29 Март, 2017 09:59 1 543 8

Шоково поскъпване на природния газ за бита и индустрията

  • газ-
  • парно-
  • бит-
  • индустрии-
  • топлофикации

По-тежкия удар ще поемат не топлофикациите, а индустрията

Шоково поскъпване на природния газ за бита и индустрията - 1

Безпрецедентното 30-процентово увеличение на цената на природния газ е резултат от изкуственото й задържане, като основният удар ще понесе индустрията. Това коментираха експерти в студиото на „Тази сутрин” по бТВ.

Председателят на Българската федерация на големите енергийни консуматори Константин Стаменов отбеляза, че в случаят имаме класическо кръстосано субсидиране – през първото тримесечие, когато цената не беше променена, големи консуматори са както индустрията, така и топлофикациите, докато след края на отоплителния сезон новите по-солени заради натрупването цени ще се плащат предимно от предприятията.

Той сравни това със ситуацията, в която сядаш с някого да обядваш, той става от масата без да плати, а ти оставаш и да вечеряш. Дали причината е само щадене на домакинствата с парно, или предстоящите избори са били фактор – мненията на експертите са различни.

Очакванията са новите цени да се усетят по-силно от потребителите чак през следващия отоплителен сезон (ако няма корекция надолу), както и от тези, които карат на газ. Стаменов допълни, че топлофикациите обикновено използват за буфер цената на тока, който произвеждат и който след това се изкупува по-скъпо. „Софиянци получават парно, а всички останали им го плащат през скъпия ток”, обясни проф. Атанас Тасев.

Председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски посочи, че този път регулаторът се опитва да компенсира удара с цената на газа с увеличаване на тази на топлинната енергия. Той призова политиците да потърсят компенсаторни механизми за индустрията.

„Най-лошото е, че има рязко поскъпване, защото нашите договори са най-малко два месеца напред”, посочи Стаменов и призова за развиването на свободен пазар на синьото гориво у нас. Той не би гарантирал по-ниски цени от регулирания, но би дал по-голяма гъвкавост: „Ние през август м.г. казваме цялата година какво ще консумираме по ден, по часове – това е толкова дървено и остаряло…”.

Проф. Атанас Тасев отбеляза, че нормативната база е остаряла и към момента не позволява диверсификация на доставките на газ. И той, и колегите му бяха категорични, че са нужни още източници на синьо гориво, в т.ч. и местен добив.

Скокът с една трета в цената на природния газ не би трябвало да се отрази върху цените на останалите стоки и услуги по веригата. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, след заседание на регулатора, което потвърди поисканото увеличение от "Булгаргаз".

В еднаква степен те трябваше да имат основание да намалят цените, когато ние намалихме цената на природния газ с 61 процента - два пъти повече, отколкото е повишението сега. Тогава обаче имаше ледено мълчание от тяхна страна и аз питам българските потребители дали те почувстваха, че цената на природния газ намаля с 61 процента. Стана една трета от цената, която имаше само преди две години и половина, припомни Иван Иванов.

Цената на природния газ у нас не се регулира от Комисията за енергийно и водно регулиране. Тя зависи от договора за доставка между "Булгаргаз" и "Газпром експорт", който пък включва и цената на петролните деривати, каза още Иван Иванов.

Предложението на "Булгаргаз" за увеличение на цената на природния газ с 29 процента от първи април беше внесено в КЕВР на 10-и март. Крайното решение на регулатора ще бъде взето на закрито заседание на 31-и март.

Рязкото повишение на цената на газа сега е продиктувано от това, че в предходния период тя е била задържана, за да не поскъпне парното и топлинната енергия в средата на отоплителния сезон.

Топлофикациите нямат устойчиви модели на предоставяне на услуги и продажба на стоки. Виждаме непрекъснато една конфронтация между топлофикациите и техните клиенти. С повишаването на цените, тази конфронтация и това недоразбиране кой какво продава и кой какво получава ще се задълбочи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенчо

    3 0 Отговор
    За по-интересно гадовете са знаели за постъпването още в началото на месеца. Но решили да отложат обявяването му за след изборите.Случайност??!!??
  • 2 Пенчо

    2 0 Отговор
    Поскъпването* ,моя грешка.
  • 3 lklkl

    8 0 Отговор
    А най-интересното е, че никой няма да излезе да протестира по улиците и сега. Дори 800% да увеличат нещо без причина - тук в България всеки си плаща като поп, каквото му кажат и си трайка!
    Така че честито.
  • 4 666

    10 0 Отговор
    Никой не се усеща какви ще са последствията от тая новина. Всеки си мисли, че не го засяга. Освен поскъпването на абсолютно всички стоки, ще се увеличи и безработицата. И малкото останали работещи предприятия няма да издържат на новите цени. Няма да са конкурентно способни. Просто ще затворят. След месец ще скочи и цената на тока. Айде иди произвеждай нещо. Няма производство = няма икономика. Де са Южен поток и Белене?

    Нали бившото президент с шепи щеше да носи газ от Катар? Нали още миналата година Борисов щеше да влачи газ от Черно море?
  • 5 све

    8 0 Отговор
    Ако ни управляват ГЕРБ, БСП, ОП, ВОЛЯ, след 3години няма да ни има.
    Който не емигрира. ...ще трябва да плаща пъти по-високи сметки за живот в ДЪРЖАВА БЕЗ ПРОИЗВОДСТВО.
    2,5 млн пенсионери, 0,8 млн държ.служители, 1,5-2 млн цигани и безработни.
    ЗАМИСЛЕТЕ СЕ
  • 6 Xaxaxa

    3 0 Отговор
    ПУТИН Е ВИНОВЕН
    хахахаха
    прост народ........
  • 7 кроко

    5 0 Отговор
    И сега цените си пълзят тихичко нагоре, а след увеличението на газа ще има и оправдание за непрестанното поскъпване. И въпреки това, след 2-3 месеца пак ще има ГРОБ-аджиски тролчета, дето ми твърдят че имало дефлация!

    И преди да се появят дежурните малоумници с обвиненията че Путин не им е осигуил евтин газ, ще им кажа: да си бяхте договорили с Путин цената на газа, а не да му режете тръбата, да си бяхте докарали от САЩ, от Азебайджан, от ЧерноМоре, от където искате газ на по-добри цени, нали тиквата щеше да ви диверсифицира, да ви прави хъбчета, ЕС щеше да ни защитава и т.н.
  • 8 onlyhonda

    0 0 Отговор
    така е като не отстояваме интересите си. това трябва да направят управляващите които обаче не ги интересува. въпреки агресивната политика на БСП простия народ избра друго статукво това на по-малкото зло. в момента няма никакви инвестиции и пари в държавата , а тя от това живее. Бойко се опитва да прави някакви хъбове за газ и други истории, но от европа му скръцнаха със зъби и той подви опашка като помияр. но мисля, че с бсп щеше да е още по-зле. щяхме да се върнем 20 години назад. е да газа е от русия, но след не едно и две враждебни изказвания на Плевнята вече и те ни цакат здраво. не знам народе защо оставяме да ни доубият чрез мизерия. българите са на колене, циганите се множат повече от нас. трябва силна социална политика, борба за доходи и инвестиции, а това става с отстояване на национални интереси!!! да видим колко още ще изтърпим. ставаме все по-бедни и по-бедни!!! до кога така?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове