ от 01.04.2005г. ) и по конкретно § 4 от същия, ПП НДСД е следвало да се пререгистрира в срок до 30 юни 2006 г. Последователно Софийски градски съд и Върховния касационен съд отказват да пререгистрират ПП НДСД, с което на практика окончателно ограничават възможността ѝ да развива дейност и да участва в политическия живот на страната, включително чрез участието на избори. Нито прокуратурата, нито съда, обаче, са предприели мерки за заличаването ѝ.

Г-н Марешки, а още по-малко ПП ВОЛЯ, могат да носят отговорност за това, че ПП НДСД не е заличена по надлежния ред в регистъра на СГС. Единствената причина отчетите на ПП НДСД да се представят в Сметната палата, въпреки отказа за пререгистрация е, че е налице изрично законово задължение за това в чл. 34 от ЗПП, а Веселин Марешки е човек, който спазва законите.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • стига измислени месии
  Отговор
  1 22:20  20.03.17
  Марешки може да си го увърта, както си иска, но и по новините казаха, че съда се е произнесъл,че има общо едновременно с две партии, което е грубо нарушение на закона! Още не е влязъл в политиката и вече започна с шменти капелите!!! Е тов е варненския месия, хора мислете, като гласдувате в нищо друго не искамда ви убеждавам. Фактите са си факти дори и във факти.бг !!!
 • хахаха
  Отговор
  2 23:54  20.03.17
  искаме хапчета и кебапчета хахаха боже това е простотия
 • Хуакин
  Отговор
  3 08:02  21.03.17
  Даваи марешки а теб сме
 • ДогъзДоган
  Отговор
  4 19:06  21.03.17
  БЪЛГАРИНО ГЛАСУВАЙ ДОРИ СЪС ЗАЧЕРКНАТА БЮЛЕТИНА ИНАЧЕ ЦИГАНИ И ТУРЦИ ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ ПАК ТВОЯ ЖИВОТ! ПО ТОЯ НАЧИН НАМАЛЯВАШ ПРОЦЕНТА И СЪОТВЕТНО БРОЯ БЮЛЕТИНИ "ЗА" НА СЪОТВЕТНИТЕ МАФИОТСКИ ПАРТИЙКИ ПРОМЪКВАЩИ СЕ СЪС ЦИГАНСКИ И ТУРСКИ ГЛАСОВЕ!

Напиши коментар:


Публикувай