443 7

Радев: Като председател на ЕС България ще работи за обeдинена Европа

Мартин Христов

Като председател на Европейския съвет България ще продължи с още по-голяма енергия да бъде ангажирана с бъдещето на общия ни европейски проект. Ще работим в тясно сътрудничество с останалите държави членки и европейските институции и ще подкрепяме всяко усилие, което би ни позволило да подобрим нашия Съюз, запазвайки неговите достойни постижения. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Рим след тържественото отбелязване на 60-годишнината от подписването на Римските договори.

Държавният глава заяви, че приемането на Римската декларация е от ключово значение за развитието на започналите дискусии за бъдещето на ЕС през следващото десетилетие и отвъд този хоризонт. „Декларацията потвърждава единството на Съюза и неговата неделимост. Тя отразява и общото ни разбиране, че ЕС се нуждае от по-голяма ефективност и заздравяване на връзката си с гражданите, особено в контекста на множеството безпрецедентно сложни вътрешни и външни предизвикателства през последните години”, допълни Румен Радев.

Президентът подчерта, че Римската декларация затвърждава решимостта на ЕС да се изправи през предизвикателствата на днешния ден, без да отстъпва от своите ценности, ангажименти и исторически постижения и без да поставя под съмнение своите основополагащи принципи.

В рамките на заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 9 и 10 март 2017 г. България издигна ясен глас в защита на единството на ЕС, на солидарността и кохезията като основни принципи на ЕС, припомни още държавният глава. „Позициите на страната ни срещнаха широко разбиране сред останалите държави членки и намериха отражение в текста на Римската декларация. Без тези принципи силна, просперираща и уважавана от целия свят Европа не е възможна. Без единството, солидарността и кохезията не можем да надградим историческите постижения на нашия Съюз”, подчерта Румен Радев.

„Римската декларация определя нов дневен ред на ЕС, който допълва и надгражда стратегическите ни приоритети и ще окаже влияние включително върху програмата и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС", посочи още президентът.

Българският президент участва в церемонията по повод 60 години от подписването на Римските договори, на която заедно с държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз подписа Римската декларация.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ДогъзДоган
  Отговор
  1 15:21  25.03.17
  ПРОДАДОХТЕ И ПРЕДАДОХТЕ БЪЛГАРИЯ! БЪДЕТЕ П Р О К Л Е Т И !!!
 • шамоСАЩбе
  Отговор
  2 15:31  25.03.17
  По-скоро България ще работи за Русия ама айде, случва се ! Не вдигайте санкциите ! Поне докато не ни отстъпят част от Македония !
 • ЦЦЦРУ
  Отговор
  3 15:34  25.03.17
  Ако изтъргуваме Крим за Македония, да си го ползват тоя Крим /!! Иначе не !! вечни ще си останат санкциите !
 • Даниела
  Отговор
  4 15:37  25.03.17
  Обеща и върна кохизията в текста на декларацията! Браво!

  Коментиран от #7

 • Глупак
  Отговор
  5 17:29  25.03.17
  Чета коментарите…..и не мога да не кажа Боже, колко прост народ сме !!!!!
 • Самагончик
  Отговор
  6 07:39  26.03.17
  -Руская Сказка.....Бистра здавай миня тибя ненужна!!!!
 • goni
  Отговор
  7 18:29  26.03.17

  До коментар #4 от "Даниела":

  Не мога да повярвам! Във форума има човек, който използва думата кохизия и то на място! Явно и много интелигентни хора, които имат нужда да споделят! Аз, не се броя!:) Простак съм!:)

Напиши коментар:


Публикувай