Last news in Fakti

6 Април, 2017 14:12, обновена 6 Април, 2017 16:49 1 766 3

АПИ прекрати търга за тунел Железница

  • апи-
  • търг-
  • железница

Изчезнала е офертата на един от участниците. Обществената поръчка е на стойност 250 млн. лв.

АПИ прекрати търга за тунел Железница - 1

Агенция „Пътната инфраструктура“ (АПИ) е прекратила търга за изграждането на тунел "Железница" на автомагистрала "Струма" от 4 април. По сигнал на АПИ в момента се водят процесуално-следствени действия от компетентните органи. От агенцията не пожелаха да коментират причините за решението за прекратяването на обществената поръчка.

Обществената поръчка е на стойност 250 млн. лв. В решението за прекратяване на процедурата са посочени няколко нарушения, допуснати обаче преди една година от тогава действащата Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП).

Документите, в които са открити грешки, са от януари 2016 г., а офертите на кандидатите бяха събрани чак през август 2016 г.

Едната от формалните причини за прекратяване е сгрешено разяснение, че прогнозната стойност от 250 млн. лв. може да бъде надвишавана, а такива оферти ще бъдат разглеждани, а не отстранени. Това се приема за изменение на първоначалните условия на търга и се смята, че "може да доведе до необосновано високи предложения".

Освен това в хода на процедурата е констатирано, че представеното техническо предложение на участник в процедурата липсва, т.е. е изчезнало.

В отговор на това бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова изрази възмущение чрез дълъг пост в профила си във „Фейсбук”, където зададе множество въпроси:

С крайно учудване разбирам, че процедурата за тунел „Железница”, като част от лот 3.1. на АМ „Струма” е прекратена. Несериозно и будещи недоумение звучат мотивите на ръководството на АПИ за прекратяване на изключително важния търг за ключовия приоритетен обект, финансиран със средства от ЕК.

Осъзнава ли ръководството на АПИ и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството сериозността от прекратяване на процедура на стойност 250 млн.лв. и рискът от голямо закъснение за изграждането на автомагистралата?

Осъзнава ли ръководството на АПИ и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството, че това решение може да бъде фатално за окончателното изграждане на автомагистрала „Струма” и България да се наложи да загуби стотици милиони от Европа?

Каква е причината за коренно сменената позиция на служебния министър Спас Попниколов , който беше разпоредил в края на февруари да има избран изпълнител на 31 март 2017 г.?

Липсва ли наистина документация по обществената поръчка, както това е посочено в самото решение за прекратяване? Означава ли това, че ръководството на АПИ не е създало необходимата организация за съхранение и опазване на документацията по търга?

Има ли връзка тази липса на документация с промяната в състава на оценителната комисия предвид, че самият служебен министър преди да стане министър беше външен експерт в нея?

Дължи ли се това на смяната му с друг външен експерт и кой е той? Кой го предложи, по какъв начин е станала смяната, притежава ли това лице необходимата професионална експертиза да бъде член на оценителната комисия?

Стефан Гайтанджиев ли е външният експерт и бил ли е част от ръководството на АПИ заедно с Пирин Пенчев по време на тройната коалиция, на която ЕК спря всички пари?

Все въпроси, на които служебният министър Спас Попниколов и настоящето ръководство на АПИ дължат бърз и смислен отговор! Това ще бъдат и първите ми парламентарни въпроси към служебния министър Спас Попниколов в първия ми работен ден като народен представител в 44-то Народно събрание!, написа бившият министър, която се спряга и за следващ такъв.

Поръчката е спряна, въпреки че в края на февруари служебният регионален министър Спас Попниколов беше поставил срок изпълнителят да бъде избран до края на март.

Тунелът трябва да бъде завършен до 2022 г., защото се плаща с еврофондове по изтичаща тогава програма. Сегашното прекратяване отлага строителството до края на годината при най-оптимистичен вариант.

Според неофициална информация са изчезнали документи за обществената поръчка, която е за над 250 милиона лева. Липсва офертата на един от кандидатите и това е една от основните причини за спирането на търга.

Документацията се е съхранявала при изключителни мерки за сигурност в стая в агенцията, до която достъп са имали изпълнителният директор на АПИ и петимата членове на комисията на обществената поръчка.

Мистериозно изчезналите документи представляват папка с техническото предложение на един от 17-те участници и правят невъзможно провеждането на търга.

На 31 март изпълнителният директор на АПИ е забелязал, че липсва една от папките в обществената поръчка. Подава сигнал в полицията, след което в пътната агенция влизат служители на СДВР.

Важната документация се е съхранявала при изключителни мерки за сигурност в стая в агенцията.

В нея се е влиза само с магнитна карта и достъп имат само изпълнителният директор на АПИ и петимата членове на комисията на обществената поръчка.

Мистериозно изчезналите документи представляват папка с техническото предложение на един от 17-те участници и правят невъзможно провеждането на търга.

На 31 март изпълнителният директор на АПИ е забелязал, че липсва една от папките в обществената поръчка. Подава сигнал в полицията, след което в пътната агенция влизат служители на СДВР.

Важната документация се е съхранявала при изключителни мерки за сигурност в стая в агенцията.

В нея се е влиза само с магнитна карта и достъп имат само изпълнителният директор на АПИ и петимата членове на комисията на обществената поръчка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    4 3 Отговор
    Не са изчезнали, а са били в някакъв експерт, който е назначен от предишното правителство. А дебелата свинетопродавачка се опита да изкара виновни слъжебното правителство че не работели 2 месеца по проектите, нищо че те бяха почти два мандата на власт!

    И в крайна сметка на ГРОБ много им е удобно да се опрадвдават със служебното правителство, ама защо тяхния човек роско плювнята не състави служебен кабинет, а?
  • 2 Жотем Коджа

    3 2 Отговор
    Добър опит да защитиш другарите си, комуналка. Обаче този е от котилото на батко и братко. На г-н "остават ви две седмици" рЕзко започва да му се клати столчето и да пада доверието.

    Коментиран от #3

  • 3 кроко

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Жотем Коджа":

    Да, след като роско плювнята моташе повече от два месеца мандати и така и е състави служебен кабинет, сега тиквико започва да изкарва скандалите от ръкава. Много удобно извинение - за всичко е виновен Радев и служебното му правителство! А какво правеха тиквата и лиляна повече от 2 години? Да си го бяха съставили те кабинета, не да се оправдават.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове