2 337 2

24 март 1201 г. Цар Калоян превзема Варна от византийците

Венцислав Михайлов

На 24 март 1201 г. Цар Калоян превзема Варна от византийците. През 1201 година България, под управлението на цар Калоян, е във възход. По това време силната крепост Варна е владение на Византия. Тя е на важно стратегическо място и представлява заплаха за българската държава. Крепостта е защитена от морето от една страна, и от ров от другите три страни.

Цар Калоян обсажда Варна от 3 страни. Гарнизонът оказва силна съпротива. Тогава българите построяват висока обсадна кула колкото стените и я преобръщат в рова. Така тя се закрепя на стената на крепостта и по нея българите нахлуват в крепостта, като я превземат за 3 дни.

Калоян заповядва пленените ромеи да бъдат хвърлени в рова и да бъдат затрупани живи с пръст. Георги Акрополит пише: „Той отмъщавал прочее, както казва, за злините, които император Василий извършил спрямо българите. И като казвал, че Василий се нарекъл Българоубиец, себе си назовавал Ромеоубиец“.

За обсадата на Варна пише византийският историк Никита Хониат: „Без да се уплаши от светостта на деня (било Великден) и без да се засрами от името Христово, което той (т.е. цар Калоян) произнасяше само с уста, подтикван от кръвожадни демони, блъскаше в рова всички, които беше заловил живи, и хвърляше пръст, докато изпълни рова. Така мястото стана общ гроб. След като разруши крепостните стени, той се завърна в Мизия, като отпразнува деня с такива жертви и кървави помени.“ В края на 1201 г. между България и Византия започват преговори за мир. Мирът е сключен в началото на 1202 г.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • misli posle govori
  Отговор
  1 07:59  24.03.17
  Цар Калоян, по правилно е крал Калоян(заради получаването на властовите инсигнии от папата) от време на време е изпадал в изблици на необуздан гняв.Причината е, че е ранен при една от битките със стрела в главата му, но оцелява от получените поражения. Византийците-хронисти говорят по повод на неговия гняв, че е прихванал от кучетата- кумани.(Номаден, конен народ намирал се на територията на днешна Румъния, верни наши съюзници до завладяването им от монголите- 1240г.По времето на Иван Асен ІІ една куманска орда бягайки от тях се установила чак край устието на р. Марица).Калоян е наричан Скилойоан, който "прихванал от зверската същност от варварите-кумани" (кучето Иван - преведено от гръцки)
 • Радиман
  Отговор
  2 09:49  24.03.17
  Лошото е,че нашата история в голямата си част е писана от враговете ни. Не трябва да им се вярва.

Напиши коментар:


Публикувай