899 0

Парадокс! 7 гласоподаватели в малко родопско село

Мартин Христов

Изборен парадокс. 7 души гласоподаватели - толкова са жителите на родопското село Косово. Хората на обезлюдялото село не знаят името на нито един от кандидатите, но искат следващите депутати да са млади, да им увеличат пенсиите и да съживят селото им.

Косово - това не е размирната балканска държава, а сгушено малко селце в Родопите, на 50 километра от Пловдив. Сред рушащите се къщи трудно е да срещнеш човек. От 1300 души жителите му днес се по-малко от пръстите на две човешки ръце.

Най-младият избирател тук е на 60 години, а най-старият е баба Мария - на 88. Казва, че ще отиде да гласува заради пенсията.

В селото изборна секция няма. Най-близкото населено място, където могат да упражнят вота си е на 8 километра от тук - в Нареченски бани, съобщи Нова тв.

В селото, до което не стига автобус, а хлябът се доставя два пъти в седмицата, надежда все пак има. От две години чужденци, а и българи започнали да купуват старите къщи и да ги възстановяват. Като Васил, който идва със семейството си от столицата.

Надеждата, с която днес и 7-те останали жители на Косово ще гласуват, е малкото им селце да се превърне в туристически център.

Пловдив / България


Напиши коментар:


Публикувай