992 10

Радев: България е родината на славянската култура

Венцислав Михайлов

Славянските народи могат да бъдат обединени само, ако уважаваме историята. Това заяви президентът Румен Радев относно думите на руския си колега Путин, че са руснаците са получили азбуката от македонските земи.

"Използването на историята като разменна монета в политиката не винаги води до желания резултат. Вчера беше един светъл празник за всички славяни, за всички народи, които използват кирилицата, и ако искаме наистина славянските народи да стоят обединени, това може да стане само, ако уважаваме историята, а историята много ясно сочи, че България е историческата родина на славянската цивилизация и култура", каза още той.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов, който имаше насрочена среща с руския посланик Анатолий Макаров обсъди с него и тази тема. По време на разговора министър-председателят заяви, че изказвания като това на Путин провокират остри реакции в България.

Самият Макаров избегна директен отговор и дипломатично заяви, че е присъствал на честванията на 24 май у нас. Посланикът отказа да получи "Златен скункс" от "Господари на ефира".

Росен Плевнелиев определи като огромен дипломатически скандал и провокация с дългосрочни последствия думите на Владимир Путин, че кирилицата идва от Македония.

По този повод Плевнелиев, който и като държавен глава критикуваше остро политиката на Москва, коментира пред БНР:

"Аз се радвам, че министърът на външните работи го направи по един много достоен начин, но искам да видя всички. И другите български институции да застанат зад историческата истина. Когато манипулирате историята, когато твърдите неистини, когато говорите откровени лъжи, тогава вие провокирате бъдещи конфликти и нестабилност.

Покажете ми един историк на планетата, който ще потвърди думите на президента Путин днес. Покажете ми един историк на планетата, който ще каже, че е имаме македонски език преди Коминтерна да го създаде. Крайно време е нещата да се наричат с истинските им имена, иначе се програмират конфликти на Балканите, а това е много жалко".

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ (гост)
  Отговор
  1 17:06  25.05.17
  Еееее тоя нашия се събуди ! С половин уста измрънка нещо само и само да не му се разсърди шефа Путин!

  Цели 24 часа това ли измислихте с генерал Деса???
 • Очакваме извинение от Путин (гост)
  Отговор
  2 17:09  25.05.17
  Важно историческо уточнение за товарищ Путин и за някои наши полуграмотни управници ! Кирилицата е създадена в Българските книжовни центрове Плиска, Преслав и Охрид през годините на Златния век на нейната култура и по-точно при царуването на Симеон Велики на базата на 24 букви от гръцката азбука и 12 букви от глаголицата на покойните по онова време братя Кирил и Методий.
 • Снайпериста (гост)
  Отговор
  3 17:09  25.05.17
  ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
 • Решетников в почивка (гост)
  Отговор
  4 17:18  25.05.17
  Чак сега ли се обади Решетников с опорните точки?

  -Сигурно вчера му е бил не работен и е бил на банкет!


  Ех Радев ,Радев уж си президент на малка държава а излагацията ти е от световен мащаб!!!
 • 555555 (гост)
  Отговор
  5 19:58  25.05.17
  Не знам за културата ,но за азбуката е крайно време да отпадне думата "славянска"....
 • VMORO (гост)
  Отговор
  6 21:04  25.05.17
  И за културата, и за културата...
 • Браво (гост)
  Отговор
  7 21:15  25.05.17
  Най-сетне имаме президент

  Коментиран от #8

 • наша Маша (гост)
  Отговор
  8 08:50  26.05.17

  До коментар #7 от "Браво":

  То че нямаме президент се вижда от озоновата дупка !Добре че Гришо пак е подкарал наша Маша та да се пооправят Българо -Руските отношения !!!
 • Гоце (гост)
  Отговор
  9 10:24  26.05.17
  Какви Словени па нели сте Татари или сега сте Словени
 • Срам ме е заради Радев (гост)
  Отговор
  10 12:17  26.05.17
  Радев е срам за Европейска и натовска България. Той не е надживял в себе си дори етапа на "руската перестройка", защото е продукт на Сталиново-комунистическата военна дресировка и живее в света на провинциално-безпрекословната преданост към съветските имперски стереотипи.

Напиши коментар:


Публикувай