20 Април, 2017 11:49 4 423 14

Дарина Сарелска ще съди Васил Иванов

  • васил иванов-
  • журналист-
  • дарина сарелска

„Не съм спирала нито едно разследване на Васил Иванов. Опитвала съм се да го накарам да работи по правилата. В този си опит сме спазвали правилата, които са общи за целия отдел. Правила на прозрачно и ясно взимане на решения на планьорка, в която участва целият екип на „Разследване”. На нея се дават професионални аргументи и се обсъждат начините на събиране на информация. На Васил са му отказвани теми за репортажи, защото имаме различни критерии за това откъде идват темите. Според мен те трябва да идват от журналиста. Случвало се е при Васил да идват от други източници. Има едно такова отказано разследване с една готова папка със СРС-та. Нещо, което идва готово отвън. Такива папки съм връщала, защото смятам наличието им за порок в българската журналистика”, заяви директорът на Новините на NOVA Дарина Сарелска по повод обвиненията на журналиста Васил Иванов.

„Категорично разследвания на Васил не са спирани под външно влияние и е добре да не се злоупотребява със сериозни понятия като цензура. Цензура е, когато някой от позицията на властта поиска от ръководен кадър на медия да бъде спряна информация. По отношение на Васил Иванов никога не съм имала обаждания, касаещи негови разследвания”, каза още тя.

„Няма случай, в който да има инструкции, които да забраняват теми, хора, проблеми, които да се представят в предаването „Разследване”. Има конкретни отказвани истории с аргументи – много често тяхната обществена значимост, актуалността им, наличието на достатъчно годни факти, които да подкрепят едно или друго твърдение. Това са аргументи, които във всеки един конкретен случай Васил е чувал. С него сме работили в една нормална професионална среда, в която сме водили всякакви дискусии, но той не е цензуриран”, категорична бе Дарина Сарелска.

„Другата същностна разлика е в методите ни. Методът, в който записваш без знанието им твоите колеги в продължение на месеци. Смяташ това за съвсем естествено, за да го обявиш на пресконференция. Ето това е разделителна линия, която ние с Васил винаги сме имали. Колегата Марин Николов е един изключителен професионалист и изключително честен човек. В един момент става самоизяждане отвътре, в цялото това омаскаряване влизат хора с чисти имена и съвести. Това не е добре за нашата професия и смятам, че всички сме в дълг към това да говорим високо и да казваме истината”, на мнение е директорът на Новините на NOVA.

„Поредната неистина е, че съм изнасяла данни от разследването на Васил. С конкретния човек, за когото той говори – кмета на Неделино, никога в живота си не съм говорила. Интересно ми е откъде той работи така фриволно и достъпно с материали от ДАНС. Интересно ми е по какъв повод са били там, но това предполагам са факти, които ще се уточнят в бъдеще”, коментира Сарелска.

„Разследването, за което Васил говори, в което ми отправя много тежки и лъжливи обвинения, е излъчено 37 пъти в ефира на NOVA в рамките на една година. Смятам да заведа дело за клевета срещу Васил Иванов за уронване на моя авторитет. Мисля, че другото би било част от мълчанието и от потвърждаването на подмяната. Имам отговорност по случая „Васил Иванов”, защото аз сега развенчавам един образ, който за хората е свързан със смелата журналистика. Имам отговорност, че не го направих по-рано. Това е моя грешка и ще си понеса отговорността за нея. Изпитвала съм респект от миналото му като журналист и съм си затваряла едното око за неговото настояще”, заяви Дарина Сарелска.

„И тук има една малка истина, около която се гради огромна кула от лъжи. Тя е, че аз наистина имам девер, който е активист на ГЕРБ. Бил е областен управител на Смолян, а от днес - депутат. Не злоупотребявам с роднинската си връзка. Имам привилегията този човек никога и по никакъв начин да не се е опитвал да се възползва от моята работа. По същия начин съм се отнасяла и аз към него”, каза още Сарелска.

"Разговорът в случая е много по-голям от моя спор с Васил. Разговорът е, че в нашата професия има много хора, които са журналисти по дефиниция, по етикет – журналисти само отвън. Отвътре са наистина развалини от зависимости. Този процес отблъсква останалите честни и принципни колеги и изяжда доверието в медиите като цяло”, на мнение е Дарина Сарелска.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    34 0 Отговор
    Става интересно! Иванов не пусна всички записи и дано госпожата помни какво е говорила. Аз лично не доумявам как е възможно да си в роднински връзки с обекта на разследване и да се правиш на мотика!? Дано истината излезе наяве!
  • 2 Гост

    24 0 Отговор
    " Отвътре са наистина развалини от зависимости."

    Зависимости от кого, ма како? Каква му е печалбата? Ти май само пльокаш клишета!
  • 3 Митю

    19 1 Отговор
    Абе прависе на като одарена с мокар парцал кои лъже и кои не е ясно
  • 4 Враг

    19 0 Отговор
    То тя вече се изложи и излезнаха кирливите ризи на Нова Тв . А то тя мама друг начин да се защити освен да предприеме подобна крачка въпреки че и е ясно че нищо няма да излезе и ще е загубена кауза.
  • 5 Гост

    20 1 Отговор
    " Методът, в който записваш без знанието им твоите колеги в продължение на месеци."

    Я ми кажете начин да докажеш какво е говорил някой, когато разговора е на четири очи? Ако някой знае такъв, моля да го сподели!

    Коментиран от #10

  • 6 Гост

    29 0 Отговор
    Едно не може да се отрече на Иванов: в предаванията си винаги е давал думата на разследваният да обясни нещата и да се оправдае ако може. Мисля и, че спомената от него цифра, че 98% от обществените поръчки в България са опорочени е близо до истината.
  • 7 sfdfgh

    20 0 Отговор
    е много ясно че ще съди , гузен не гонен бяга , то след 10 години отлагане на делото никой няма да помни за какво е било
  • 8 да се вземе предвид

    13 0 Отговор
    Само като й видите долнопробната мъстийска физиономия и трябва да ви е ясно какво представлява въпросната госпожа.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 принципни колеги

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Журналистите имат право да правят записи, когато тези записи могат да помогнат за разкриването на престъпление или нарушения!!!
  • 11 Станислав

    9 0 Отговор
    Тая луда ли е?! Някои от репортажите на Иванов не произхождали от него!!! Тия фалшиви български медии не работат ли по сигнал?!!! Аз се чудя, защо никой от проблемите на хората не достига до медийното внимание, а то било, защото тези проблеми не произхождали от журналистите!!! И винаги, когато някой изкара фалшификациите на светло - осветените мошеници тръгват да го съдят! А ако имахме медии, вместо парцали - не само станалото нямаше да може да се случи, но и след такова разкритие Сарелска моментално щеше да бъде уволнена! Нали трябва да има достатъчно време, да си се грижи за любовта...
  • 12 Тотьо

    6 0 Отговор
    Само и виж фамилията и не я питай нищо повече.Спирам да гледам Нова.
  • 13 Гост

    9 0 Отговор
    Остава и само да се изръси солидно на Б. Б. И всичко си продължава по старомо. Такива са под крилото му, за да има кои да гласува за него и ГЕРБ.Това са практиките на избраните от нас хубави. По статистика около 850 000 са: кметовете, общинските съветници, администрацията в градовете и т.н. Прибавете и семействата им. Ето я и бройката необходима с гласовете си за едни избори, При положение, че половин България не гласува.
  • 14 mmmm

    5 0 Отговор
    От ученичка я познавам.Кофти човек е.Наду и арогантна.
    Това е мое мнение лично.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове