1 583 8

Фермерите на протест в София заради изчезнали 36 млн. лв. (СНИМКИ + ВИДЕО)

Фермерите на протест в София заради изчезнали 36 млн. лв. (СНИМКИ + ВИДЕО)
Венцислав Михайлов

Изчезнали 36 млн. лв. изкараха фермери на протест в центъра на София. Стотиците събрани пред министерството на земеделието призоваваха близо 4 часа министъра Христо Бозуков да слезе и да каже какво се случва. Той от негова страна призова да се сформира работна група, с която да се срещне. Това не се хареса на фермерите. Те настояваха всичко да е прозрачно и да се яви при тях, за да разговарят лично. По време на протеста беше изсипан чувал с тор, а млад пчелар демонстративно изхвърли един пчелен кошер. Земеделските производители бяха толерантни почти 4 часа.

Фермерите на протест в София заради изчезнали 36 млн. лв. (СНИМКИ + ВИДЕО)

Христо Бозуков така и не излезе пред тях, за да говори, а това беше капакът на търпението. Всички опитаха да влязат в сградата на министерството, но множество полицаи бяха изградили жива стена. Напрежението нарастваше, а хората искаха отговори. Те искаха средствата, за които са получили одобрение, изпълнявайки необходимите изисквания. След като видяха, че няма да бъдат уважени от министъра, те поеха към президентството, за да продължат с протеста.

През последните няколко дни служебният министър на земеделието и храните съобщи, че по мерките за финансиране 10 и 11 няма средства. Всички тези хора чакаха финансовата си помощ за 2016 г. Всеки един от тях се надяваше мерките да продължат и през 2017 г., но явно такива планове няма.

Изискванията за финансиране са изпълнени от страна на земеделските производители, а те не са малко. Част от тези изисквания бяха всички бенефициенти на одобрени проекти да минат през редица проверки.

Всеки от тях по договор е длъжен да премине курс по агроекология, необходим по изисквания на Мярка 10 „Агроекология“ и курс по биологично земеделие, по изисквания на Мярка 11. Хората са спазили всичко и си чакат парите за 2016 г. Имаха уверение, че те ще бъдат по сметките им до 20 март, но все още няма средства по банковите им сметки. В същото време тези земеделски производители изнемогват. Голяма част от тях са принудени да продават животните си и да взимат кредити, за да покрият разходите си, в очакване на средствата по Мярка 10 и Мярка 11.

Ако искаме да имаме модерно и екологично земеделие, то правителството трябва да спазва поетите ангажименти.

Фермерите на протест в София заради изчезнали 36 млн. лв. (СНИМКИ + ВИДЕО)

В противен случай все повече поля ще продължат да пустеят.

Искаме ли да имаме модерно и екологично земеделие? Фермерите искат... Чакаме отговора от правителството.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 16:54  22.03.17
  Ако макар и теоретично БСП получи мандат за правителство начело с Нинова и не успеят да осигурят съответните Еврофондове за България -ТОЧНО ОТ ОНИЯ,ДЕТО МНОГО СЕ КРАДЯЛИ,в София няма да има никакви протести,а МЕТЕЖ!Тогава вече "столетницата" наистина ще бъде забранена със закон.

  Коментиран от #2

 • кроко
  Отговор
  2 17:31  22.03.17

  До коментар #1 от "onq s konq":

  При тиквата знаеш ли защо почти нямаше протести - щото големите пари ги лапат 8 човека в субсидиите за зърно. 8 човека източва с различни фирми 90% от субдиите - имаше журналистическо разследване, намери го дс го прочетеш. И всичко останало е също само схеми и кражби от отбрани хора. А малките производители им е ясно че няма смисъл да си губят времето с протести. БСП не че не санкрадци, ама тиквата не е по-различен от тях, само дето е по тъп и неприятен с простотията си.
 • герберизъм
  Отговор
  3 19:04  22.03.17
  Само не разбрах тия фермери, защо си търсят парите от служебното правителство ??? Да си ги търсят от великия вожд Боко и неговите подопечни тикви те да обяснят, къде са изчезналите милиони!

  Коментиран от #4

 • onq s konq
  Отговор
  4 19:39  22.03.17

  До коментар #3 от "герберизъм":

  Нещо си в дълбока грешка.Служебното провителство още при встъпването си във власт НАПРАВИ ОСНОВНА РЕВИЗИЯ НА ВСИЧКИ МИНИСТЕРСТВА ,ОТДЕЛНО ЧЕ ГЕРБ ИЗРИЧНО ПОМОЛИ ЗА ТОВА -ЗА ДА НЯМА РЕПЛИКИ ПОДОБНИ НА ТВОЯТА!Така че Герджиков си е почнал на чисто и всякаква отговорност в момента си е чисто негова И НА ПРАЗИДЕНТА,КОЙТО ГО Е НАЗНАЧИЛ.
 • Борис
  Отговор
  5 20:39  22.03.17
  Герберизъма,колко месеца служебното правителство е на власт.Защо ако са установили че има изчезнали 36 мл. няма хора потведени под отговорност.Докога в наща държава(ако има такава изобщо)все предишните управляващи са виновни?Преди време написах че това правителство не е по различно от всички останали ме заринаха с минуси ,за сетен път се убеждавам че съм прав.
 • Kusoagaki
  Отговор
  6 20:54  22.03.17
  Аз се чудя как още ги траете и няма някой застрелян или пребит политик. Вече минаха близо 10 години от както държата тръгна да потъва надоло и то се знае защо и хората си кроткат и си трайкат вместо да гръмнат някой...Трябва си насилие с тези мирни протести политиците само си го местят от единия крачол в другия.
 • стоян георгиев
  Отговор
  7 21:23  22.03.17
  почна се.още не са дошли на власт и почнаха проблемите с плащанията .сега обаче е само върха на аисберга ,интересното идва след като нинова ограбената от демокрацията стане премиер и реши да покаже на западняците как стоят нещата.тогава тези спрени 36 милиона ще са какпа в морето.жалка работа.
 • Борис
  Отговор
  8 21:39  22.03.17
  Стояне искаш да кажеш че това е основата на айсберга,а какво ли ще е до върхъ.

Напиши коментар:


Публикувай