Last news in Fakti

21 Април, 2017 09:55 2 629 15

Йончева: Вината за урана в Хасково е на ГЕРБ

  • елена йончева-
  • уран-
  • хасково-
  • герб

„Хората в Хасково са разтревожени и изплашени, защото в продължение на месеци са консумирали вода от централното водоснабдяване, която е със завишени показатели на естествен уран и алфа-активност. Вина носи правителството на ГЕРБ .

За това престъпление са отговорни министърът на здравеопазването Петър Москов, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на околната среда и водите Ивелина Василева“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Елена Йончева от парламентарната трибуна.

Тя уточни, че в града са поставени 16 водоноски, а в социалните заведения и детски градини се доставя бутилирана вода. По нейните думи, поради спиране на две помпени станции, съществува реална опасност от въвеждането на режим на водата.

„От 14 април водата от централното водоснабдяване на Хасково не се препоръчва да се ползва за питейни цели“, допълни тя и попита: „Как се стигна до тук? От кога в Хасково, със знанието на съответните отговорни за нашето здраве институции, до крайния потребител достига вода с повишено съдържание на уран и алфа-активност?“

Йончева уточни, че гражданите на Хасково са разбрали за опасната за тяхното здраве вода едва след като с писмо от 14.04.2017г. Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ информира директора на Регионалната здравна инспекция в Хасково и управителя на ВиК ЕООД - Хасково за наличие на завишено съдържание на алфа-активност и естествен уран от помпена станция Хасково. Народният представител подчерта, че Басейнова дирекция е препоръчала прекратяване и максимално ограничаване ползването на водата.

„Шест месеца след като са констатирани превишаване на допустимите стойности на вредни вещества в питейната водата е създадена междуведомствена комисия, която препоръчва водата да не се ползва за питейни цели. От кога се знае, че водата съдържа завишени показатели на уран и алфа-частици и не са предприети никакви мерки?“, продължи с въпросите депутатът от левицата.

Тя посочи публични изследвания, според които три поредни години Министерството на околната среда и водите установява несъответствие с нормативните изисквания на качеството на водата по химичен показател алфа-активност и две поредни години отчита завишение на уран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ

    23 12 Отговор
    Ходи и се скрий някъде подлога такава!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сигурно

    11 6 Отговор
    Простия народ найстина си мисли че ДС вече е разпадната
    и уран в България вече отдавна не се добива
    Даа всичко от времето на другаря Живков е изхвърлено и погребано
    вярвайте си само питайте всичките дето нищо не работят
    а са зимата на карибите лятото на малдивите откъде са парите като налице няма нито икономика нито каквото й да е друго
    освен колкото за бог да прости
  • 4 Пеньо

    16 11 Отговор
    Най-после се намери виновен! Великата, неповторима и неотразима журналистка, вживяваща се, като омбудсмая2 намери главния виновен! Силно ме притеснява мисълта, че тая трябва да я слушаме 4 години. Но едва ли! Болен пръв ще се отметне и....
  • 5 Банкя

    15 13 Отговор
    Най-вероятно е ГЕРБ да са виновни и за майка Ви.Да имат пръст във вашето зачеване.
  • 6 нтс

    20 13 Отговор
    Хапчетата скъпа ,хапчетата си забравила да вземеш днес и веднага си пролича!
  • 7 ТИКВОЧА

    8 17 Отговор
    ЛАПАМЕ УРАН НО СМЕ ПРЕДАНИ НА ВОЖДА .ДА ЖИВЕЕ Б .Б -БЕЗСМЪРТЕН.

    Коментиран от #15

  • 8 Бай Тен

    13 2 Отговор
    Тази работа с уран-а е от поне 50години- откакто се добива уран там и е ясно на всеки който е вътре в нещата, ама типично по ДРУГАРСКИ си мълчат, все пак пият богата, а не бедна вода ДА НЕ СЕ ОПЛАКВАТ
  • 9 Лили

    18 8 Отговор
    Еленке,естественият уран не е радиоактивен! Ограмоти се преди да вземаш позиция,още повече политическа!
  • 10 onq s konq

    13 7 Отговор
    Не е въпросът да й се обясни на тая че "ВИК" няма много общо ГЕРБ,защото тя ще измисли друга глупост моментално.И за себеси ще е абсолютно права,защото в крайна сметка е сложена в Парламента от квотата на БСП ЗА ДА ЛАЕ НЕПРЕКЪСНАТО-ЗАТОВА Й СЕ ПЛАЩА!А че е неморално да се заработват по тоя начин пари...ами те комунягите нямат морал:)
  • 11 Михайлов

    10 5 Отговор
    НЕ Е ВИНОВНА ЖЕНАТА...ПРОСТО ТАЗИ ТЕМА НЕ И Е ЯСНА , А И ОТРАЗЯВАНЕТО И СИГУРНО НЕ СЕ ЗАПЛАЩА ДОБРЕ...
  • 12 кроко

    6 4 Отговор
    Може да ви е мъчно, ама се знаело от Септември месец, кой друг да е виновен, БСП ли са били тогава на власт и те ли са назначавали в министерствата? Това вашето като на дебелата винетопродавачка твърдението, че служебния министър е виновен че спрял конкурс, защото.нямало някаква папка, ама не казва че тя е пуснала конкурса Януари 2016 и е събрала документите Август 2016.
  • 13 Другарката Селянка

    7 5 Отговор
    -Червена бабичко много лъжеш мамиш и си много нагла този уран който трови цяла България се добива от 70-години и е от 40-места а във нови хан направихте бунище за отпадъци от АЕЦ-Козлодуй и това все е ваше дело на родоотстъпниците комунисти само трепанйе за вас и за сапунче неставате.
  • 14 Натаняхо

    4 3 Отговор
    Тая ще свали рейтинга на БСП с още 20%, от както се е захванала с политика само глупости ръси абсолютен дразнител. И това ми било топ журналистка. Държли са я в телевизията с политически протекции гнусна работа.
  • 15 55445

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "ТИКВОЧА":

    Е че ти нали си предан на социалистите ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове