10 Април, 2017 07:45 23 725 75

СС-23 - унищоженият ракетен щит на България

  • сс-23-
  • ракети-
  • българия-
  • щит-
  • нато-
  • телиш-
  • шкодров

„Стратосферните прасенца“ можели да стигнат Истанбул за пет минути

СС-23 - унищоженият ракетен щит на България - 1

CC-23 – артилерийската система, която е с възможности да води огън до 500 км дълбочина (някои дори извеждат данни за 740 км далекобойност – американските специалисти доказват по-голяма теглителна сила на двигателя), е разположена в Телиш през 80-те години – строго секретно поделение – база на въоръжението, припомнят ни от Спомени от народната република.

Водело се е фронтова ракетна бригада, с главен инж. Шкодров. Той е основна фигура в организацията по приемането на ракетните установки СС-23. Те пристигат с вагони до България с ферибота Варна-Иличовск и влизат във военния завод „Девети май“ – Червен бряг. Разтоварването на първите три започва в 23,00 ч. на 15 октомври 1986 г. По това време в „Девети май“ имало само военни от поделението в Телиш. Бившите ни противници от Северноатлантическия блок не са наясно какво точно има в Телиш. По онова време нашите спецслужби прехващат турска разузнавателна сводка, в която пише, че в селото има поделение на противовъздушната отбрана, чиято задача е да охранява небето над завод „Девети май“ и над Плевенския Нефтохимически комбинат.

Установките за СС-23 в поделението са осем – всяка от тях с по две ракети. Освен това осем пусково-зареждащи машини карат по една резервна ракета – за третия залп. Общо съхраняваните ракети от този тип в Телиш са 24. В случай на война до 6 часа след подаването на сигнала личният състав на бригадата трябвало да бъде готов да посрещне сборочните бригади от Киевския военен окръг.

Интересен факт е, че апогеят на траекторията на СС-23 е 119 км при тегло на бойната й част от 715 кг и максимална далечина на стрелбата 400 км. А при минималната дължина – 50 км, ракетата достига височина от 154 км, което си е космическа височина.

Въпреки че сме били съюзници във Варшавския договор, руснаците също не казват цялата истина за възможностите на въоръжението, което са ни предоставили. В първите години след получаването на комплексите СС-23 у нас са изпратени т. нар. гарантийчици. Тяхната задача е да следят за правилната експлоатация на оборудването и в случай на технически проблем да съдействат за отстраняването му.

У нас ракетите остават на въоръжение до 2001 г. Под натиска на САЩ и Турция на 19 декември със 178 гласа „за“, 3 – „против“, и 2 – „въздържал се“, Народното събрание взема решение за унищожаването на нашите СС-23 до 30 октомври 2002 г. Месец по-късно тогавашният министър на отбраната Николай Свинаров издава заповед тези ракети да бъдат свалени от въоръжение. Операцията по нарязването на комплексите започва на 9 август 2002 г. и приключва в определения срок.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    186 10 Отговор
    Национални предатели.
  • 2 Борис

    186 13 Отговор
    Бяхме държава ,бяхме и хора.Сега вече не съм сигурен.Да си продадеш сигурноста на държавата,що за политик трябва да си.То фамилията на тогавашния мин.на отбраната казва всичко.И забележете кои държави ни натискат да си съсипеме въоръжението.

    Коментиран от #8

  • 3 сфжфж

    134 8 Отговор
    Защо бе другари турци и американци - нали сме съюзници? Какъв натиск. Защо обществеността не е информирана. Защо нищо не заменя тези оръжия. Защо нямаме вече дори самолети, защо безумци?

    Коментиран от #4, #32

  • 4 гост

    41 2 Отговор

    До коментар #3 от "сфжфж":

    питай Стоян-деса, той ще ти обясни подробно кое как е било преди и сега как е.
  • 5 Червен трол

    31 41 Отговор
    Аз съм служил в такова поделение, точноста на тези ракети е удивителна! Преди години шести америкаански флот флот беше влезнал в черно море и нас ни пратиха в Станджа да ги следиме като на учение. И на едно от ученията думнахме Чирпан вместо американците.
    За сведение, тези учения са такива че може да си пуснеш 40 килотона без да разбереш.

    Коментиран от #63

  • 6 Гост

    19 43 Отговор
    Нали нямало руски военни у нас?

    Коментиран от #67

  • 7 Гост

    79 4 Отговор
    Естествено че Турция и Америка са знаели възможностите на ракетите. А те са били с възможност ,в рамките на 50 мин. от Киев да пристигнат и касетките с ЯО. и при нужда от спиране на агресия да се заредят , и уплашат нападателя. Имали сме и отбранителна стратегия,както и ако се наложи нападателна. 72-ките са създавани с възможност да защитени от вредните последствия за екипажите от ядрения взрив и да атакуват в опразнените от ядреното оръжие коридори. С конвенционален заряд са способни да разрушат голяма военна база , или да спрат крупно военно настъпление.

    Коментиран от #17

  • 8 жщг

    22 74 Отговор

    До коментар #2 от "Борис":

    Каква държава сме били като тия установки са били разположени в България но на практика са били РУСКИ? До 6 часа трябва да пристигнат руснаците(украинците) е те да оперират с това оръжие . Българските военни не са знаели дори Т.Т .данните му ! Какво като си имал някакво оръжие но не можеш да го използваш по своя воля а по волята на ДРУГА държава!!!

    Коментиран от #14, #16, #61, #73

  • 9 jambazina

    75 5 Отговор
    Е така се прави - караш врага сам да си унищожи ракетите дето пазят заводите, а после и заводите. И той някак си се навива.
  • 10 Янко

    68 5 Отговор
    ДА! Рязането започна и продължи не знам колко. Ама проблема дойде после : когато започнаха да взривяват зарядите - беше като при земетресение . Но когато почнаха да горят горивото - това си беше като атака с химическо оръжие! 4 години след това имаше обгазявания !
    Е унищожихме ракетите - спасихме САЩ !
    Да са ни честити !
  • 11 XXX

    59 5 Отговор
    ДЕМОКРАТИЧНИ ПРЕДАТЕЛИ! БЛЮДОЛИЗЦИ ДЕМОКРАТИ! ХОМО-, ТРАНС- И КАКВИ ЛИ НЕ ОЩЕ СЕКСУАЛНИ ИЗВРАТЕНОСТИ! МУТРИ, НАРКОМАНИ И ДРЕБНИ ПРРЕСТЪПНИЦИ! НАРОДЪТ СЪС "ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ" ГО ИЗБИВАТ , А УМНИТЕ И КРАСИВИТЕ НАПУСКАТ ПОТЪВАЩИЯ КОРАБ БЪЛГАРИЯ!!!
  • 12 Боб

    73 7 Отговор
    Аз служих в това поделение от 1986 до 1988 г. Всички трепереха от моща и възможностите им, затова и ги нарязана.... сега сме голо дупе... Две години от живота ми заминаха с тях
  • 13 me be re

    78 4 Отговор
    9 декември със 178 гласа „за“, 3 – „против“, и 2 – „въздържал се“ - 178 национални предатели. Напишете им имената да останат в историята, като най-големите ПРЕДАТЕЛИ!

    Коментиран от #58

  • 14 кроко

    15 6 Отговор

    До коментар #8 от "жщг":

    Ти си *** трол, който е чул от някъде израза "т.т. данни" и си мислиш че като го употребяваш, ще изглеждаш умен! Грешиш много!
  • 15 8888

    73 3 Отговор
    Ракетите бяха супер. Неточността се дължи на обслужващите ги. Когато служих в Казанлък, имаше инцидент и той се дължеше на взвода за направление на огъня на дивизиона, който бе оплел конците. Слава Богу, нямаше жертви.
    Сега сме одупени, със свалени гащи, оставени на чужда милост и прищявка. Всичко това, благодарение на продажните политици, дано скоро дойде видов ден за тях. Бог да пази България.
  • 16 Чичо Сам

    57 7 Отговор

    До коментар #8 от "жщг":

    Не си в час. Ракетите си бяха български и затова ги нарязаха, а не ги върнаха в Русия. Ако бяха руски нямаше как да ги нарежем.
    А от "промените" насам в страната ни има много повече чужди военни под всякакви форми и предлози, отколкото руснаци преди това. Единствената руска военна техника, която е влизала в България, управлявана от руснаци беше при съвместните учения "Щит". Сега обаче кеф ти американски танк, кеф ти американска артилерия и поводът е, че ползват ПОД НАЕМ наш полигон за обучение. Под наем, ама не плащат, както и не са платили стотинка, когато ползваха летище Бургас и се държаха все едно, че са си у дома. Единствено доволни останаха проститутките, бяха се сбрали от цялата страна - като на конгрес.
    Такива ми ти работи ...

    Коментиран от #27

  • 17 О защо не се омъжих за Пища Куф Нагел

    9 27 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    За 50 (петдесет ) минути от Киев може да пристигне ядрен заряд само с пощата на семейство Гейзга Меизга !

    Коментиран от #30

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 onq s konq

    11 69 Отговор
    То па и едни ракети са това та немам думи !!! Гърмиш налево а тя ходи надесно !!! Томахоук са друга тема !!!Те са истински а не като раждивите СС20!!!

    Коментиран от #34, #39, #40

  • 20 мда

    48 5 Отговор
    Основната вина за унищрожаването на ракетите носи тогавашният президент Петър Стоянов, който се води главнокомандващ на българската армия. Той освен че не направи нищо за да защити ракетите, само повтаряше като латерна че в името на евро-атлантическите ценности сме длъжни да ги унищожим
  • 21 некойси

    35 3 Отговор
    Спомням си за секретното ракетно поделение край Копривщица ... доста ракети насочени към съседите ни от турция, в случай че им се прииска да направят нещо по-официално от атентати у нас или някой като Ердо, който може да реши че всичко до Германия е турско.
  • 22 Atila

    38 3 Отговор
    Служил съм в поделението и това,което е написано не е цялата истина.Тези комплекси са разположени във всички страни членки на Варшавския договор,но нашите са купени.Те попадат под някъкъв договор за съкращаване на оръжия със среден обсег на действие подписан от Горбачов и Рейгън.До 91год американците не са знаели за тях,че са наши и от тогава са им като трън.Рязането им е условието за приемането ни в НАТО.Много дейнс роля взема и външния ни министър тогава Соломон Паси.А ябг не бяха в Русия а си бяха тук.На занятия сме разигравали обстрел на Истанбул и с по два пуска на установка трябваше да е сринат до основи.

    Коментиран от #72, #74

  • 23 Ловеца на поршета

    30 6 Отговор
    А защо са ни ракети? Ние българите си имаме по-страшно оръжие дори и от ядреното. Това са нашите роми. Пускаме ги първо да опоскат всичко в неприятелската държава и после окупираме.
  • 24 Ракетчик

    10 14 Отговор
    Защо е необходимо да се връщаме към тези години?
    Вече 30 години след приемането на тези ракети в България нещата са много променени. Наистина, това бяха ракети със значителна възпираща сила, но САМО при наличието на руски ядрени бойни части! нещо повече - след подписване на договора САЛТ 2, всички ракети СС23 в Русия бяха унищожени и нямаше почти никаква поддръжка с резервни части. Хората, които бяха там знаят, че почти 10 години (до унищожаването на комплекса) са плащани народни пари на цяла ракетна бригада, която е била със значително орязани възможности.
    В статията не се казва, че кодовете за изстрелване не бяха достъпни без знанието на Русия - вие сами си отговорете какво означава това.
    Що се отнася до техническите характеристики, конструкция и тактически възможности - безспорно това е страхотна техника!

    Коментиран от #60, #71

  • 25 скат

    29 6 Отговор
    Ако имахме това ОРЪЖИЕ сега нямаше да треперим като заици.Ердоган щеше да ни прави мили очи не като сега да се държи като неслклопен нерез.Тиквата като последовател на бай Тошо да ходи при Путин да му се моли за закрила
  • 26 гост

    18 4 Отговор
    Служих в поделение , в което имаше друго вътрешно поделение / казваха им глухонемите /. Та там имаше някакви ракети, по думи на момчета , които ги обслужваха , стигали да комшиите от юг , и малко по на запад , та чак до жабарите.
  • 27 жщг

    8 21 Отговор

    До коментар #16 от "Чичо Сам":

    Като са били наши защо е трябвало да идват руснаците да ги изстрелват! Или са били наши защото сме ги платили? Къде е логиката да имаш нещо но да го ползва друг както си поиска ! Защо не са обучени БЪЛГАРСКИ офицери да изстрелват тия ракети ?

    Коментиран от #33, #35

  • 28 бургас

    17 19 Отговор
    Много отворковци пишат без да знаят какво е казарма и какви са били тогава заповедите.Да,ние имахме войска,но никога не е ставало на въпрос да водим война.Заповедите си бяха красноречиви и ясни.Нашата войска трябваше да удържи турския фронт 2 часа до пристигането на руснаците.Това е истината.За какво ни е сега армия от 250 000 военнослужещи? Кой ще ги изхранва?Вие които сте толкова отворени ще се съгласите ли да ви удържат по 100 лева на месец за изхранване на армията ?

    Коментиран от #29, #52

  • 29 гост

    39 1 Отговор

    До коментар #28 от "бургас":

    Предпочитам да ми удържат 100 лв за войска, от колкото 200 лв за м...лите / както е в момента / !
  • 30 Супермен

    11 6 Отговор

    До коментар #17 от "О защо не се омъжих за Пища Куф Нагел":

    Плевен-Киев по въздух- 916.76км. Самолети модели най-различни със скорост от1мах(343 м/с ,равно на 1234.8 км/ч) до 2,5 мах.- 3087 км/ч. има време и за "кафе с райбер" с Гн. Пища Куфнагел.
  • 31 Morgoth

    18 14 Отговор
    Заглавието е подвеждащо. СС23 е балестична ракета за поразяване на цели зад фронта и за водене на нападателна война - няма нищо общо с ракетен щит от сорта на С300. При нас тези ракети бяха за да ги използваме срещу Турция, да ударим летищата от които решат да пускат самолети към нас. Както и да ги плашим, че можем да пуснем ядрена бомба в Истанбул.
    Тези ракети вече са морално остарели и турската ПВО може да ги свали, а за 15-те години до днес вероятно щяха да са и с изтекъл срок на годност. Затова престанете с мечтите за това как България се перчи с армия и ракете, които нямаме пари да си позволим.

    Коментиран от #44

  • 32 Azazel

    17 3 Отговор

    До коментар #3 от "сфжфж":

    Към момента на взимането на това решение, още не сме били официални съюзници, а отговорът на въпроса ти, можеш да го видиш в статията - ракетите очевидно са били проблем за Турция, тъй като могат да стигнат до там и по принцип винаги са били насочени срещу тях. А, както виждаме от нервността на Русия по отношение на ракетния щит на НАТО, никоя държава не се чувства комфортно с чужди ракети до границите си. Така, че турците определено са поставили това изискване, за да гласуват приемането ни в НАТО, а американците са по-скоро говорител на съюза. Плюс това, американците естествено са видяли възможност, след като влезем в НАТО, ако толкова държим да имаме ракети, те да ни продадат такива ;)
  • 33 Варна

    15 2 Отговор

    До коментар #27 от "жщг":

    Няма такова нещо. - Информацията ти е грешна.
    Казвам го от позицията на служил и офицер от запаса.
    Не разсъждавай по темета защото нямаш никаква идея за какво говориш.
    Като искаш отговорна гражданска позиция върви изкарай един курс обучение към доброволният резерв. Намери си военното окръжие в града и потърси информацията.
    Иначе да дрънкаш врели- некипели няма никакъв смисъл.

    Коментиран от #59

  • 34 Да го тура на Катъра

    16 2 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Това от позицията на какъв го казваш?
    Докато сади разсада ли ти дойде такава гениална идея или по някакви други неведоми пътища?
    Как въобще ти идва на ум да коментираш теми по военно дело при условие, че дори и 1 ден не си изкарал в казармата. От къде натрупа такава информация, че го раздаваш квалитет?
    Мина някаква специална подготовка ли?
    Що хабиш интернет пространството с тъпотии бе?

    Коментиран от #36

  • 35 Чичо Сам

    19 1 Отговор

    До коментар #27 от "жщг":

    Пак не си в час. Нямаше нужда да идват руснаци да ги изстрелват. Бяхме си достатъчно обучени да го направим сами. Друг е въпросът дали можеше сами да вземем решение да ги изстреляме. Да не мислиш сега, ако имаме подобно оръжие, че ще можем сами да решим дали да гръмнем. Ще трябва да питаме НАТО, а пък оттам да питат американците. Картинката е същата като композиция, само образите в нея са различни.
    Лично моето мнение е, че и тогава и сега няма конкретна заплаха за нападение над България. Общото с онова време е силното дрънкане на оръжие от големите, а различното е, че дрънкането премина в стрелба в арабската част на света. Дано заразата не тръгне към Европа ...

    Коментиран от #75

  • 36 onq s konq

    4 15 Отговор

    До коментар #34 от "Да го тура на Катъра":

    За разлика от тебе аз имам едно више и едно половин више така че няма да ти обърна внимание

    Коментиран от #37, #38

  • 37 Да го тура на Катъра

    14 1 Отговор

    До коментар #36 от "onq s konq":

    - Ти си в група за Назаднали! Там категориите са Нисше и Полунисше образование!
    В университета трябва да са те научили, че без подготовка и без информация не се говори и не се работи.
    Доброто образование го изисква, но ти .... - Уви не се включваш в тази категория.
    Само дилетантите нямат спирка в тази посока!
  • 38 муле катърско

    11 3 Отговор

    До коментар #36 от "onq s konq":

    ,,Публикувано във факти.бг:

    До коментар #34 от "Да го тура на Катъра":

    За разлика от тебе аз имам едно више и едно половин више така че няма да ти обърна внимание " - ясно ни е колко ти е ВИШЕ-то !
  • 39 Оптимус

    16 0 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Ракетите си бяха за времето съвсем добри. Освен това, не ракетите бяха най-важното, а концепцията. Че се имахчме за армия. А сега? Сега е наемна и служи само за пари. Е, така е по-добрата армия, без пари кой служи! но не е въпроса в парите само, а че вече ние сме под външно общо командуване, не че преди русснаците не командуваха парада. А когато друг те държи на каишка, можеш главно да слушаш...което и правят. ракетите се сменят с нови, те не са най-важното. важното е мисленето, морала! Ето сега имаме военни по мисии - оправят навън. А тук колко народ бяха избити ограбени изнасилени измамени от разни хора българи? тях нито военни нито политици нито ченгета и магистрати защитиха с годините. Е, в последната година, две се забелязва вече промяна към добро. Но тези 27 изминали години, колко народ бе убит ограбен осакатен и нито профитата нито държавата ги защити? Сега бат Баце щял да ни оправя? А когато ревяхме да се накажат извергите и тогава бяха глухи Баце Федоска Костов Станишев, Симеон и хилядите подобни? тогава си лапаха парите и не си мръднаха пръста да защитят нас българският народ? Е, ис ракети и без раскети с такъв морал все сме губещи. Така, че наистина вяма за какво да съжаляваш, че са унищожили ракетите - морала като не струва, ракетите нямат значение, пак ще загубим всяка битка. Е, сега вероятно има промяна. Но след дъжд качулка - битият убитият ограбеният осакатеният не можеш им върна живота, труда, мъките....
  • 40 Оптимус

    14 2 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Само ще добавя, че служих в такова поделение ПВО. Адз бях само радист свръзка, не с ПВО-то по разгъването. Но мога да ти кажа, че ракетите си бяха съвсем опаснички...една такава да попадне и до 300-400 км помила град... Тия глупости че не стрували забрави! бяха за времето си съвсем модерни установки. Сега вече са демоде спрямо новите, но пак не са нищо. По-добре е да имаш пушка с бренеке, отколкото никаква! Като ти излезе стръвница, може с барабанлия да си, но пак ще ти е по-готино, отколкотос голи ръце... ти си вманиачен в доктрината "САЩ юбер аллес!" И аз уважавам САЩ, но има кръгове с открито имперски амбиции, които на практика използуват и САЩ и НАТО и който си искат дспоред интереса си. А това е опасно за нас - започнат ли война,н ие като съюзник можем да я издухаме и без да искаме войната. Когато се напече и затича НАТО към Персийският залив срещу Иран, нашите подлоги политици твърдо бяха за, без да им пука, че с това ни въвличат във война срещу суверенна страна. Ние доста хора с човешки морал протестирахме, защото Иран не ни е нападала, не ни е пакостила, няма причина да подкрепим такава агрессия срещу нея! Ала политиците си играят игрите и "демократично" не ни питат и имат за нищо, освен ДАНЪКОПЛАТЕЦ И ВОТ за тях. САЩ е пъстър контингент от личности - и там и тук всякакви хора има... но се пази от империалистите, те те имат само за средство, не за човек!

    Коментиран от #62

  • 41 Mercedes-Benz

    20 2 Отговор
    Не мога да скрия, че тогава имахме армия и бяхме сила, благодарение на тези ракети фесовете гък не смееха да кажат! Имам роднина служил там и потвърждавам, че написаното в статията е истина!
  • 42 гост

    17 2 Отговор
    В поделението където служих , бяхме 2000 / две хиляди / войника.Имаше от всички родове войска. И комшиите от юг и югозапад много добре знаеха за какво иде реч .Сега в това поделение ... !
  • 43 Лупи

    19 3 Отговор
    Трябва да се изготви списък с националните предатели, които с действията си са довели до унищожението на армията, образованието и най-големите и печеливсши предприятия. Ясно е, че всички престъпници няма как да бъдат наказани, но поне най-виновните и най-наглите трябва да се накажат за да има някакъв респект от народа за в бъдеще. Това естествено няма как да стане затова всеки, който е в парламента ще си прави гаргара с хората и ще му е интересно до къде може да бръкне в г.за на човек, преди той да изквичи на умряло. За сега няма проблеми, продължават да бъркат.
  • 44 азззз

    19 0 Отговор

    До коментар #31 от "Morgoth":

    Като са остарели и неефективни, защо ги унищожихме а?

    Коментиран от #45

  • 45 Morgoth

    4 3 Отговор

    До коментар #44 от "азззз":

    Остарели са към днешна дата. Русия също наряза своите СС23.

    Коментиран от #46

  • 46 Варна

    27 3 Отговор

    До коментар #45 от "Morgoth":

    Руснаците ги нарязаха не защото са остарели аз защото се договориха със САЩ след 1989год. за частично разоръжаване.
    Унищожени бяха от двете страни ракети със среден обсег които могат да носят ядрени бойни глави.
    Въпросът е в това, че е нелепо да се разоръжаваш когато другите се въоръжават. Нелепо е и твърдението, че за да станеш член на Нато трябва да се разоръжиш.
    Кой приема военен съюзник с идеята да го разоръжи?
    - Тук просто една група хора като Соломон Паси, онзи кон Петър Стоянов, Свинаров и останалите, които взеха дейно участие, трябва да бъдат окачени на ченгела на сред площада.
    Може ли да имаш 14 000 души сухопътна армия от които 1/3 са чантаджии? - Ти шегуваш ли се?
    Не може да си толерантен при подобен резултат!
  • 47 БатХуй

    15 6 Отговор
    Т.н. от нас в поделението в Марно Поле "краставици" бяха насочени срещу американските бази в Гърция (лично съм виждал на тактическите секретни карти) затова хамериканците не се успокоиха,
    докато дупедавците от СДС не ги нарязаха. В съседното поделение наречено "базата", пък се съхраняваха бойните глави, почти съм сигурен, че е имало и ядрени...
  • 48 въх

    8 17 Отговор
    стига с тия ракети бе - ако бяхме ги изстреляли - половината щяха да се върнат в България.
    Американците ги беше страх, че ако стреляме по Истанбул - може да ударим някоя тяхна база в Гърция. Толкова неточни бяха.

    Коментиран от #49, #50

  • 49 Дядо Либен

    2 8 Отговор

    До коментар #48 от "въх":

    Хахахахааа - истински ме разсмя! Но не си далеч от истината.
  • 50 Телишки мавруд

    6 11 Отговор

    До коментар #48 от "въх":

    те са пълно копие на Фау-2, рашъните ги копират изцяло.
  • 51 Бургас

    17 4 Отговор
    Национални предатели- Цяла Гърция е осеяна с билбордове "Помнете Кипър"! Гърците очевидно знаят защо, ама ние и нашите депутати "забравиха".
  • 52 mediator37

    10 2 Отговор

    До коментар #28 от "бургас":

    Който не храни своята армия един ден ще храни чужда.
    За благините, които ще ти донесе чуждата армия, чети "Под игото". Същото е, с тази разлика, че тебе, жена ти и дъщеря ти ще ги има качени в ютуб .
  • 53 Дидо

    3 4 Отговор
    Имаше Бояново
  • 54 Аналиватор

    10 4 Отговор
    Като чета горните коментари ми става мъчно колко тъпанари са се родили в България.Чул не дочул и бърза да пише глупости.Такива подракозделения имаше на няколко местелнота.А те съществуваха от 60-те години.Служих в Самоков от 1967 до 1969 включително в ракетната бригада на поделение 40750 ,на въоръжение с ракети земя -земя.И Турция и Гърция отиваха на кино.Ракетите ги показаха на парада на 09.09.1969 год.за първи път послучай 25 годишнината от ПОБЕДАТА НАД фашизма.Същата година ходихме в СССР -степите в Казахстан и там проведохме стрелби - дневна и нощна .Бяхме много точни.За награда получихме дом.отпуск,а офицерския състав плюс една звезда на пагона.След това напровиха и полигон на Шабла.

    Коментиран от #64

  • 55 Ветеран

    12 1 Отговор
    Първото ракетно поделение е създадено през септември 1961г. в Самоов,а на следващата година единият дивизион беше дислоциран в Марино поле ,.а другият в Ямбол,където бях и аз.Ракетите , които пристинаха в началото на зимата бяха с течногоривни дигатели.Обозначението им беше 8К11 върху пускова установка 8У218.С тях пристигнаха и руски войници които в продължение на един месец ни обучаваха,след което си заминаха.Има още много интересни подробности,но от дистанцията на времето са без значение.
  • 56 снаряд

    6 1 Отговор
    Колко са точни USA ракетите проверете в Сирия.
  • 57 me be re

    12 2 Отговор
    "Под натиска на САЩ и Турция на 19 декември със 178 гласа „за“, 3 – „против“, и 2 – „въздържал се“, Народното събрание взема решение за унищожаването на нашите СС-23 до 30 октомври 2002 г." - 178 НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ
  • 58 Сретан

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "me be re":

    На първо место Гурливия лигав цар Борис ....КОмарджията предател и 2трети от сегашните депутати
  • 59 Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Варна":

    Защо го пращаш да се образова военно? Първо е прав и второ темите за ракетните войски, и за военната доктрина на южния фланг на Варшавския Договор са доста чувствителни и едва ли са изцяло публично известни!
  • 60 Пешо

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ракетчик":

    Никакви кодове нямаше. Служил съм там 1983/84 година. Решение за изстрелване вземаше нашето командване. Нямаше руснаци в под. 48010.
  • 61 Петър

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "жщг":

    Не пиши глупост. Служил съм, като войник в Телиш. Нямаше никакви руснаци, подготовката и изстрелването се извършваха изцяло от български разчети.
  • 62 Петър

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Оптимус":

    Тези ракети нямат нищо общо с ПВО. Това са ракети "земя-земя". Единствено в Телиш и Ловеч имаше СС23, Самоков и останалите бяха с по-малък обсег.

    Коментиран от #68

  • 63 Пешо

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Червен трол":

    Никога не си служил при СС 23 в Телиш и никога тези ракети не са минавали на юг от Балкана, дори на учение. Всичките им бойни позиций бяха на територията на сегашната Ловешка област. Иначе си пиши глупости, не пречиш. И по време на учение не може да удариш български град, в България никога не е изстрелвана такава ракета. Учебните стрелби се провеждаха на територията на бившия СССР.
  • 64 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "Аналиватор":

    СС 23 в България не е имало никъде другаде освен в Телиш и Ловеч.
  • 65 Ибрешим

    5 0 Отговор
    Бях номер 2 /старши мерач/ на 8к11 . От нас се искаше да живеем 50 минути след команда "за бой" И бяхме готови да умрем за България .
  • 66 ибришим

    2 0 Отговор
    Бяхме сила .Съобразяваха се с нас .А сега сме нищо
  • 67 Номер 6 м.в.

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Нямаше Руски военни. Ние можехме да изстреляме ракетите, имахме касетъчни бойни части. Ядрени нямахме и нямахме пултове за въвеждане на кодовете на ядрената бойна част още от 1994 г. Също унищожихме преходните отсег с който ставаше стиковката на Я.Б.Ч. със Ракетната част.
  • 68 Онзи

    0 1 Отговор

    До коментар #62 от "Петър":

    В Ловеч се съхраняваше единствено глупавият ЗИП
  • 69 Онзи

    0 0 Отговор
    В Ловеч се съхраняваше единствено груповият ЗИП
  • 70 ПОЖАРНИКАР

    0 0 Отговор
    ВСИЧКИ СА МАСКАРИ. ПРЕДАТЕЛИ.
  • 71 офицер ракетчик

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ракетчик":

    Аз бях командир на 4сбатр в 76 фрбр. Три месеца ги учих в Казан. Дори и сега ракетите са актуални без аналог. Искандера е със същата ракета само, че са по две на ПУ. НИКОГА, повтарям НИКОГА в България не е имало ядрени бойни части за която и да е ракета. Ядрените БЧ се доставяха от СССР със самолети и за това всички ракетни бригади (с изключение на Самоков) бяха развърнати до летища, които се подържаха всяка година. В поделението имахме касетъчни бойни части за стрелба по танкови подразделение. Бойната част се взривяваше на 3000 метра и разпръскваше 98 касети, самонасочващи се с кумулативен заряд. Относно кодовете на ядрените БЧ те си идваха със всяка БЧ и си имаше пулт специално за този код, които пултове 94 година бяха демонтирани и предадени на руснаците. И последно да кажа, ракетата не се засича от про, защото е от стъклопласт, т.е. е радиопрозрачна.
  • 72 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Atila":

    И идея си нямаш колко голям град е Истанбул а с 24 ракети с конвенционален заряд щеше да унищожиш квартал на Истанбул и да вбесиш турците! И ответния удар на турските ВВС и ОТР (турците също имат ракети) щяха да ни върнат в каменната ера!
  • 73 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "жщг":

    От Ганю се искаше само да пази ракетите при война идваха съветските ракетчици и и ядрените глави!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Запознат

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Чичо Сам":

    Стига лъга бе, без руснаците си бяхме гола вода!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове