1 834 0

Румен Гечев: Ще подкрепим студентите и учените (СНИМКИ)

Венцислав Михайлов

Кандидатът за народен представител от листата на „БСП за България“ в 23-ти МИР- София, професор Румен Гечев проведе среща в Студентски град с над 150 студенти, докторанти, преподаватели и представители на професионалните съюзи.

Професор Гечев акцентира върху предложенията в програмните документи, отнасящи се върху проблемите на висшето образование, научните изследвания и създаването на нови работни места за младите хора.

Срещата премина в открита дискусия, в която бяха обсъдени предлаганите решения за подобряване на финансирането на образованието и науката, за по-тясното им обвързване с реалната икономика.

Особен интерес предизвика идеята за прилагането на целеви стимули за завършващите висше образование, които предпочитат да останат да работят в България.

Това касае особено много специалности, за които вече се усеща остър дефицит – лекари, медицински сестри, инженери, учители и др.

Бяха подкрепени намеренията за въвеждането на минимални стартови заплати за преподавателите в държавите университети, в БАН и научните институти. Бяха поставени също въпроси свързани с подобряване на битовите условия в общежитията, с разширяването и подобряването на спортните бази.

В хода на разговорите беше изведен като приоритет и въпроса за твърде високото равнище на престъпността и за необходимостта от гарантиране на спокойствие и ред в зоната на Студентския град.

България


Още по темата