644 0

20 арестувани за купуване на гласове в Плевен

Мартин Христов

В Плевен в събота бяха задържани около 20 души по обвинение, че са купували гласове. Пред разследващите те разказали, че са продали гласа си за между 30 и 40 лева, съобщи Нова тв.

Късно в събота е задържан председател на секционна изборна комисия в село Крушовица. Той е плащал на хората, за да гласуват за определена партия. Все още не му е повдигнато обвинение. Очаква се това да се случи в по-късните часове на деня.

Осем са обвиняемите лица до тази сутрин, каза пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров.

Прокуратурата е образувала до момента 73 досъдебни производства, а борят на сигналите е 534, като от тях 367 са отказани и 8 са изпратени до съответните РИК.

Засега има постановена и една присъда – 1 година и 11 месеца лишаване от свобода условно в Районна прокуратура и Районен съд – Мездра за купуване на гласове.

Според главния прокурор наддававането за тези избори е голямо. Схемите за купуване на гласове са няколко.

„От една страна е индивидуално купуване или под индивидуално разбирам купуване, което съществува в определени части на населени места и от определени елементи от населението”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Интензивно било и раздаването торбички с хранителни продукти.

Продължава да съществува, макар и да е изключително трудно доказуем т.нар. „корпоративен вот”.

И това е вотът, който бих казал се внушава, подсказва и т.н. от големи работодатели. А всичко това не подминава Пловдив и на тези избори. В „Столипиново” разказват, че някои чакат последният момент, за да се вдигне цената.

България


Напиши коментар:


Публикувай