Last news in Fakti

31 Март, 2017 14:58 1 237 0

Областният управител спря решението на общинарите в Копривщица

  • копривщица-
  • строеж-
  • решение
Областният управител спря решението на общинарите в Копривщица - 1

Областният управител на Софийска област София Торолова върна за ново разглеждане прието спорно решение от общинския съвет на Копривщица, Това става с нейна заповед от 31.03.2017 г., с която определя решението на общинския съвет в Копривщица от 17.03.2017 г. като незаконосъобразно и го връща за ново обсъждане.

Припомняме, че днес от 17:00 часа предстои общинска сесия в града, като се очаква съветниците да преразгледат решението си за отпадането на статута на Копривщица като архитектурен резерват.

Общинското ръководство на Копривщица поиска помощ от държавните институции за правилното определяне на статута на града и за неговото развитие.

„МРРБ трябва да даде пояснение по какъв начин ще бъдат насърчавани собствениците на имоти, които застрашават и загрозяват града, да ги поддържат“, заяви кметът Генчо Герданов на пресконференция в София. „Всички институции – Министерски съвет и Народно събрание, трябва да помагат на такива градове, особено на Копривщица, която е олицетворение на всичко българско и родно“, подчерта той.

Герданов поясни, че идеята е да се ускори изготвянето на общия устройствен план, което все още не е приключило и определянето на правния статут на града в него.

„Тези дни думата „Копривщица“, за която разбрах, че е свещена и благодаря на всички, разбуни духовете. Не съм занимавал ГЕРБ с казуса. Хората в тяхната централа са интелигентни и четат всички документи“, обясни още кметът.

Според Герданов Копривщица не трябва да се третира като градче с 2200 жители, а като град с население 15 000 жители, защото на такива градове се обръща повече внимание.

„Ако в общинския бюджет влизат целево всяка година по 400 000 лева, Копривщица ще светне“, поиска кметът.

Никога не е ставало дума за отпадане на статута на Копривщица като град – културно наследство, обясни Рашко Христов, председател на Общинския съвет. „Това не е от компетенциите на ОбС. Става дума за изготвянето на общия устройствен план на града и за правилното вписване на статута на града в него“, каза той.

„Свидетели сме как една лъжа, публикувана във фейсбук, разпали обществен дебат. Граждани от цялата страна и политици коментираха, без да са наясно за какво става дума. Нима няма институции в България, които компетентно да решат казуса“, попита председателят на ОбС. Христов апелира компетентните специалисти да изкажат мнението си дали ОУП е полезен за развитието на града.

„Копривщица няма вода, инфраструктура и канализация. Всеки петък хотелиерите треперят дали ще има вода и ток“, оплакаха се представители на местния бизнес. И допълниха, че подмяната на 1 кв. метър калдъръм струва 120 лева.

„Никога и никъде никой не е пожелал да се променя статута на Копривщица. В решение 166 на ОбС няма такова нещо“, заяви на свой ред бизнесменът Радослав Йовков. Той бе обвинен в оказването на натиск върху общинарите при взимането на спорното решение.

Той обясни, че идеята на промяната е думите „архитектурно-исторически резерват“, а не статутът, да отпаднат и да бъде нанесено коректно, според Закона за културното наследство, определението „Недвижима културна ценност“ в категория „Национално значение“.

„Копривщица трябва да запази статута си и аз никога не съм заявявал, че този статут пречи на моите бизнес намерения“, декларира Радослав Йовков.

Ако не се направят нови проекти, които да са съобразени с визията на града, той със сигурност ще бъде загубен. Единственото развитие, което сега се предвижда, е да бъдат разширени гробищните паркове. Всички точки в решението са съобразени само и единствено с това Копривщица да се запази и развива“, заяви той.

В Закона за културното наследство не съществува определение „културно-историческо наследство“, но всички градове, които досега са имали такъв статут, ще го запазят, обясни арх. Малеева от Министерство на културата. Според нея в Общия устройствен план на града трябва да съществува само определението „Архитектурно-исторически резерват“, докато бъде изготвена новата категоризация.

Копривщица може да се развива в южно направление, каза още тя и попита защо нищо не се случва в Квартал 120, който е отреден за жилищно строителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове