388 1

70 000 българи ще изкарат Великден зад граница

Мартин Христов

Около 70 000 българи ще изкарат Великден зад граница. 45 000 от тях ще посетят Гърция, 7000 отиват в Сърбия, 2500 в Македония, съобщи Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Според неговите разчети над 200 000 ще пътуват в пределите на страната, част от тях по родните си места, други на почивка в хотел.

"90% от българите ще си останат в страната. Интересът към ски курортите е голям, в Банско свободните места за празника са кът", коментира пред "Труд" Благой Рагин, председател на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

В същото време страната ни ще посрещне над 170 000 чужденци за Великден, който тази година се пада на 16 април. Те ще са предимно гърци, сърби, румънци и македонци, по-малък е процентът на туристите от Западна Европа, уточни и Румен Драганов.

По думите му заради съвпадането на православния и католическия празник тази година освен че гостите от чужбина ще са повече, качествените хотели със спа, балнео- и уелнес процедури вече са заети, предаде Дарик.

Председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Байко Байков прогнозира, че интересът за Великден на море у нас е слаб, с изключение на Албена и Златни пясъци, които вече посрещат първите си туристи.

Експертите отчитат повишен интерес на чужди туристи към културен туризъм у нас, който ще бъде осезаем в почивните дни около Великден.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • баш батка
    Отговор
    1 10:18  21.03.17
    И тази стъкмистика от къде?

Напиши коментар:


Публикувай