336 1

Миньори обявяват гладна стачка

Мартин Христов

Миньорите от рудника в село Оброчище, община Балчик обявяват гладна стачка. Те предприемат крайните действия след като вече близо две седмици не успяха да се срещнат с работодателя си и да му представят своите искания. Протестите на миньорите започнаха на 9 март.

Хората недоволстват от забавяне в изплащането на заплатите. Това е започнало през август 2016 година и продължава и досега. Януарските възнаграждения са били изплатени миналата седмица, т.е. след началото на протеста. Ваучери за храна обаче не са получавани от два месеца, съобщи Дарик.

Работещите в рудника настояват за повишение с 30% на заплатите им. Възнагражденията на миньорите в момента са от 460 до 610 лева. Според протестиращите другият голям проблем е заплащането на нощен труд - 23 стотинки на час, от което хората също не са доволни.

Работниците искат още заплатите да се получават на фиксираните в договорите им дати. Те настояват и да се възстанови и транспортът до мината, тъй като сега са принудени да ходят на работа с личните си коли. Годишната отпуска да бъде увеличена от 25 на 30 дни – това е другото искане на миньорите.

За пет години те са изкарали 1 млн. тона манган, още 1 млн. има на склад. Находището от манган край Оброчище е четвъртото по големина в света.

Добрич / България


Още по темата

 • Миньорите от Оброчище пак на стачка

  Миньорите от Оброчище пак на стачка

  Миньорите от Оброчище отново започват стачка заради забавяне на заплатите и ваучерите, съобщи бТВ. 17 души от първата смяна отказват да напуснат ...
  1.06.2017
  589
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Реактивная Прашница
  Отговор
  1 15:14  22.03.17
  Това е най-гадната и тежка работа! Рудата която добиват, особено в олово-цинковите и златните рудници препокрива заплатите им хилядократно! Но олигархията никога няма да се "наяде"! Там където има олигархия и тоталитаризъм просто няма как да има справедливо разпределение на финансите за хората по заслугите им, по положеният от тях труд!

Напиши коментар:


Публикувай