22 Март, 2017 19:08 3 585 0

Румен Гечев: БСП предлага промяна, насочена към българското

  • румен гечев-
  • бсп-
  • промяна-
  • избори
Румен Гечев: БСП предлага промяна, насочена към българското - 1

Хората не прощават, когато се направят компромиси, свързани с недостатъчно справяне с корупцията, проблеми с престъпността, това, че хората виждат в определени моменти задкулисни комбинации

Промяната трябва да бъде към българското, защото досега развитието на България в една или друга степен е било в посока чуждопоклонничество, на някакво убеждение, че чуждото е по-добро от българското. Промяната трябва да бъде насочена към търсенето на големите възможности, които имаме като нация. Това заяви в ефира на радио К2 кандидатът от БСП за България Румен Гечев.

Какво е впечатлението Ви от предизборната кампания?Румен Гечев: БСП предлага промяна, насочена към българското

Сегашната кампания е малко по-спокойна и това е предимство, защото така по-спокойно може да се говори за проблемите. Политическата ярост е позатихнала и хората искат да чуят конкретни решения, а не идеологеми. А основните теми, които вълнуват избирателите, са образованието, здравеопазването, борбата с корупцията.

Толкова обещания, толкова пари се разхвърляха пред очите на хората, че аз не знам как ще ги изпълните тези обещания, говоря за всички коалиции? Не правите ли сметка, че тези обещания трябва да се изпълняват?

Наистина някои кандидати за народни представители правят доста безотговорни обещания за удвояване и дори утрояване на доходите. Хората обаче вече не се хващат лесно. По време на срещите ми с хората винаги обяснява, че най-добрата социална политика, най-добрият начин за подобряване на образованието и здравеопазването са инвестициите и произвеждането на повече стоки и услуги.

Абсолютно безпредметни са обещанията за удвояване и утрояване на доходите, ако не кажеш откъде ще дойдат парите! Единствено „БСП за България” в програмата си започва с икономиката, предлага инвестиционна програма, споделя политиката на ЕС за тясно взаимодействие между държавата и частния бизнес за развитие на икономиката и създаване на работни места.

Предлагат се конкретни решения за стимулиране на новите и вече съществуващите малки и средни фирми, предлагат се и конкретни финансови инструменти за стимулиране на износа. Не на последно място е защитата на българското производство и българските потребители. Румен Гечев обясни, че БСП предлага конкретно да се задължат големите търговски вериги над 50% от свежите плодове и зеленчуци, които продават, да бъдат произведени в България. Това е политика, която се прави в някои европейски държави.

Не бива да премълчаваме факта, че част от големите търговски вериги са дошли в България дори и финансирани от правителствата в техните държави, за да създадат канали на търговия за стоки, произведени в Западна Европа. Тези вериги са добре дошли в България, но ние трябва да си защитим националния интерес и съблюдавайки пазарните принципи да дадем възможности и на българските производители. Около 80% от хранителните стоки, които потребяваме, са вносни, което не е нормално за държава с традиции като България.

Какви са гаранциите, че БСП може да изпълни всичко, което обещава?

Ангажиментите на „БСП за България” са напълно изпълними. Част от тях представляват инструменти, които от десетилетия се прилагат в развити държави в Западна Европа, а и в някои страни от бившия социалистически блок. Няма никакви експерименти.

Настина досега в управленията на БСП е имало и успехи, и неудачи. Не бива обаче да пропускаме факта, че когато е управлявала цял мандат БСП е била в Тройна коалиция. В същото време най-добрите години на икономически растеж и бюджетен излишък са по време на Тройната коалиция с министър-председател Станишев. Такива са статистическите данни.

Хората обаче не прощават, когато се направят компромиси, свързани с недостатъчно справяне с корупцията, проблеми с престъпността, това, че хората виждат в определени моменти задкулисни комбинации. Хората са реагирали правилно, защото всеки трябва да реагира, когато има морални компромиси, дори и икономиката да върви добре. Мисля, че никой досега не се е справил с този морален проблем, да речем, който е корупцията. Според мен българите, ще оказват засилващ се натиск по отношение на борбата с корупцията.

Каква промяна ще даде БСП на България?

Промяната трябва да бъде към българското, защото досега развитието на България в една или друга степен е било в посока чуждопоклонничество, на някакво убеждение, че чуждото е по-добро от българското. Промяната трябва да бъде насочена към търсенето на големите възможности, които имаме като нация. Ако една политическа сила или коалиция успее да мобилизира хората, да ги поведе в тази посока, ние не само ще излезем от последното място в ЕС, но и ще се наредим където ни е мястото, като страна, която стои повече от хиляда години на политическата карта на Европа и на света!

Румен Гечев: БСП предлага промяна, насочена към българското



Свързани новини


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове