1 027 1

Звездите говорят: Ретроградната Венера обърква вота?

Звездите говорят: Ретроградната Венера обърква вота?
Стефанаки Йоанис

Ще обърка ли ретроградната Венера сметките на политиците? Този въпрос зададоха по телевизия Bulgaria on air на физика проф. Пенчо Маркишки от Института по астрономия.

Действително в неделя планетата ще се намира в период, когато е "ретроградна".

"Понякога виждаме движението на планетите около Слънцето в обратна посока - от изток на запад - поясни проф. Маркишки. - Случва се да виждаме някои от големите планети като Юпитер и Сатурн и някои от вътрешните - Меркурий и Венера - да се връщат обратно и това всъщност означава ретроградно движение."

Специалистът допълни, че Венера се приближава към най-близката точка от своята орбита, като на 25 март около 12.18 часа тя ще се намира между Слънцето и Земята. До около 3 юни Венера ще се движи в обратна посока.

Журналистката Светослава Рудолф обаче смята, че звездите помагат на по-силния и е много важно за политиците вярата им в самите тях.

"Във всяка една кампания си личи как някой като загуби криле, тръгва надолу. Сега се вижда как лидерът на БСП Корнелия Нинова тръгна напред, как е окрилена. При лидера на ГЕРБ Бойко Борисов се забелязва как загуби инерция", каза журналистката в студиото.

Как учените гледат на астролозите, които около избори и важни дати окупират общественото внимание със знаци от небесните тела? Проф. Маркишки отговори, че това не е ново явление и се наблюдава от дълбока древност.

"Много е удобно, когато политическа обстановка става лабилна, да се намери повод на небето - било то в поява на комета, лунна фаза, особено разположение на планетите", поясни той.

Според Светослава Рудолф по-важното е до каква степен медиите дават поле на всякакви пророчества. "Не разбирам защо се замърсява медийната среда с такива глупости", недоумява тя.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • познавач
    Отговор
    1 14:43  24.03.17
    Не бива да се учудваме, ако това се случи! винаги, където се намесят кефа на коврите и парите все плановете се объркват на някого. Ето жив пример и от историята: наполеон Бонапарт отказа да купи ново диамантено колие на Жозефина, тя се нацупи, кръшна му с един английски благородник и плановете му бяха узнати, където не му се искаше.... щом Венера се намеси, работата винаги се обърква.

Напиши коментар:


Публикувай