25 Май, 2017 12:29 1 934 10

Зелените пак клеветят България пред света за Пирин

  • пирин-
  • зелените-
  • клеветят
Зелените пак клеветят България пред света за Пирин - 1

"Зеленият октопод" пак започна да клевети България пред света за Национален парк Пирин. Този път т. нар. "зелени" са включили швейцарската организация - световен фонд за дивата природа WWF. Нейн управител у нас е Весела Казакова, която е жена на главата на зеления октопод Тома Белев. WWF разпраща по чуждите посолства и по света мейли с призив: Пирин: Домът на Байкушевата мура, е застрашен от сечи и строежи. Това е поредната лъжа на зелените, които всъщност в Европейския съюз са леви. В писмото пише "Cпасете Пирин, световно природно наследство, част от Натура 2000. Спрете опасния проект за нов план за управление на Пирин, строителството и стопанските сечи. Национални и международни закони пазят вековните иглолистни гори в Пирин, сред които и най-старото дърво на Балканите – Байкушевата мура. Но според плана за управление на националния парк, който Ви се предлага за одобрение, върху 60% от територията на парка може да се провежда стопанска сеч. В сегашния план стопански сечи не са разрешени. С уважение, искрено Ваш, пазител на Пирин. Да обаче лъжите са големи, защото в самата планина над Банско хотели няма, както и презастрояване. Те са в подножието, в самия град.

Лъжа №1

„Планът допуска сеч в 60% от “Пирин”

Планът изобщо и конкретно не предвижда и 1 куб. м за отсичане. Това не е негова работа. Планът нищо повече не разрешава от това, което е в Закона за защитените територии (чл. 21, т. 2): Забрана за производствена дейност, с изключение на поддържащи и възстановителни дейности в горите, земите и водните площи…” През изтеклите 10 години от действието на стария план от 2004 г. такива поддържащи и възстановителни дейности (предимно санитарни и по-малко отгледни сечи) са извършвани година за година с утвърждаване на списъка с насажденията след проверка на терена от МОСВ. Общо за периода от 10 години са били отсечени 23 800 куб. м, или средно по 2380 куб. м годишно, което е твърде малко в сравнение с прираста на гората (годишно той е 72 640 куб. м).

Лъжа №2

„Планът предвижда 12,5 пъти по-голяма площ за строителство”

В плана няма зони, в които да се допуска строителство изобщо, различно от онова, което се позволява от Закона за защита на териториите (ЗЗТ), а именно: туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземни комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища.” Инженерът бе категоричен, че планът дори е по-строг и единственото изключение за строителство е за нуждите на Планинската спасителна служба. Нито е разрешено ново строителство в туристическата зона, нито в зоната на хижите и сградите. Туристическата зона се увеличава на 7% от площта на парка, но съгласно заданието изискванията за тази зона са такива, че е немислимо сега съществуващата зона за туризъм – ски център “Банско”, да изпълнява всички така поставени условия. Туризмът в НП Пирин не може да се ограничава само в този ски център. Това ограничение, въведено с предходния ПУ от 2004 г., и на практика доведе до това презастрояване на град Банско. Именно затова и заданието въвежда изискване за туристическата зона да включва по-широк кръг от обекти и маршрути с потенциал да се превърнат в привлекателни места за туризъм. Това обаче изобщо не означава, че тези места ще бъдат застроявани. Нещо повече самият план въвежда забрани и оставя възможностите, които буквално са преписани от Закона за защитените територии.

Лъжа №3

„Планът не може да мине, защото нямал екологична оценка”. Плановете за управление на защитени територии, включително и този на “Пирин”, представляват рамкови документи за водене на политика, които да предвиждат само режими, а не конкретни инвестиционни предложения. Експертите от Националната служба за защита на природата (НСЗП) са се уверили, че в това отношение проектът на ПУ на НП Пирин не прави изключение и не съдържа конкретни инвестиционни намерения. Какво тогава трябва да се оценява? Оценява се нещо, което има размери, етажи, капацитет и т.н., т.е. конкретни проекти, планове. Планът за управление не дава такива неща.

Лъжа №4

„Планът предвижда заграбване на територии от националния парк”. Това е необяснимо и не се разбира претенцията. Какви територии ще се заграбват? Къде са видели такова нещо. Във визията за развитие с хоризонт 50 години е посочена възможност за промяна към формата на “Национален парк” под егидата на ЮНЕСКО към “Биосферен парк” отново към ЮНЕСКО, но под друга програма, като се визира увеличаване на територията с включване като нови ядра на още два резервата: “Ореляк” и “Али Ботуш”, и евентуална тенденция за трансгранично свързване с територии от Пирин в днешна Гърция. За никакво “заграбване” не може да се говори, все пак държавата България, доколкото знам, следи за своята “изключителна държавна” собственост, другото би било предателство, но това не е в обсега на ПУ, отбелязва Пик.бг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Горан

    9 7 Отговор
    Стефанаки, не се изказвай неподготвен! Лъжите са в тази "статия".
  • 2 арести за терористите от София

    1 5 Отговор
    Obsebeni ot масови убиици на власт в СОфия принудиха милиони водачи на автомобили да закупят жестоко вредни оръжия за масово поразяване вкл маскирани като "винетки". Увредиха тежко и завинаги европа и мала азия с тези тежко терористични извънземни оръжия въпреки изричана забрана на ЗАКОНА ../лепенки на предно стъкло са забранени отвличат вниманието на водача
  • 3 уволнете терористите от МВР

    1 5 Отговор
    Да поваля Донка МИхайлова кмет на Троян.
    Терористи от МВР са съставили нагло престъпни актове за липса на забранени от Закона холограмни оръжия винетки на граждани на общината.Едвам оцеляващи жители са били малтретирани от терористи в униформи и са застрашени от разоряващи глоби.Дне с сутринта официално уведомиха ,че изискваните терористични лепенки са незаконни за региона.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пеньо

    6 2 Отговор
    Поредната платена статия! Всеки от нас е виждал презастрояването по морето! Защо някои се опитват да ни кажат: в Пирин няма да е така! Всички знаем за плановете за втори кабинков лифт! А как ще се прекара, без сечи ли? А кое след това ще пречи на трети, четвърти...
    Винаги с такива статии се оповават на безпаметността и ниската интелигентност на населението на БГ!
  • 6 Лукчо

    4 5 Отговор
    Те друго освен да лъжат и клеветят могат ли?
  • 7 Жоро

    5 4 Отговор
    Изобщо не може никой да му убеди, че тия зелените са родолюбци и загрижени за държавата, те всичко напък правят
  • 8 Иван

    4 3 Отговор
    Ако зелените влязат в затвора, това ще помогне най-много на природата ни.
  • 9 Зелен КЪР

    4 3 Отговор
    тея зелени са такава смешка. Изнудват хора за пари за да не протестират . Ако не дадеш се почва.....
  • 10 Никнейм

    0 1 Отговор
    ???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове