527 5

23% от ромските деца не са стъпвали в училище

Мартин Христов

Над 23% ромските деца никога не са посещавали училище и детска градина. Тези, които все пак влизат в клас, в повечето случаи се задържат в системата до четвърти клас и тогава процентът на отпадналите е малък. След това обаче до 12 клас само 3-4% от тези деца завършват средно образование, а само 1% – висше.

Тревожната статистика изнесе председателят на синдиката на българските учители Янка Такева в рамките на конференция, посветена на социализиране на децата от ромски произход в училището и обществената среда, пише "Труд".

Основната причина за това според нея е, че за техните родители образованието не е ценност. Пътят за справяне с проблема са, от една страна, рестриктивните политики спрямо тези родители като спиране на детските надбавки и помощи от бюрата по труда, но също така и насърчаващите мерки спрямо ромите като обучения и включване в различни проекти.

Според последните данни 14 000 деца общо отпадат от образователната система годишно.
Статистиката показва, че броят на преждевременно напусналите системата на образованието постоянно нараства, като през 2013 г. техният процент е 12,5, през 2014 г. – 12,9 на сто, а през последната година вече 13,4.

Освен това една четвърт от завършилите основно образование не продължават към следваща степен.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кроко
  Отговор
  1 18:57  24.03.17
  Че за какво да ходят на училище, достатъчно е да се запишат в началото на годината и училището, като знае че ще извлачи Х пари за сезона от това цигане, в знак на признателност автоматично му повишава с една еденица оценките. Куневица им дава стипендии на тройкаджиите, миналия ден четох че ще даваме и джобни на непълнолетните обирджии, ще родят 1-2 чаавета да смучат помощи, ще се пишат самотни майки, някой фалшив ТЕЛК.... и още преди да са навършили 18 сме си отгледали вечни клиенти на социалната и правораздавателната системи! А политиците могат да ги включат и в някоя програма за социално включване и обучения, резултатите от които никога не се оповестяват, важното е да се грижим за „ромите”. Честито на печелившите!
 • Грую
  Отговор
  2 19:29  24.03.17
  Да не бъдем все пак чак толкова черногледи...прогнозирам, че след 30г. половината от студентите в нашите 52 изключително реномирани университета ще са цигани, и борбата между нашите невероятни университети за всеки цигански студент ще е особено жестока, заради държавната субсидия на калпак.

  Коментиран от #5

 • ЦОЛЕ
  Отговор
  3 12:24  25.03.17
  И ПО-ДОБРЕ ДА НЕ СТЪПВАТ
 • българин
  Отговор
  4 12:39  27.03.17
  Вече, повече от половината новородени деца не са етнически българи. Затова не е чудно, че 40% от населението е неграмотно. Ако не изхвърлим крадливите политици на статуквото, скоро няма да има българи и България.
 • страшно
  Отговор
  5 12:44  27.03.17

  До коментар #2 от "Грую":

  За съжаление, не след 30 , а само след 15 години това ще е факт. От няколко години в България се раждат повече деца от малцинствата, а не етничиски българчета. Като се има предвид, че голяма част от тях емигрират с родителите си, този срок може да е още по-кратък.

Напиши коментар:


Публикувай