Last news in Fakti

25 Май, 2017 16:36 34 314 19

КАТ вече ще връчва глобите на място

  • кат-
  • глоби-
  • шофьори-
  • гражданска отговорност

Проверката на шофьорското досие и на документите на автомобила ще се прави през таблет

КАТ вече ще връчва глобите на място - 1

Пътна полиция ще издава глобите за извършеното нарушение още при проверката на пътя, непосредствено след документирането му.

Ако шофьорът има стари електронни фишове и наказателни постановления, които не е получил и съответно не е платил, той ще получава разпечатка за тях и така те ще се считат за връчени, съобщават от КАТ, цитирани от СБА.

Очакванията са по този начин служителите да се разтоварят от излишна административна дейност и да се увеличи събираемостта на глобите.

Новата система на работа влиза в действие още тези дни, но не в цялата страна, а само там, където КАТ вече е получил новите патрулки, оборудвани с мобилни принтери.

Първата партида от 60 нови служебни автомобили беше разпределена между СДВР, Варна, Пловдив и Стара Загора. Постепенно ще бъде обновен целият автопарк на Пътна полиция в страната.

Новите автомобили са оборудвани с три камери и два микрофона за двамата служители, като целта е техниката да контролира униформените. Едната широкоъгълна камера е поставена вътре в купето, точно над шофьора, и записва всичко, което се случва вътре в колата. Втората записва зад автомобила, а третата – самата проверка.

Техниката започва да работи с включването на автомобила.

Това, което шофьорите трябва да знаят, е, че ИМАТ право да откажат видеозапис. В такъв случай трябва да останат в своя автомобил. Те обаче НЕ могат да откажат запис с микрофон, който служи за доказателство.

Проверката на шофьорското досие и на документите на автомобила ще се прави през таблет. И в момента 120 патрулки са оборудвани с подобни миникомпютри, но новата система е с повече опции. Таблетът е свързан с информационната система на МВР.

При въвеждане на регистрационния номер на автомобила ще излиза цялата информация – кой е собственик, има ли сключена „Гражданска отговорност”, включително ще се прави сверка в Шенгенската информационна система дали лицето или автомобилът се издирват.

При въвеждане на ЕГН-то на водача ще излиза неговото шофьорско досие, адрес, снимка, както и всички стари санкции, ако има такива, и дали те са платени.

Ако глобите не са били връчени, защото например водачът се е криел от органите на реда, те ще бъдат принтирани и дадени на шофьора. Ако пък той просто не е искал да се издължи, катаджиите ще действат съгласно закона. При висящи глоби те могат временно да отнемат книжката и да спрат автомобила от движение. Същите две принудителни мерки се прилагат и ако няма сключена задължителната застраховка „Гражданска отговорност”.

Когато катаджията установи нарушение, той ще съставя на таблета административно наказателния документ и ще го принтира на място чрез мобилния принтер.

Аудио и видеозаписите ще се съхраняват на специални сървъри и ще служат като доказателство. Пътните полицаи няма да имат достъп до съхраняваните данни, за да ги манипулират.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Гост

    53 7 Отговор
    Така се пълни държавната хазна и се повишава събираемостта.За да има парички за държавните хрантутници.

    Коментиран от #4

  • 2 Кольо Камиона

    35 1 Отговор
    Ясно. Отказвам видеозапис, стоя си в колата и се разбираме със знаци. Ръка с дланта хоризонтална, сочеща нагоре = Кво ше правиме сега, показвам два пръста и готово.

    Коментиран от #5

  • 3 Ezio

    32 0 Отговор
    помислили са и за хората , който предлагат подкуп като се откажат от видео записа хахаха
  • 4 ГОШО

    31 9 Отговор

    До коментар #1 от "Баш Гост":

    Нали искате да е като в Европата и да не се избиваме по пътищата?!?!?Сега пак недоволни......Ако се правиш на тарикат ще кихаш на държавата,няма начин..ако не искаш, рейсове и влакове колкото щеш!!!!! ;)
  • 5 Петко страшника

    7 13 Отговор

    До коментар #2 от "Кольо Камиона":

    Пробвай се.....най-много да ти сложат "Сейкото" и да се возиш на трамвая в районното.... :) ;) :)
  • 6 Обирджиите

    28 22 Отговор
    Интересно, човек полуграмотен най-много със средно образование ще ми издава глоба. И от кога полуграмотния шапкар има наказателни права? От кога има право да взима и да задържа лични документи? Очаквам конституционалистите да се намесят и да сложат край на поредния полицейски произвол и рекет.

    Коментиран от #7

  • 7 Шапкаря

    13 17 Отговор

    До коментар #6 от "Обирджиите":

    ХАХАХА Моля смях!.........Единствения полуграмотн тук,това си ти!Вземи малко се ограмоти-запознай се с законите-права и задъжения на полицая и гражданина,какво е минималното образование за да си полицай!?!?!И не пиши наизуст и да се излагаш!!!
  • 8 незнайко

    21 9 Отговор
    БРАВО, НАЙ НАКРАЯ НАМЕРИХА НАЧИН, ДА ОТКРИВАТ ТЕЗИ КОИТО НЕ МОЖЕХА ДА ИМ ВРЪЧВАТ ПРИЗОВКИ !
  • 9 Лост

    24 2 Отговор
    Ся, кат научат езика на глухонемите и пак почват да стържат!
  • 10 Morgoth

    24 2 Отговор
    Ох, миналата година едни полицаи ме спряха по някаква акция да видят дали не е крадена колата и прочее. Дойде човека с едно таблетче - викам си модерна работа. Цъка нещо и после вдигна телефона и се почна "Да провериш една кола тука ..." и така след 10 минути колата ми беше проверена.
    Надявам се сегашните им таблети да вървят и с интернет.
  • 11 abv

    22 4 Отговор
    Всичко е добре но им трябват допълнителни курсове за работа с принтери и таблети.
  • 12 Бат Ваню

    14 4 Отговор
    Ша поизтупат прахоляка на турските гастербайтери..... ха ха ха....

    Коментиран от #13

  • 13 1234

    16 3 Отговор

    До коментар #12 от "Бат Ваню":

    Е няма що,то кой е некадърен да си изкара парите все катаджия става,и веднага почва да се мисли за бог.Малък е процента на грамотните и пичове от тях,но ги има макар и рядко. Сега вече ще се правят и на ЦРУ агенти,Смешна държава,смешна нация,тъп народ.
  • 14 калник

    19 7 Отговор
    Кога ще затрият този паразит наречен КАТ
  • 15 HEДOBOЛEH

    10 2 Отговор
    Няма ли кой да спре ограбването на БЕДНИЯ малък човечец.
    А който има пари пак ще си нарушава закона.
  • 16 Шаран БГ

    5 5 Отговор
    Така се вкарват в "правия път" вечните нарушители на ЗДП и Правилникът към него !!! Кой псува и мърмори против нововъведенията?Естествено , който не спазва правилата! За кого пътният полицай е неграмотен, незнаещ, неможещ и неразбиращ рушветчия, изкачащ от крайпътната растителност и виждаш ли - установява, че си престъпник? За престъпващия правилата и закона!!Работата на полицая е тежка и неблагодарна - контролиран е по всяко време , и от"долу", и от "горе"! Защо всички се заблуждавате, като си мислите, че на служителят на реда му доставя "огромно" удоволствие да се разправя с такива "умници" като Вас ?? Като облече униформата,нима не е вече човек ? Волно или неволно през годините и аз съм извършвал нарушения по пътищата, имам и наказания, които съм изпълнявал, защото ми е бил " осран задника " ! " Виж сламката в своето око !"-казва поговорката. Има недостатъци в работата на КАТ, но това е най-малко по вина на редовия катаджия !!! Политиците /законотворците/ са тези, които носят отговорност за жертвите по пътищата. И се стремят да въведат ред и дисциплина, да изправят собствените си грешки. За това са тези нововъведения .......
  • 17 Кичка

    3 2 Отговор
    Това опредлено е удобно за водачите защото , ще си пестят разкарване до банки.По добре е да се плаща на място с касов бон.
  • 18 Обикновен човек

    3 0 Отговор
    Браво на тях. Bce повeче се превръщаме в полицейска държава.
  • 19 Krasimira

    1 0 Отговор
    Taka trqbva da bade da ima red.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове