16 Май, 2017 13:02 12 138 27

Отсъдено! Скъпите винетки са законни

  • винетка-
  • вас-
  • съд
Отсъдено! Скъпите винетки са законни - 1

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли решението на по-долната тричленна инстанция, с което беше отменена тарифата за новите цени на винетките. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Тарифата беше атакувана от няколко неправителствени организации, като след това и прокуратурата също изрази мнение, че в жалбите срещу по-високите цени има основание, тъй като с тарифата не са спазени разпоредби от Закона за нормативните актове.

През юли 2016 г. като първа инстанция тричленен състав на ВАС отмени тарифата за по-високите цени на винетките, но решението бе обжалвано от Министерския съвет, министъра на регионалното развитие и благоустройството и агенция "Пътна инфраструктура" пред петчленен състав на съда.

Според ВАС в Закона за нормативните актове има изискване преди внасянето на проект на нормативен акт съставителят да го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, като на заинтересованите се предоставя най-малко 14-дневен срок за предложения и становища по проекта.

Съдът обаче пише, че в действащата редакция на закона към момента, в който правителството е приело тарифата за по-скъпите винетни стикери не е имало задължение за доказване за обществено обсъждане, а само доказателства, осигуряващи такава възможност. За разлика от новата редакция в Закона за нормативните актове, където обществените консултации са задължителна част от процедурата по изработване на проект.

По тази причина магистратите приемат, че тарифата за новите цени на винетките е издадена при спазването на законовите изисквания и предписания и е законосъобразна.

До делото във ВАС се стигна след като миналата година кабинетът увеличи цената на винетките като годишната за лек автомобил стигна 97 лв., или с 30 лв. в сравнение с 2015 г. Новата цена влезе в сила от началото на 2017 г. Тя бе атакувана от няколко неправителствени организации, като след това и прокуратурата също изрази мнение, че в жалбите срещу по-високите цени има основание, тъй като с тарифата не са спазени разпоредби от Закона за нормативните актове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tost

    40 1 Отговор
    Битият бит, евания еван
  • 2 те ми да да ама не

    50 3 Отговор
    Е а вие, какво очаквате съдът да "отсъди" !?!? Колко наивно! Не е луд тоя, който вдига винетките, а този който му даде власт отново и гласува за него. Яжте сега винетки и асфалт, ама поне може да преглъщате с бензин и нафта и да си пиете хапчетата осигурени от новия играч !
  • 3 Bulgaria

    6 41 Отговор
    Само с високи цени ще се оправат пътищата ни Няма друг начин просто тези пари няма от къде да дойдат.Давам за сравнение една Австрия Винетка € 86,40 + допълнително се плаща за тунели и такси така наречения Маут .Сърбите да не са по глупави от нас пътерини и си касира държавата и затова Сърбите са предвидливи сега се срои нова магистрала до Българската граница и там пътерина и така стават нещатасамо с такси иначе няма оправия

    Коментиран от #4, #10

  • 4 Random

    44 2 Отговор

    До коментар #3 от "Bulgaria":

    Къде тръгна да ни сравняваш с Австрия?
    1.Площ
    2.Заплати
    3.Пътища
    4.Управляващи(То вярно че сегашният им дърт педал е по-зле, ама принципно не крадат като тук)
  • 5 User

    54 3 Отговор
    Цената сама по себе си не проблем, проблемът е че парите няма да отидат по предназначение.
  • 6 Реално

    43 3 Отговор
    Честито на стадото....на изборите пак ходете като овце без глави...
  • 7 Разочарован от България

    40 2 Отговор
    ето затова хората бягат от страната, заплатите по-ниски от тревата такси и данъци за майка си и баща си, още малко и данък че дишаме ще искате
  • 8 Бат Ваню

    1 15 Отговор
    Ша намалити арианата и домашната шльокавица и хем ше карате колите трезви с книжки, нема да се блъската у дърветата и най- важното по магистрали и убави пътища.....
  • 9 чичо Пешо

    5 6 Отговор
    само никой не казва и никой не пита, кво става с всички нас, които сме се минали и сме си купили винетки по 97 лева!
  • 10 Гост

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "Bulgaria":

    А колега,какво ми стравняваш с Австрия.Стига ,сме на последно място по доходи в ЕС.Караме най скапаните пътища в ЕС.Най-крадливите сме.
  • 11 desalle

    21 0 Отговор
    ами какво да отсъдят тъпаците нали трябва да лапат пачки то не е един или двама всички са в кюпа ВАС мас БОЙКО мойко това е всички са за трепане народа пак е гладен а ония по богати така е...
  • 12 drun

    21 0 Отговор
    Съгласен съм скъпи винетки но и хубави пътища а то какво се оказва тези пари отиват за пътища с годност 3 месеца след пускането им защотот инертния материял е боклук а асфалта вместо 15 санта е 5 е с другите 10 някой си е направил вила, като както се говореше във един виц " Виждаш ли тази магистрала , не! , еми е от там са парите"
  • 13 Gost

    11 0 Отговор
    80 lv e v sveicaria
  • 14 Мирон -Кавадаря

    25 0 Отговор
    Е няма как да не са законни като и хляба и ножа са в тях....Аз въобще се чудя тея съдии дали някога отсъждат по съвест или винаги квот им спуснат отгоре....Девизът им е: ние сме със силните на деня.....ахти и правосъдието.
  • 15 гоги

    14 1 Отговор
    56 лв в Румъния годишна винетка
  • 16 ЯК КАРАЧ

    8 1 Отговор
    Демек- трита члена го забиха на министъра, ама после като добавиха още два да стане петчленен, той обратно им го наби на всичко български шофьори петочленно... Тъй ша е тя, купувайте и се радвайте, че още могат да се местят винетките. И такива като мене с по 5 коли немат проблем да имат една винетка. Щото като ги направят после електронни, няма да има тая възможност и става лошо....

    Коментиран от #22

  • 17 беден чиляк

    23 0 Отговор
    Е сега питам аз тези тримата съдии не трябва ли да се обявят за тъпи, невежи и неспособни и да се премахнат от съдебната система, след като после другите пет са намерили верните безпогрешни аргументи да отсъдят най-справедливото решение на планетата????
    И какъв е смисъла от двайсе инстанции съд, като накрая последната може да изтрие всички останали решения.... Тогава да ходим да се съдим направо в последната и да не се харчат пари само за съдебни дела и адвокати....
  • 18 Тодоров

    8 1 Отговор
    Чувал съм че по чужбина зястраховките ивинетките не се издавало на колите а на водачите които ги управляват.аз мисля че без водача колите нито разрушават нито катастрофират сами.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 джентълмен

    6 0 Отговор
    Аз не съм гласувал за тези. Крокодили
  • 22 А.Х

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "ЯК КАРАЧ":

    Не Венетка цървули ти трябват.
  • 23 Гого

    1 0 Отговор
    Мдааааааааа корупцията пак победи!
  • 24 ЖираФа с късата шия

    1 0 Отговор
    Обаче е изключително интересно човек да стой от страни и да ви чете коментарите,пишете,пишете,пишете ама пръста не си помръдвате на промените нещо и най-интересното е че пишете неща от сорта "ходете пак с наведени глави да гласувате за тея" и т.н ама като излезе някой на стачка за да промени нещо вие не ходите да помогните за да сте по добре ами чакате тоя 1 да промени цяла държава е не става майка и другото което е сега пишете така ама като дойдат изборите всеки втори от вас който е писал коментар тука е ходил и си е продал гласчето за мизерните 20 лв с който да си сложи газ/бензин на запорожката и да хапне 2 кюфтета от кайма за 0.20 ст кг ..... жалки сте и после идват и пишат коментари как другите са им виновни....Класически Българи !!!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гостенин

    0 0 Отговор
    Хората на запад си плащат всичко с удоволствие ,имат вяра в държавата си ,знаят че ако дадат ще получат после от нея.Лошото е тук ,че никой в България не вярва в управлението и хората приемат че им се събират пари за да бъдат откраднати от властта .Всичко тук е опорочено за обикновенните хора,а за тези до кацата няма проблем бъркат вътре за поколения напред.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове