1 615 3

Образователната система е пред разруха

Юлиан Петров се опасява, че много скоро няма да има учители, които да работят

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Наскоро стана ясно, че тази година ще се пенсионират 9000 учители. Миналата година са били пенсионирани 12 000 преподаватели. По данни на МОН след 5 години около 24 000 учители ще излязат от класните стаи.

Проблемът е огромен, системата е в риск и пред крах, защото няма кой да работи, коментира Юлиян Петров от синдикат "Подкрепа". Според него ситуацията е критична.

"В момента витае една сума за учителска заплата от 1 500 лева, но тя не е панацея и няма да вкара веднага младите учители в системата. Като говорим за учители, нека не забравяме в каква среда работят учителите – в много трудна, много рискова среда, свързана с огромен стрес – нещо, което много трудно задържа дори младите хора в българското училище. До 10% от тези, които завършват специалност „учител“, с квалификация „учител,“ започват да работят като такива. Останалите си търсят място под слънцето на други места"

България


Още по темата

 • МОН няма да съкращава учители

  МОН няма да съкращава учители

  Министерството на образованието и науката няма никакво намерение да съкращава учители или непедагогически персонал в детските градини, училищата, ...
  16.03.2017
  401
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Сепаратист
  Отговор
  1 15:39  21.03.17
  Всичко в територията гасне с всеки изминал ден.2050 не е далеч,4 милиона,2 милиона цигани и пенсионери.Това е бъдещето на територията.Децата на политиците ни ,се образоват и остават навън,крадените пари се инвестират в спокоен живот,в хубаво западно образование,в скъпи имоти в чужбина,в бизнес чрез подставени лица в бг и чужбина.ДЪРЖАВАТА Е ГНИЛА,И Е НОРМАЛНО ДА УМИРА.
 • 111
  Отговор
  2 18:13  21.03.17
  Защо да се работи? Вземете светъл пример от циганите (любимците на бг държавата) - основна професия социално слаб + инвалид= по-висока от средната учителска заплата и то чисто без данъци + безплатни ток и вода.
 • мъжкар
  Отговор
  3 20:06  21.03.17
  Няма от къде да дойдат нови учители защото учителската професия от най-елитната целенасочено е превърната в една от най-отвратителните и непривлекателни работи за един млад човек.Първо да започнем с това че един млад човек когато завърши за учител какво му предлага държава ами тя му предлага МИЗЕРНИТЕ 600ЛВ заплата.Отделно липсата на каквито и да е права от страна на учителите спрямо учениците създава чувство на безнаказаност у децата и те започват да си правят каквото си искат в час.Другия момент са родителите които много често особено по-неграмотните влизат по часовете и се заморазправят физически с учителите които нямат никаква вина че тяхното малко л..но си е играело с телефона в час и те са му направили забележка.И последния момент е корупцията винаги на местно ниво особено в провинцията разни "хора с пари" диктуват какво да става в училището защото тяхното лайно учело там и учителя трябва чинно да стои и да изпълнява такива задкулисни заръки че иначе"знаеш ли кой съм аз ще си изгубиш работата".Е отговорете ми вие как мислите че някой млад човек ще се впрегне да работи при такива условия и в такъв стрес и то за 600лв ами много ясно че ще отиде да мие чинии в Белгия там ще взема 1500 евро.

Напиши коментар:


Публикувай