Last news in Fakti

23 Март, 2017 15:50 1 534 21

”Алфа Рисърч”: ГЕРБ води с 2,6% пред БСП

  • алфа рисърч-
  • герб-
  • бсп-
  • избори

В навечерието на изборите ГЕРБ изпреварва БСП с 2.6% - с 31.7% срещу 29.1%.

Това показва на изследване "Алфа Рисърч", проведено в периода 20- 22 март сред 1033 пълнолетни граждани и със собствени средства.

Според данните много близки са позициите между Обединените патриоти (8.9%) и ДПС 8.4%. Разликата е, че ДПС рязко мобилизира вота си през последните дни, докато при националистите се наблюдава лек отлив в рамките на кампанията.

Партия „Воля“ на Веселин Марешки е петият сигурен участник в следващия парламент с 6.8%, но поради неясния политически профил на тази нововъзникнала партия, тук са възможни по-широки амплитуди.

Точно на 4%-та бариера финишира коалицията "Реформаторски блок - Глас народен". За нея мобилизацията на колебаещите се все още десни избиратели ще бъде решаваща за присъствието в НС.

Въпреки, че на моменти правеха по-значими пробиви в кампанията, проучването отчита за коалициите „АБВ-Движение 21“ едва около и малко над 2%. Специфично за тях е, че имат твърди избиратели, но малка периферия и са неравномерно представени в различните региони и типове населени места, коментират социолозите.

ДОСТ събира около 1% от гласовете в страната.

Около 3.5% смятат да изберат опцията „не подкрепям никого“.

При това разпределение на силите в края на кампанията, 5-партиен парламент би изглеждал приблизително по следния начин:

ГЕРБ – 89-91 мандата,

БСП – 81-83,

Обединените патриоти и ДПС – по 24-25,

Воля – 18-19.

При 6-партиен парламент ситуацията пък би била следната:

ГЕРБ би взел 85-87,

БСП – 77-79,

ОП и ДПС – по 22-24,

Воля – 17-18,

РБ – 10.

62% от живеещите в страната приблизително 6 млн. пълнолетни граждани заявяват, че ще отидат до урните на 26 март. На тази база и отчитайки тенденциите от президентския вот, може да се очаква, че между 3,6 -3,7 млн. души ще упражнят правото си на глас.

През последната седмица преди вота рязко нараства делът на хората, които вече са направили своя избор кого да подкрепят. До 12 на сто намаляват сигурните, че ще гласуват, но все още не взели окончателно решение чия бюлетина ще пуснат. Макар този дял да изглежда нисък, става въпрос за малко над 360 000 души. При запазващите се къси дистанции между партиите, тези избиратели могат да се окажат решаващи за различните следизборни сценарии.

Смята се, че точно тази увереност вероятно я е накарала в хода на същинската кампания недвусмислено да артикулира тези, които до този момент само бегло маркираше - промени в данъчната политика, в лихвите на банките, анти-СЕТА, вето на санкциите срещу Русия за нарушения на международното право, демокрацията, като "отнемаща и ощетяваща" живота на българските граждани.

От "Алфа Рисърч" отбелязват, че това е отключило един своеобразен втори период в кампанията. Той се характеризира с усилване на съмненията и страховете на българските граждани от евентуална ревизия на основни вътрешно и външно-политически принципи, които гарантират европейското членство и липсата на непредвидими промени. Според социолозите, разгръщайки позицията си, БСП сама я отслабила. От нея се отдръпнали неопределилите се избиратели. В резултат на това се променила посоката на промяната, а не толкова дистанцията между двете водещи партии.

Въз основа на така регистрираните електорални нагласи може да се каже, че бъдещата управленска формула със сигурност ще трябва да включва поне трима участници. Което освен въпроса за победителя, прави ключови още два въпроса - за електоралната подкрепа на другите политически сили и обществената приемливост на възможните коалиции, подчертават от "Алфа Рисърч".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д'Мин

    7 0 Отговор
    Комсомолците пред комунистите-все тая.

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    2 10 Отговор

    До коментар #1 от "Д'Мин":

    Ама ИЗОБЩО НЕ Е "ВСЕ ТАЯ"!За теб и още доста като теб-може би,но за мен и още доста като мен-изобщо НЕ!Защото едните/БСП/ влачат БГ към Русия,което значи МИЗЕРИЯ за мен и такива като мен,а ГЕРБ е ориентиран абсолютно към Европа,което значи точно обратното!А ако ти хне правиш ОТДАВНА разлика между източна и западна политика и ориентиране,просто си пий ракията и не се хаби да гласуваш.

    Коментиран от #7, #8, #21

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 хххх

    8 1 Отговор
    ТОВА Е КЛАСАЦИЯТА НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ
    Партиите, които унищожиха страната !!!
  • 5 гласоподавател

    10 2 Отговор
    Още един мандат на ГРАБ и затваряйте държавата, а и с БСП(БКП) на власт , пак същото...... Народа явно е обхванат от Стокхолмския синдром. Нищо добро не ни чака.
  • 6 мазохизъм

    4 1 Отговор
    Ако това са нагласите на електората и тези резултати станат факт
    , значи живеем в страна на мазохисти!??
  • 7 кроко

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Конь, помниш ли на изборите за президент колко беше отворен и социолозите как се кълняха че леля Цецка ще спечели? Сега е същата работа!
  • 8 Д'Мин

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Ти на батко си акъл недей да даваш! Дори със скапаната дизеларка и рентата от земята на дядо ти, пак не можеш да ми кацнеш на...малкия пръст.

    Коментиран от #9

  • 9 onq s konq

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Д'Мин":

    НЕ МОЖЕ РАЗУМЕН ЧОВЕК ДА ПРАВИ ИЗВОДИ ЗА КАКВОТО И ДА Е,СЛЕД КАТО НЯМА ДОСТАТЪЧНО ИНФО!Първо-не знаеш колко и дали ми е скапана дизеларката,второ-нямаш хабер колко ми е рентата,а трето...АЗ НЕ ЗНАМ на оная си работа "малък пръст " ли й казваш?:)А като прибавим че се назоваваш на всичкото отгоре и "батко"...как да не те почерпи човек една баничка с боза,че да не крадеш хляба от земята на гълъбите?:)

    Коментиран от #10

  • 10 Д'Мин

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Да си удариш два шамара да не се разкарвам до Русе и като си играеш с арбалета внимавай да не се боцнеш някъде.

    Коментиран от #11

  • 11 onq s konq

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "Д'Мин":

    Заучените ти лафчета са повече от досадни,но не е зле да отчетеш че "разкараш" ли се,после ще е проблем да се върнеш!Нищо лично.
  • 12 До Мазохист

    2 4 Отговор
    А ПО ГОЛЯМ МАЗОХИЗЪМ ОТ ТОВА ДА ГЛАСУВАШ ЗА БСП (БКП) ИМА ЛИ????ДА ТИ ПРИПОМНЯМ ЛИ КОЛКО ИЗДЪНКИ И КАТАСТРОФИ ЗА БЪЛГАРИЯ СА СЕ СЛУЧИЛИ ПРИ ВСЯКО ТЯХНО УПРАВЛЕНИЕ???ТАКИВА КАТО ТЕБ СА ПРЕКРАСЕН ПРИМЕР НА ПАТАЛОГИЧЕН МАЗОХИЗЪМ!!!

    Коментиран от #13

  • 13 мазохизъм

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "До Мазохист":

    Що реши, че ще си дам гласа за БСП не знам......? Знам само ,че никога не съм и нямя да гласувам за комунисти и техните издънки, като ГЕРБ!
  • 14 До Мазохист

    2 1 Отговор
    ТВОЯТА АЛТЕРНАТИВА ЗА "СВЕТЛО" БЪДЕЩЕ Е ??????МОЖЕ ПЪК И ДА СЕ СЪГЛАСЯ С ТЕБ???

    Коментиран от #16

  • 15 fakt

    5 0 Отговор
    ГЕРБ НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СА НА ВЛАСТ С ТАКИВА ДОКАЗАНО КРАДЛИВИ КМЕТОВЕ КАТО ИВАН ТОТЕВ
  • 16 мазохизъм

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "До Мазохист":

    За почти два мандата на гербаджиите не видях качествена промяна в живота на обикновения българин. Иначе работещите бедни си останаха, престъпността се е увеличила и няма виновни и вкарани в затвора хора от управлението....... Корупция, мизерия ,здравеопазване.......,кое се е променило за добро не видях , напротив грабежа е тотален и прикрит през разни нагласени обществени поръчки за приближени до властта фирми. Това е реалноста и ако ти си бил по -добре през това управление , това не важи за народа ,като цяло. Алтернативата за по- добро бъдеще е да мислим с главите си ,а не да избираме по-малкото зло. Лека нощ.
  • 17 ДО МАЗОХИСТ

    1 3 Отговор
    ОТГОВОРА ТИ ТИПИЧНО В СТИЛ МАЗОХИСТИЧЕН БЪЛГАРОШИЗОФРЕНИЗЪМ!!!ГЕРБ ОКРАДЕ ДЪРЖАВАТА ГЕРБ Е ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКО ЗА КОЕТО СЕ СЕЩАМЕ???ИЛИ ДРУГАТА КРАЙНОСТ НА МАЗОХИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ ДА ИЗБЕРЕМ ПО МАЛКОТО ЗЛО В ЛИЦЕТО НА БСП (БКП) ??ДА НАРЕЧЕШ КОМУНИСТИТЕ ПО МАЛКОТО ЗЛО СИ Е ВИСША КЛАСА НА НЕКРОФИЛИЗЪМ!!!ЛЕКА НОЩ!

    Коментиран от #18

  • 18 мазохизъм

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "ДО МАЗОХИСТ":

    Ти май трудно възприемаш какво съм написал!!!! Не съм казал, че комунистите са по-малкото, зло,а точно обратното. Обяснавам пак, че явно не четеш какво пиша , а пишеш на изуст! Казвам, че и ГЕРБ е от котилото на БСП и тези две партии ги видяхме колко струват. Чети по бавно и осмисляй какво пиша.......Иначе разбрах, че си активист на ГЕРБ, няма нужда да се нахъсваш толкова!!! Ако и този път не си разбрал, че няма да гласувам за БСП(БКП) , значи си патологичен случай!!!??? Лек ден.
  • 19 ДогъзДоган

    0 0 Отговор
    ПРОДАДОХТЕ И ПРЕДАДОХТЕ БЪЛГАРИЯ!
    БЪДЕТЕ П Р О К Л Е Т И !!!
  • 20 qqqqq

    0 0 Отговор
    До 1989г. в България населението е около 9 милиона, 2017г население около 6 милиона . Това демокрацията ми прилича по вече на ГЕНОЦИД. За 500 години робство са избити и изселени около 10 милиона българи, за 27 години демокрация 3 милиона.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове