943 3

Лукарски: Бездействието на президента води до анархия на границата ни с Турция

Венцислав Михайлов

“Не деля десните избиратели. Реформаторския блок е център на автентичната десница, който събира, а не разделя. „РБ-Глас народен“ е единственият гарант за дясно центристко управление”, заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски по БНТ. Той беше категоричен, че единствената автентично дясна коалиция, която влиза в следващия парламент, е „РБ-Глас народен“ и призова десните да гласуват с 21.

“Всеки глас за дясна формация, която не влиза в парламента, ще се прелее после за ГЕРБ и БСП. Не трябва да се делят десните избиратели, боли ме от това”, заяви Божидар Лукарски. Други колеги вдясно очевидно мислят различно и отговорността за това разделение е изцяло тяхна, каза лидерът на СДС.

Той отбеляза добрия икономически ръст за последните две години, когато беше министър на икономиката, но подчерта, че за да се запази, трябва да се надграждат политиките, които са изпълнявани от предходното дясно-центристкото правителство на ГЕРБ и РБ . В момента ръстът е над 3% и това е много добре, в рамките на ЕС, сега сме трети по ръст. Ако тази тенденция се запази, българските граждани ще го усетят като повече пари в джоба им и повишена покупателна способност, подчерта Лукарски. Според него, за да се постигне по-висок ръст са необходими повече инвестиции. Затова основен акцент в програмата на “РБ-Глас народен” е запазването на данъчните ставки, което контрастира с предложенията на левицата. “Ние не искаме да пипаме плоския данък и предлагаме намаляването на ДДС на 18 процента” , каза Лукарски. Той поясни, че вследствие на тази мярка, се очаква за година 1 млрд. лева да останат в джоба на потребителите и на малкия и среден бизнес.

Намаляването на данъчната тежест, вдигането на прага за регистрация по ДДС от 50 на 200 хил., са другите важни мерки, които предвижда програмата на коалицията. Не на последно място, Лукарски посочи и намаляването на административната тежест – въвеждане на лицензионен и разрешителен режим само, ако отпаднат два такива, разширяване на принципа на мълчаливото съгласие , което той успял да въведе като министър на икономиката. Това са мерки , които разхлабват хватката около малкия и среден бизнес, категоричен беше Божидар Лукарски.

Относно корупцията, като основен проблем на нашето общество, Лукарски подчерта, че един от първите закони, които РБ и Глас народен отново ще предложат, е антикорупционният. Той отбеляза, че корупцията се спира чрез нетърпимостта на обществото към нея. “На мен ми е смешно и непонятно как Марешки заявява, че ще се пребори с корупцията, а самият той признава, че дава рушвети. Нека някой да му поясни, че даването на рушвети също е престъпление”, предложи Лукарски.

“Корнелия Нинова доста екстравагантно, да не кажа извратено, се изказа, че демокрацията ни била отнела много и БСП ни предлага някаква промяна. Не искаме нейната промяна, защото си спомняме времената на социализма, когато уж нямаше корупция, но трябваше да дадеш нещо под масата, за да си купиш банани”, каза Лукарски.

“Съдебната реформа е важен приоритет в програмата на „РБ – Глас народен“. Ефективното противодействие на корупцията е свързано със съдебната система, не само с прокуратурата, както твърдят други, маргинални партии. Корупцията е най-вече в търговското и гражданското право”, категоричен беше Лукарски. Той се аргументира с факта, че само 30 процента от делата са свързани с прокуратурата.

По повод отвореното писмо на РБ и Глас народен до президента, той припомни, че от няколко седмици коалицията алармира за намесата на Турция в изборите ни. След нашето писмо, вчера Президентът събра службите, но не се предприемат мерки, каза Лукарки. И предупреди, че в резултат на това бездействие ще има струпване на граждани по границата, които ще се опит да вземат правосъдието в свои ръце. “Възниква една недемократична ситуация, почти анархия, заради бездействието на президента и държавните институции. Президентът трябва да си изпълни конституционните задължения”, категоричен беше Лукарски. Имаме сериозни съмнения, че през този изборен туризъм в ЕС могат за влязат лица, които застрашават сигурността на Съюза, заяви лидерът на СДС.

“Отношенията ни с Турция трябва да са добросъседски, но на равнопоставено ниво. Не се сещам български политик или дипломат да е правил агитация или да се е намесвал в изборите в Турция. Не трябва да се допускат такива действия и в България от страна на Турция”, категоричен беше Божидар Лукарски.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ХаХа ХаХа
  Отговор
  1 17:36  21.03.17
  "Съдебната реформа е важен приоритет в програмата на" Ама то и преди беше така, па нема никаква реформа. Оти ни лъжете. Стига бе. Ти що зулуми направи, то край нема. Затова призовавам всички, които подкрепят референдума, да гласуват за партия, която не е била в НС или да не гласува. В никой случай за ГЕРБ или за БСП, или за РБ, или за Патриоти, ДПС и т.н. Тези гледахме достатъчно и са нагли и немощни да направят нещо за нас
 • кроко
  Отговор
  2 19:13  21.03.17
  Еййй, ако Лукарски ако беше президент, да видите само как щеше да действа......
 • ДогъзДоган
  Отговор
  3 19:18  21.03.17
  БЪЛГАРИНО ГЛАСУВАЙ ДОРИ СЪС ЗАЧЕРКНАТА БЮЛЕТИНА ИНАЧЕ ЦИГАНИ И ТУРЦИ ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ ПАК ТВОЯ ЖИВОТ! ПО ТОЯ НАЧИН НАМАЛЯВАШ ПРОЦЕНТА И СЪОТВЕТНО БРОЯ БЮЛЕТИНИ "ЗА" НА СЪОТВЕТНИТЕ МАФИОТСКИ ПАРТИЙКИ ПРОМЪКВАЩИ СЕ СЪС ЦИГАНСКИ И ТУРСКИ ГЛАСОВЕ! А НА ТАКИВА ДОКТОРИ НЕ ВЯРВАЙ!

Напиши коментар:


Публикувай