1 Май, 2017 20:15 41 980 75

Военното положение в Столипиново

  • столипиново-
  • убийство-
  • танкове-
  • чочоолу-
  • стою иванов неделчев

През 1978-а два танкови батальона потеглят към гетото, за да въдворят ред след двойно убийство

Военното положение в Столипиново - 1

В Пловдив се намира най-голямото гето на Балканите – Столипиново, с над 50 000 души циганско население. Кварталът, разположен на южния бряг на р. Марица, възниква преди 110 години, за да приюти катуните с цигани-калайджии. Първоначално е наречено „Новото село“, но впоследствие е наименувано на генерал Столипин, заместник на княз Дондуков. С годините постепенно започва да се превръща в циганско гето, пише Спомени от народната република.

По времето на социализма жителите на квартала са се държали изкъсо от органите на властта и не им се е позволявало да мародерстват над българското население. Тоталитарната идеология изключва по презумпция опцията за недисциплинираност и непокорство сред населението. Въпреки страха от милицията, обаче инциденти не липсват.

През лятото на 1978 г. млада семейна двойка се разхожда привечер в съседния квартал „Изгрев“. Маршрутът им минава в близост до „Столипиново“, където са нападнати от местни цигани с цел грабеж. Мъжът оказва съпротива и е заклан от разярените цигани заедно с бременната му съпруга. Впоследствие се оказва, че убитият мъж е племенник на партизанския командир Стою Иванов Неделчев (Чочоолу), издигнал се след 9 септември 1944 г. до генерал.

В годините на комунистическо управление подобни случаи са били под тотално информационно затъмнение и поради тази причина в пословичното социалистическо безновинарско общество, слуховете са растели мълниеносно, а народната мълва е била страхотна. Всеки чул отнякъде нещо е давал воля на въображението си и допълнително е украсявал случилите се събития. Така се случва и с този криминален инцидент, където истината за случилото се, поради липсата на информация и до днес се преплита с градския фолклор.

Според градската легенда, след като милицията не успява да залови убийците, се намесва армията. Реакцията на чичото на убития мъж, генерал Чочоолу, е ужасяваща и мигновена. По това време влиятелният и силен генерал командва армията в Старозагорски окръг. Веднага след като научава, че убийците не са разкрити заминава за Карлово. Бесен, генералът вдига под тревога два батальона от тамошната танкова бригада. Без да се съобразява с никого сам повежда колоната с танкове към Пловдив.

Замисълът на потресения 70-годишен вече генерал е била, чрез страха от вида на бойните машини да въведе ред и дисциплина сред размирното население в квартала, както и да спомогне за по-бързото залавяне на убийците на племенника му. Така и става. Няколко Т-55 тръгват от Града на Левски, за да дебаркират в източния квартал на Града на тепетата, където се намира „Столипиново“. Танковете обграждат циганското гето, като при вида им всичко живо мигновено се скрива. Страхът плъзва навсякъде и никой не смее да излезе. В квартала буквално е въведено военно положение. За назидание бойните машини разрушават една къща, а самият Чочоолу нарежда по мегафона, че види ли мангал по тъмно ще се стреля на месо. И ако до изгрев не предадат нападателите, продължават със следващата къща!

Научили за странните маневри, началниците на пловдивската милиция изпадат в ужас. Прекратени са отпуските на милиционерския състав , поделенията в града са вдигнати по тревога.

В опит да предотвратят погрома на гетото, в него навлизат тежко въоръжени милиционери и роти на войската. Никой обаче не посмява да се противопостави на легендарния генерал и се започва поголовно пребиване на циганите без оглед на пол, възраст и т.н. Група мъже, въоръжени с брадви и ножове се опитват да окажат съпротива, но направо са пометени от силовите структури на държавата.

Ефектът от акцията е страхотен. Още на следващия ден цигани пропяват в милицията кои са дръзналите да отнемат живота на племенника и снахата на жестокия генерал. МВР ги залавя за ден и ги предава на съда. Развилнелият се генерал дори сам поисква престъпниците да му бъдат предадени, за да може лично да ги разстреля. Все пак под натиск отгоре саморазправата е предотвратена.

Всеки в махалата, у когото е намерено нещо, което би могло да се използва като оръжие е арестуван и затворен за превъзпитание в килиите на Пловдивска община, останали още отпреди 1944 година, когато сградата е била Областна дирекция на полицията. Там попадат и жени, които отправяли клетви към милиционерите и военните.

По време на тридневната блокада кварталът е изглеждал сякаш е бил обезлюден. След взетите драконовски мерки, циганите не смеят да гъкнат, а камо ли да дерибействат, както се случва сега. В Пловдив е въведен вечерен час за тях и никой не е имал право да излиза от гетото без причина. Установен е и режим на денонощно наблюдение от милиционери. Ако циганин се осмели да напусне квартала извън вечерния час буквално е бивал осакатяван от бой. Tези, които са работели на смени са им издавани служебни бележки, за това в колко часа им свършва смяната, за да могат да се приберат. Ако тя обаче закъснее и не успеят да се завърнат в уречения час, някои от страх са оставали да спят и на работното си място.

Случилото се така наплашва обитателите на гетото, че до началото на демокрацията никой от тях не си позволява да извърши дори и най-малкото престъпление. А близо 2 години жив циганин не посмява да се появи в града. Това е бил и единственият период, в който Пловдив е живял без страх от криминални прояви, а за този своеволен и дързък акт Чочоолу, заплаща с военната и политическата си кариера.

Стою Иванов Неделчев (Чочоолу) с прякор Пантера е роден през 1908 г. в с. Калояновец, Старозагорско. Понякога в неговата биография е трудно да се отделят фактите от легендите. Преди да стане партизанин се е занимавал с кражби на коне и животни. Влиза в затвора като криминален престъпник. Докато пребивава в затвора, се запознава с комунисти и се запалва по комунистическите идеи. Излиза в нелегалност през 1934 година, а през 1937 година пристига в СССР като политимигрант. Участва в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. През 1941 година по решение на ЦК на БКП като парашутист се завръща в България, за да организира партизански отряди. Командир на Партизански отряд „Христо Ботев“, Партизанска бригада „Георги Димитров“ и Пета Старозагорска въстаническа оперативна зона. Два пъти му е издавана смъртна присъда по ЗЗД. Остава неуловим, което го прави един от легендарните и прославени партизански командири. Участва във войната срещу Германия (1944-1945) като заместник-командир на VIII- а Тунджанска дивизия. Приет в редиците на БКП. Многократно избиран за Народен представител. Служи си трудно с дясната ръка вследствие на наранявания от времето на съпротивата и козирува с лявата. През 1967 г. издава мемоарната книгата „Боят настана“. Във филма „Осмият“ е прототип на главния герой, ролята на който играе Георги Георгиев-Гец. Почетен гражданин на Стара Загора от 1978 г. Според очевидци, генералът е бил ужасяващо жесток и смразяващо циничен. Умира през 1987 г. в Стара Загора.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лястовичко Врабчеф

    252 7 Отговор
    Браво Чочоолу !
  • 2 Caci

    188 6 Отговор
    Eto na tozi general trjabva da izdignem nai golemia pametnik.
    Taia ciganska paplach razbira samo ot boi, i sega ima ogromna nujda ot podobni akcii s tankove iz cjala bulgariq!!!
  • 3 Жан

    153 7 Отговор
    А кой друг военен ще го последва. Ще ми купи колело , а ма друг път.
    Генералите ни са мишлета.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Аз знам

    213 7 Отговор
    Браво, поклон генерале!
  • 6 Гост

    176 4 Отговор
    Тоя човек е моя идол.
  • 7 Gost88

    227 4 Отговор
    Генерала е намерил верния подход към кирливите м.....И вечна памет!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 мангустан

    140 6 Отговор
    По негово време подобно беше положението и с циганското гето Лозенец в Ст Загора. Циганите не смееха да шукнат! Те винаги са се пробвали, но получаваха незабавен урок и превантивни действия. Сега обаче имат права като на Джейнс Бонд, да убиват, взимат каквото си искат и т.н. модерно европейско толерастко мислене и резултата е виден!
  • 11 Барабар Петко

    21 106 Отговор
    Не ми е ясно за какво са били танковете след като всеки втори по онва време беше или военен или милиционер, тоест сме имали поне 2милиона силови служители а Столипино надали е наброявало повече от 10-15 хиляди мангала

    Коментиран от #70

  • 12 До Барабар Петко

    165 6 Отговор
    Наистина ли се питаш, защо са им били танкове ???
    Как се разрушават толкова къщи на ръка!? Бъди сигурен, че е щял да го изравни със земята гетото, ако не са му предали виновните м...ли. Такива бяха времената тогава и такива хора имаше. Сега е друго либерастия и толерастия и хора, които задават такива въпроси, като теб! Затова май няма да ни бъде, кат нация и етнос в близко време
  • 13 Българин

    174 7 Отговор
    Станами интересно и намерих още подробности за този случай.
    Оказва се, че това са 9 мъже на възраст от 23 до 36 г. Съдът осъжда 4 от тях на смърт, а останалите получават от 17 до 25 г. лишаване от свобода.
    Имало е и генерали , имало и закони тогава.
    Със Стоян Чочев се срещнахме случайно през 1993 г., състарени, едва се познахме. Запитах го как е, какво прави баща му. Отговори ми, че той е добре, но баща му се е поминал преди 6 г. Тогава беше нашумял случаят с изнасилената от 74 цигани 24-годишна жена, която впоследствие пометна, а след това и почина. Разкриха ги, но само четирима от тях получиха ефективни присъди по 4-5 г., 16 бяха осъдени условно, а другите ги оправдаха. „Ако беше жив баща ми, пак щеше да поведе танковете, ама то сега вече и танкове нямаме, а пък водачи съвсем липсват“ – с мъка промълви Стоян.
  • 14 танкист

    99 5 Отговор
    Искам си танка !
  • 15 Гневен

    131 8 Отговор
    Поклон, Чочоолу
  • 16 Кирил Младенов

    88 13 Отговор
    Един истински европеец е разбрал кои са враговете ма Европа - комунистите, евреите и циганите. Бил е прав. И той е щял да прати танкове за заградителни мероприятия, но е нямало да издирва убийците, а да качи циганите на влакове до едно място с висок комин. Там циганите ще са имали само едно право - да изберат какво да станат - веро или сапун.
  • 17 Радо

    100 9 Отговор
    За съжаление, чичко Адолф не можа да довърши започнатото!
  • 18 Кирил Младенов

    64 11 Отговор
    Да, Радо. И аз съжалявам,защото само тогава Европа е била истински обединена.
  • 19 ДЕ СИ ГЕНЕРАЛЕ

    101 7 Отговор
    ДНЕС БРАТЧЕДИТЕ В „Столипиново“СА НА ПОЧИТ ЛИЧНО КМЕТА ОТ ГЕРБ СЕ ГРИЖИ ЗА ТЯХ ,ТОВА СА МУ НАЙ-ВЕРНИТЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ, БРАДЧЕДА В ПЛОВДИВ МОЖЕ И НИЩО ДА НЕ СИ ПЛАЩА И ДА ПРОДАВА ДРОГА НА ДЕЦАТА НИ КМЕТА Е ЗАД НЕГО . В ПЛОВДИВ ВЕЧЕ ЖИВЕЯТ НАД 100 000 БРАДЧЕДИ-ФАКТ
  • 20 МАНГАЛОМРАЗЕЦ

    118 6 Отговор
    85 ГОДИНА СЕ УВОЛНИХ В ПЛОВДИВ НА АСЕНОВГРАД СКО ШОСЕ ИМАХ НАБОРНИК НА КОЙТО ДЯДО МУ Е БИЛ В ОТРЯДА НА ЧОЧОЛУ !!!ЕДНО ВРЕМЕ В ИЗГРЕВ ЖИВЕЕХА МНОГО СВЕСТНИ НОРМАЛНИ БЪЛГАРСКИ СЕМЕЙСТВА!!ОТ ТОЗИ ПРИЯТЕЛ ЗНАМ ОТ ПЪРВА РЪКА ЧЕ ВСИЧКО Е БИЛО НА КОСЪМ ЗА ДА ИЗЧЕЗНЕ ЦЯЛАТА МАХАЛА ОТ КАРТАТА НА ПЛОВДИВ ЗАВИНАГИ !!!!НАИСТИНА ЧЕ В НАЧАЛОТО МНОГО МАЛКО ХОРА ЗНАЕХА КАКВО СЕ СЛУЧВА САМО СЛУХОВЕ ОТ ТУК ОТ ТАМ !!!ТОЗИ ГЕНЕРАЛ ТРЯБВА ДА МУ НАПРАВЯТ ПАМЕТНИК А НЕ НА НЯКАКВИ МАНАФИ НА ПЪПА НА ГЛАВНАТА НА ПЛОВДИВ ,ПЛОВДИВ АНИ ЗНАЯТ КОГО ИМАМ ПРЕДВИД???БОГ ДА ГО ПРОСТИ

    Коментиран от #68

  • 21 Изпатил

    119 7 Отговор
    ЦИГАНИТЕ КАТО ЦЯЛО СА ИЗМЕТ,КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ ДЪРЖИ ИЗКЪСО.ТОВА Е ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА БРАТЯ БЪЛГАРИ.90 НА 100 ОТ ТЯХ СА КРАДЦИ,ЛЪЖЦИ И СКЛОННИ КЪМ УБИЙСТВО. ЗАТОВА НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ЦИГАНИН, ДОРИ ДА ВИ СВАЛЯ ЗВЕЗДИ ОТ НЕБЕТО.
  • 22 Борис

    103 4 Отговор
    Сравнете днешните генерали с ГЕНЕРАЛ ЧОЧООЛУ. Е затова държавата ни е на този хал.А като седнат да обясняват колко било лошо преди демократичните промени.Знаете ли че по време на ваканцийте, децата в махалата си играехме до малките часове на ноща без да ни е страх от нещо.Кои родители смеят да си пуснат на вън след като се стъмни в днешно време?
  • 23 ......

    95 6 Отговор
    Дядо ми е познавал Чочоолу....по генералска линия, изключителен човек е бил заралията, за съжаление такива не ги правят вече. А колко са нужни в този момент подобни хора....
  • 24 bravoo

    51 13 Отговор
    Е..това е статия..Бравооо...,е сега я оправи ,България!
    Време е да заколите циганите и България се оправя тотално. Никой вече няма да ощетява милата родина. И ние ще станем първи по икономика в света. Бравооооо
  • 25 Morgoth

    63 7 Отговор
    И от демокрацията имаме подобни примери, не толкова грандиозни, но в същата посока.
    В Плевенско село изнасилиха момиче, но се оказа приятелката на сина на кмета. Следва минаване с булдозер през циганските къщи, после от общината се чудиха къде да ги денат. Във Варна пък някакъв местен дерибей беше продал гласовете на квартала два пъти. Мутрите го бяха убили с бухалки.
    Циганите са пакостлива сган, а в България винаги е имало хора над закона. Напакостят ли на такъв винаги става мазало. Обикновените хора обаче винаги са страдали от тях - и при соца и сега.
  • 26 САПУН

    90 6 Отговор
    ЦИГАНИН А НЕ ПОДЛЕЖИ НА НИКАКВА ТЕРМООБРАБОТКА!!!!!ЦИГАНИН Е ПРОБЛЕМ В УНГАРИЯ ,СЛОВАКИЯ,СЪРБИЯ,ИТАЛИЯ,АВСТРИЯ,ФРАНЦИЯ,БЕЛГИЯ,ШВЕЦИЯ,ГЕРМАНИЯ...............ТОВА Е ПЛЕМЕ ПРЕНАСЕЛИЛО СЕ ОТ ИНДИЯ ПАКИСТАН В ЕВРОПА ПРЕДИ МНОГО ГОДИНИ ОТ МАЛКИ КАТУНИ ДО ЦЕЛИ ПЛЕМЕНА И ДО ДЪРЖАВИ В ДЪРЖАВИТЕ!!!!!КАЖЕТЕ МИ ЕДНА ДЪРЖАВА В ЦЕЛИЯ СВЯТ КОЯТО ДА Е ДОВОЛНА ОТ ПРИСЪСТВИЕТО ИМ????????ТРУДНО НАЛИ!!!НИЩО НЕ СТАВА ОТ ТЯХ ЗА БОКЛУКА СА РОДНОТО ИМ МЯСТО!!!!!!
  • 27 Тодор Иванов

    96 6 Отговор
    Еееехххххххххххх,най-накрая и за този ВЕЛИК Човек да се осмелят да напишат мишлетата в България.
    Само така,може да се спрат своеволията на М...ЛИТЕ,но бате Бойко и БХК не дават............
  • 28 sandars

    79 4 Отговор
    Генерал Чочоолу трябва да е пример за всички сегашни началници и командири, на до сега само Арлин Антонов го е повторил! На тези хора трябва да има паметник пред всяка циганска махала и да се заразят най-накрая и сегашните високопоставени началници в силовите ни министерства!
  • 29 Кирил Младенов

    36 4 Отговор
    Тукашните цигани (и евреи) се дължат на златото на инките и ацтеките. През 16 в. кралете на Испания - Карлос и Фелипе дават голяма част от това злато на султана в замяна на преселението на 1000 000 цигани и евреи на Балканите.
  • 30 ххх

    8 65 Отговор
    Хей бай ганювци;все някой друг вие виновен за личните неспогодби...
  • 31 Случаен

    20 80 Отговор
    Народе български,ГЛУПАВ,и ПРОСТ.Отново платените журналисти пишат работи с които да разпалват етническа омраза,докато управниците крадат държавата ни,и ни докарват до просяшка тояга.Платените се чудят как да ни отклонят вниманието от управниците не го ли разбирате.Какво ни интересува някаква случка преди 150Години,не трябва ли журналистите да пишат за управлението ни,за престъпленията на разни български депутати,за нищетата в скапаната ни държава.Колкото и да сме расисти ЦИГАНИТЕ ще си останат в Бг.Без циганите,турците,помаците и др.кажете ми колко българи оставаме тук.Недейте да се подаваме на провокаторите за расизъм и за етническа омраза,ще излезем ,ще се бием с циганите,а давате ли си сметка колко от българите ще дадем фира,циганите са смели хора,кои брадва,кои нож и т.н.А управниците ще се наслаждават на глупоста ни,и ще се смеят от страни.Разберете ,нито циганите,нито турците,нито помаците са виновни за този крах в българия.Ние сме си виновни че търпим тези в парламента.Всички сме хора на този свят.За всички има място под слънцето.Да не се подаваме на провокации.Бог да е снас.
  • 32 ДО ЦИГАНИН

    71 2 Отговор
    ЯВНО ЧЕ СИ ЦИГАНИН РОМА ДЖИПСИ РОМА ЦИГОЙНА ЧЕНГЕНЕ КАКТО И ДА ТЕ НАРЕЧАТ НЯМА ДА ОБЪРКАТ!!!НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ ЧЕ ИМАШ НАГЛОСТТА ДА ПИШЕШ КОМЕНТАРИ ТОЧНО ПО ТАЗИ ТЕМА?????????СЕГА ИМАМЕ ПИЩЯЩА НУЖДА ОТ ТАКИВА ГЕНЕРАЛИ ДА ТИ ПРИПОМНЯТ ОТ КЪДЕ СТЕ ЗА КЪДЕ СТЕ ..............



    ?????
  • 33 scбг

    58 2 Отговор
    Всеки българин в гените си е "Чочоолу". Все повече идва момента е който ..това не може да продължава.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Кирил Младенов

    15 4 Отговор
    Тукашните цигани (и евреи) се дължат на златото на инките и ацтеките. През 16 в. кралете на Испания - Карлос и Фелипе дават голяма част от това злато на султана в замяна на преселението на 1000 000 цигани и евреи на Балканите.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 гост

    47 3 Отговор
    До коментар 4 - ziganin (но едва ли е циганин):
    Бива тролене, ама от откровени глупости, като в края на поста ти – няма нужда.
    Да бъде циганска държава, нали? Няма да има българи, които да работят и да осигуряват социалните помощи на орките. Тогава те, горди и непотиснати, ще станат не само доктори, полицаи, министри... Учени в Циганската Академия на Науките ще станат може би, пилоти, изобретатели, космонавти... Задачи на линейното оптимиране ще решава, корен квадратен от носа си ще вади добрият, възвишен циганин – еманацията на българското население. Но и да не успее – няма нищо! Ще отиде в Германия, фрау Меркел ще му рече „Вилкомен“ и ще го остави да рита румънски проститутки по стълбищата, за което по медиите ще набеди българите, а не циганите с българско гражданство.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 гост

    1 15 Отговор

    До коментар #39 от "Константин-Ром":

    Гледам, напоследък, много деца се появили у дома... Всичките бягат от мен, крият се, крият и някой друг... Ясно ми е вече
  • 43 Гост

    69 1 Отговор
    Аз живях 20 години в така наречения нов квартал,който се намира точно до Столипиново. Баща ми през 78 година е работил като строител именно в този нов квартал и е бил свидетел на тези събития. Разказвал ми е че мангал се не е виждал по улиците,военни,милиция. През социализма бяха по-ниски от тревата тия да не се изразявам грубо. Но през демокрацията стана ужас....наркотици,проституция ...скачаха срещу всеки българин,който посмееше да им каже нещо. Мога много да ви разказвам.
  • 44 Константин-Ром

    52 4 Отговор
    Роби в собствената си държава-това е българина.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Константин-Ром

    21 28 Отговор
    До Аватар:1000 пъти писах тук че престъплението няма етност.Дори и за най малката кражба наказанията трябва да тръгнат с минимум 5 години затвор.Да не говорим за убииство,грабеж и т.н.Но омразата между роми,турци помаци и прочие с нищо няма да ни помогне.И освен самият Български народ,никой друг не е виновен за състоянието в което се намира държавата ни.Престопноста по никакъв начин не може да се толерира.Престъпника без значение към коя малцинствена група попада,трябва да си получи наказанието в най суровия си вид.Всички може да попаднем в плен на пръстъпление,трябва всички заедно да се борим срещу престъпноста.Няма ли Българи престъпници кажете ми.Ами тогава какво правим.Бъдете благословенни в името господно.
  • 48 Константин-Ром

    6 27 Отговор
    До ххх:Бог да те благослови.Да си жив и здрав заедно със семейството си БОГ ТЕ ОБИЧА.Ти си един от малкото човеци който мислят трезво.
  • 49 Аватар

    73 4 Отговор
    Ген да краде, убива, лъже и мами имат само циганите. Те са крадци по рождение.
  • 50 злати

    71 1 Отговор
    Аз съм тази,която писа като гост и че съм живяла 20години в Столипиново. А първите години на демокрацията,за този случай не се знае,но пък всички българи живейки там бяхме уплашени до смърт. Зимно време около 7ч. моя съученичка се прибира от училище. Двама мръсни и долни м м...ли я пресрещат и започват да я закачат и когато тя се опъва я хващат и започват да я блъскат в бетонен гараж. Майка й по- късно ми каза,че главата й е била смазана,потрошена цялата. Цяла седмица докторите се мъчиха да я спасят,но уви замина си на 16год. Тогава полиция нямаше,молих учитилките да ме пускат по- рано от училище,за да се прибирам по светло вкъщи. От тях нищо не става,но как се обиждат като им кажеш м....л. Веднага скачат на бой,колко пъти са ме заплашвали. И най- обичат на нас българите да ни викат гяури.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 истината

    5 40 Отговор
    Без заповед от бкп генерал не може и да пръдне !!!

    Коментиран от #71

  • 54 емо

    33 5 Отговор
    Здравейте хора Българи?Прочетох всичко тук, хайде и аз да кажа своето мнение.Отидох с приятел в Румъния с колелетата, през ферибота Оряхово-Бекет.Говоря влашки език., разходихме се ние, подкарахме бичиклетите(колелетата), отидохме В Дабулени.Там румънски м...ли, чувайки, че говоря на влашки, ми заговориха на...цигански!!!Отговарям им на чист румънски, че не ги разбирам, а те:-"Какво се правиш, че не ни разбираш бе, всички в България знаете цигански!!!"Това ми отговориха....
  • 55 Не думай бря

    34 12 Отговор
    Циганен съм но със Българско самосъзнание не мога да повярвам че има такава омраза към циганите лоши хора е имало и ще има за бъдеще но работата е да ги неотрализираме навреме а това зависи от политиците не да ги толерират използват за лекторат на изборите.драконови закони към всички независимо от етноса и да се въстонови смъртната присъда.
  • 56 no name no face no number

    49 6 Отговор
    . Каквото и да беше преди1989, имаше ред дисциплина, качествено оцразованае и добра медицинска помощ. Днес само асфалт от скоро на фона на пълна анархия наглост корупция грабежи и безотговорност
  • 57 Дядо поп

    28 4 Отговор
    Като прочетох заглавието си казах-ето една добра новина.
    Но после останах разочарован,че това е в миналото.Лошото
    е,че това не може да се случи сега,но не е гаранция,че не
    може да се случи в бъдеще тъй,че мангалите да внимават
    да не им се случи случка.Ние българите сега сме омаломоще-
    ни от политици и чиновници,но вярвам,че ще отхвърлим
    това иго,ще бъдем пак силна държава и тогава лошо им се
    пише на разбойниците.
  • 58 Анонимен

    15 2 Отговор
    Автора,имаше такова нещо,да помним,живи сме още пловдивчани.Това нещо се случи на бул."6-ти Септември",близо до т.нар.цигански Кореком.Ама танкове нямаше!Всичко свършиха Юнаците от Милиционерското у-ще в Пазарджик,те влязоха в Столипиново и наред....

    Коментиран от #60

  • 59 Костадин Алексиев

    13 4 Отговор
    ПОКЛОН
  • 60 Барабар Петко

    10 0 Отговор

    До коментар #58 от "Анонимен":

    И аз писах че ме учудва да е имало танкове при наличието на толкова много милиционери, а тогава циганите се на.ираха при вида на милиционер
  • 61 Готин

    15 2 Отговор
    Браво на генерала, така се прави!!
  • 62 Кosio Kostov

    10 1 Отговор
    Няма нищо против м...лите ама трябва да се избият и малцинствата сме ние в момента и ако се оставим да продължава така ще сме в червената книга за изчезващ вид
  • 63 Cjocholu

    2 4 Отговор
    Bravo,da se nauchat, kato sa glupavi i sami ne mogat da se integrirat...
  • 64 Асен

    0 8 Отговор
    Живея в малко село наречено ахматово всички се разбираме чудесно няма роми няма българи това незначи че всички роми са лоши във всяко село или град има винаги някоя мърша която да всява смут във населението но нашата полиция си върши работата отлично за което им благодарим.
  • 65 гощо

    9 1 Отговор
    Трябвало е да стигнат до край! Още тогава е трябвало да се затрие този етнос!
  • 66 петър

    0 0 Отговор
    хрантуковци пишете истинаа годината е1980

    чочолу не е влизал впловдив
  • 67 Mария

    2 0 Отговор
    ВРЕМЕ Е ДА ЗАГРАДИМ ДВОРА И ИМ СТЕГНЕМ ЮЗДИТЕ..ПОЛИТИЦИТЕ НЕЗАВИСИМО ОТ ЦВЕТА ТРЯБВА ДА ИМАТ СЪГЛАСИЕ ПО . ДОРИ И ДПС С РИСК ДА ЗАГУБЯТ ТУРЧЕЕЩИ СЕ ЦИГАНИ ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ УВАЖЕНИЕТО НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ГРАЖДАНИ НА РОДИНАТА ТИ.ПРОКЛЯТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ТОВА СА ТЕ.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Furera

    1 1 Отговор
    Daaaaa на всяко хилядолетие . Господ праща по един свой син на земята..Първо бе Христос а после Хитлер. Сега съм чеда мои ще ви отърва от тази напаст божия с СС дивизия МЪРТВЕШКА ГЛАВА.
  • 70 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Барабар Петко":

    Ми да минат през къщите няма да ги бутат с варията хахаахах БРАВО НА ГЕНЕРАЛА ВЕДНАГА ПАМЕТНИК И НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК В НЕГОВА ЧЕСТ Е ТАКА СЕ ПИПА ВЕДНАГА И ЗДРАВО кво има да разследваш
  • 71 хахахах

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "истината":

    Бе зависи колко ще ти падне пердето а и армията е подчинена на Генерала не на БКП-то за това и сегашната влас бързаше да махне армията защо е на ясно че освен нея друг никой не моге да бутне власта
  • 72 хайни толерастчо

    0 0 Отговор
    Къде е БХК ? Няма ли да осъдят този позор със задна дата и да им се извиним публично.
  • 73 по зле и от сега

    0 0 Отговор
    Комунистите са отговорни за убийството и депортацията на хиляди български интелектуалци и предприемачи , но вместо да затрият циганите без никакво последствие за България те им бутнали 2 къщи.
  • 74 Вяги

    0 1 Отговор
    Значи турците с право са наказвани българите,там където е имало хайдути
  • 75 .........

    0 0 Отговор
    РОМИТЕ имат само едно същественно предимство ! ТЕ СА ЗАДРУЖНИ ! ! !
    Българите сме всеки за себе си !
    След дълъг период на доноси и предателства вменени на Българите от епохата на СОЦА вече няма оправия . Всички сте много смели на приказки ! Ами това е наш проблем на всички нас ! Касае нас и близките ни ! Всички БЪЛГАРИ !
    Достатъчно е да се обединим и да изкореним този проблем ! Лошото е, че от 1000 - души, 500 - ще подложат гъз за някой лев и всичко приключва ! Държава без народ е това в което живеем , територия ! Светла му памет на този велик човек Генерала ! Относно Немският генералисимус , той е имал зад себе си желязната воля и обединеност на Германският народ ! Благодарение на което създава , макар и за кратко Империя . Ние тука 30- години , не можем шепа политици да осъдим и да си върнем нашите си , заграбени пари ! ! ! Трагедия !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове