Last news in Fakti

26 Май, 2017 09:03 10 265 26

Божидар Димитров: Думите на Путин за кирилицата са точни

  • божидар димитров-
  • владимир путин-
  • азбука

Александър Йорданов обяви изказването на руския президент за провокация

Божидар Димитров: Думите на Путин за кирилицата са точни - 1
Снимка БТВ

„Няма геополитическо послание в думите на Владимир Путин за кирилицата”, смята директорът на НИМ Божидар Димитров.

Руският президент заяви навръх 24 май, че кирилицата идва от македонските земи.

„Това е точна реплика. Ако беше казал, че е дошла от Македония щяха да се обидят и България и Гърция, затова е избрал безличното „македонската земя”, позволява различни тълкувания”, каза още Димитров пред БТВ.

Според Александър Йорданов, бивш наш посланик в Македония, това е провокация.

„Путин изрече поредната си глупост. Това е една провокация. За мен големият въпрос е защо ако толкова много братята македонци ценят Кирил и Методий, ценят 24 май и буквите, защо техният президент на този ден не си стои в държавата, дала азбуката, ами търчи в Москва да прави срещи с Путин”, каза още Йорданов.

„Това беше удобен повод едно късо и кратко изявление да бъде обърнато с хастара наопаки”, смята Божидар Димитров.

Йорданов смята, че политиката на Русия в последните години води до дестабилизиране на ситуацията в Македония.

„Изказването на Владимир Путин, срещата им с Георге Иванов е опит за продължаване на дестабилизацията в Македония, затова изказването работи срещу интересите и на българския народ, и на Македония”, каза още Йорданов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ivaylo Radulov

    39 44 Отговор
    Разбира се , че „античните" македонисти и путинолюбци, получили енергия от Кремъл , ще продължат да словоблудстват - майната им. Всички знаят , обаче истината - географски глаголицата е създадена в един манастир в Мала Азия , географски кирилицата е създадена в днешна Североизточна България , а днешната македонска кирилица е създадена в Сърбия.

    Коментиран от #22

  • 2 Критик Стефчо

    30 6 Отговор
    Не ми хареса, това което каза Путин, не ми харесаха и витиеватите "протести" на президент, министър-председател и външен министър, но нищо не може да се направи. Русия продължава да защитава интересите си с всички средства - с подвластни правителства и много ограничения преди 10 ноември 1989 г. и с подобни изказвания сега. Не им харесва ситуацията на Балканите в момента и се стараят да я променят, така както им е угодно, без да им пука кой как се чувства. Правят го, защото могат да си го позволят. Те и американците правят много подобни неща, точно защото също могат да си го позволят. А ние не можем, затова сме все на едно дередже, просто задникът, който сега целуваме е червено-син и с много звездички, а преди ноември 1989 г. беше само червен с една петолъчка, ама май е останал спомен и от тогавашния вкус ...
  • 3 Пеньо

    31 34 Отговор
    Да думите на джуджето са съвсем точни и внимателно подбрани, признавам. Но повода, начина, адресата са също съвсем точно подбрани с една цел - внасяне на смут и раздор между българи, между съседи, в Европа като цяло. Кремъл точно и последователно преследва поставените цели. Наличието на слаби лидери у нас, в Европа и САЩ само ги улесняват!
  • 4 реформатор на деформаторите

    35 16 Отговор
    Торбата с ла.на А. Йорданов отново блесна!!!!
    Путин: Славянската писменост дойде в Русия от македонската земя-кое не е вярно тук? Не защитавам Путин, но към момента реалността е такава! А иначе аз също смятам , че Охрид е наш!А братята македонци, вместо да се сдушават/ визирам З.Заев/ с албанците,/ тия скоро ще ги претопят/, просто да присъединят територията си към РОДИНАТА БЪЛГАРИЯ!!!!

    Коментиран от #16

  • 5 МУШМУРОК

    17 23 Отговор
    БАЙ ТОШО ЦЕЛУВАШЕ ПО УСТАТА БРЕЖНЕВ , сега кво тряббва да правиме за да ни обича големият брат? Ще му пратя Боленчо и аркадашите му , и ще запеят друга песен. То бива бива ама толкоз унизение , баста братушки.
    Не можем да намерим човек за по силна прегъдка с братушките, за това ще изпратим някоя магистралка.
  • 6 ХХХХХХХLL

    7 15 Отговор
    А, все ще се намери някой още днес. Чети следващите писание на тролчета, подлоги и мекерета .Имаме хора за всичко, всепак са техни възпитаници и създания
  • 7 681 БЪЛГАРИЯ

    11 18 Отговор
    Да АМА НЕ! ПО ТОВА ВРЕМЕ Е ИМАЛО ВИЗАНТИЯ И БЪЛГАРИЯ МАКЕДОНИЯ НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА !!! ТА КА ,ЧЕ ПУТИН Е ВИНОВЕН И ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВИНИ НА БЪЛГАРИЯ !!! БОЖИДАР МНОГО БЪРЗО СЕ ОТМЕТНА !

    Коментиран от #11

  • 8 акдемик Боко

    12 16 Отговор
    И тоя неграмотник ми бил историк, ти да видиш!
    Кое му е точното на репликата "македонската земя", бе глупак?
    Коя македонска земя? Днешната, тогавашната или Солун?
    Позволявало различни тълкувания? Днешната РМ не е, защото по тези земи писменото слово идва с назначенето на Климент за "пръв епископ на българския език", тоест се разпространява по волята на българския владетел! Тогавашната Македония пък е областта около Одрин и ако Путин е имал предвид, че писменността идва в Русия от тогавашната Македония, значи трябва да блаодари на Ердоган. А ако Путин е имал предвид, че светите братя са от Солун, то Хорхе и днешните македонци нямат нищо общо и благодарността трябва да е към гърците и българите.

    Коментиран от #10

  • 9 SubaruVarna

    2 8 Отговор
    Хич не съм по споровете и въобще не ме вълнува политика!
    - Вълнува ме само това че на 15 юни заминавам на почивка към Корфу - Закинтос и Паралия Катерини и при преглед на световни - европейски сайтове за прогноза за времето и търсене по карта Закинтос - Паралия Катерени и прочие в тези неполитически сайтове с прогноза за времето пише срещу Паралия Катерини - Солун republic of Greece and macenian - WTF - защо така го пише и какво по дяволите значи репаблик оф Грееце анд Македониан за Солун?
  • 10 говорить москва

    9 19 Отговор

    До коментар #8 от "акдемик Боко":

    Да не забравяме, че Божката е агент на ДС, няма как да противоречи на Путенцето.
  • 11 говорить москва

    10 3 Отговор

    До коментар #7 от "681 БЪЛГАРИЯ":

    Не точно Византия, а Източна Римска Империя! Името Византия идва от немски историк, след 1900 г.
  • 12 говорить москва

    12 17 Отговор
    Македония се създава по заповед на Сталин, сърбите после доразвиват идеята, но и в момента ги подкрепят руснаците. Македонските простотии са с корени в Москва, такива са интересите на Русия, все още.
  • 13 Morgoth

    23 9 Отговор
    Много правилно! Като слушам изказванията по въпроса повечето от тези които раздухват скандала май си мислят, че Кирил и Методий са написали кирилицата и са българи, а Климент Охридски са го чували само по име.
    Изказването на Путин е правилно от историческа гледна точка. Какъв точно е бил политическия му смисъл е друг въпрос.
  • 14 гост

    29 15 Отговор
    Путин се изказа точно и коректно. Македонските земи обхващат Гърция, Македония и България. Та оттам са си дошли, само идиоти се засягат и българските медии го обръщат на нападки и дребнавост, вместо да отраят коректно изявлението и да всеят спокойствие.
  • 15 Дичо

    6 13 Отговор
    Интересно кои са границите на "македонските земи "според Путин - до Букурещ или до Крим...До колкото знам Солун в момента е в Гърция....!?
  • 16 Историк

    17 20 Отговор

    До коментар #4 от "реформатор на деформаторите":

    Толкова ли е трудно да се разбере?
    Нашата азбука няма нищо общо с Македония, дори като географско понятие, освен, че Църхо и Страхота (светските имена на Кирил и Методий) са родени в Солун.
    - на 16 Кирил е изпратени в Магнаурската Школа в Константинопол
    - Император Михаил III възлага по политически причини на Кирил да състави азбука на славянски (около 855 г.). Той кани брат си и двамата се затварят в манастира Свети Полихрон в Мала Азия (край днешна Бурса) и съставят азбука - графично близка до църковното грузинско писмо хуцури, наречена Глаголица.
    - 863 – 867 г. – Мисия на Кирил и Методий във Великоморавия при княз Ростислав. След смърта на братята, учениците им са прогонени от католиците - 885 г.
    - Учениците Горазд, Климент, Сава, Наум и Ангеларий са приети радушно от Княз Борис - 886 г. Те са носели със себе си и нов вариант на азбуката на основата на византийската бързописна методика! Той е бил също съсзаден от Кирил, но е доразработен в България. Тезата, че Климент еднолично е създателя на кирилицата е отхвърлена отдавна.
    - По заръка на Борис, Климент се установява в областта Кутмичевица, дн. Македония. Създават се две книжовни центъра - в Плиска и Кутмичевица. Двете школи използват една писменост и я наричат на създатела й - Кирилица.
    - В средата на 10 в. Цар Симеон изпраща мисионери и книги в Киевската Рус, подготвяйки нейното покръстване - 988 г.
    - Митрополит Михаил Болгарин е първия руски архирей, който поставя основите на руската църкв

    Коментиран от #18

  • 17 МАТРОСОВ

    11 6 Отговор
    Другария Путин е прав . Ние сме задунайска губерния и толкоз. България никога не е била самостоятелна и няма да бъде. И сега с най новите ни братя от крим, молдова, България и включихме и братския македонски народ ставаме ВЕЛИКАТА ИМПЕРИЯ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ. Айде свиквайте че махам моркова, и остава тоягата, панимаете . Ще добавим и словакия . Вие кво си мислите ? Малко въздух да поемете , и хоп прекалихте и се оляхте. Я идите сюда ! Няма не искам няма немога , да не би да се намирате в източна румелия? НЯМА ХЪКЪДЪ МЪКЪДЪ. Другаря Путин винаги е прав ! ТИШИНА.
  • 18 гост

    8 13 Отговор

    До коментар #16 от "Историк":

    Браво,много точно казано.Нека да се знае.Тогава даже не е имало Русия,а Киевска Рус със столица град Киев.
  • 19 Снайпериста

    5 10 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

    Коментиран от #21

  • 20 Кака Гинка

    18 4 Отговор
    Когато Плевнелиев беше президент,България направи достатъчно,за да си развали дипломатическите отношения с Русия - защо се хващат сега за думите на някой, който не е наш съюзник?! Би трябвало да се тревожим повече за друго: Говори се за Европа на "две скорости"; Макрон и другите ни "братя" от ЕС се готвят да ограничат достъпа на източноевропейци в техните държави,вече официално ще ни обявят за втора ръка хора и това унижение се приема за нещо нормално,ама к'во рекъл Путин ни бил главния проблем! Ей, нЕма такъв народ...
  • 21 fuck nazis

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Снайпериста":

    Това го прочете някъде или сам го измисли ?
  • 22 Гоце

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ivaylo Radulov":

    Хей, прояви уважение към Президента на РСФР, човек! Някак си "джуджето" като термин е доста глупаво нещо от твоя страна.... Този човек, ако те барне на джудо ще те размята както пияна гейша размята бонзай, търсейки червилото си... Все пак е странно да мислите така за човек, успял да вдигне на крака ВПК-то на цяла Россия след шута към пропастта от Льоня и Брежнев, вярно не сам, но де факто успешно... Ето такива мнения като твоето ни разтурват доста изгоддни взаимоинтересни сделки. Путин е многостранна личност - човек, Президент, гражданин, съпруг, спортист, военен,.... Не може да го изкатегоризираш като джудже, само защото не е висок като баскетболист! И аз съм нисък, но много глупав, даже всички ми се смеят на глупостта, но Путин не е като мен! Има сиво и то в изобилие... моето изветря през годините, заради "оправящите и градящите" ни мафиоти на власт тук... Прояви уважение все пак човека е една широко развита личност, а не просто височина!

    Коментиран от #23, #24

  • 23 ооооооо

    1 10 Отговор

    До коментар #22 от "Гоце":

    Изкуфялко - ето ти твоя любим Путин докъде докара любимата ти Рассия:

    "Икономическата обстановка в Русия е толкова лоша, колкото не е дори в Македония. Въпреки огромните природни ресурси, РФ пропада в капана на икономическата некадърност, което я съсипва бавно, но сигурно. Алкохолизмът сред руското население расте, продължителността на живота спада. Процентът на наркозависимите руснаци е толкова висок, че е надминат единствено от някои малки африкански страни.Всекидневно затварят заводи. Всеки ден безработицата в Русия расте, а правителството и инфантилно следва политиката на противопоставяне на целия нормален свят. Липсва каквато и да е алтернатива за бизнес и икономика. Всички финансови операции на бизнесмените в Русия се свеждат до продаване на горива и суровини за тях. След като петролът загуби от стойността си още 5 долара за барел, това нанесе нови щети на инфантилната руска икономика. "
  • 24 Тъпоумец

    1 6 Отговор

    До коментар #22 от "Гоце":

    Остроумието не е за теб, откажи се.
  • 25 кол

    8 1 Отговор
    боли го ханша на Путин за българия,клкото и комента да не пишите,той и на трамп да лепне шамар нищо никон не мое да напраи идиоти,толкова толкоз историци гледам че пишат се едно сами с кирил и методий бяхте по унуй време и знаете ко е ставало
  • 26 До агент Тервел

    2 3 Отговор
    Историческата наука отдавна се е произнесла по въпроса.
    Езическа Киевска Рус получава писмеността, богослужебната литература и Християнски си мисионери и водачи от България. Още през 968-969 г. ,след варварското му нахлуване в България, съпроводено с избиване на почти целия ни дворянски елит, варчжко-езическият княз Светослав Игоревич отнася в Киев голяма част от златния фонд на Преславската царска библиотека. Много по-късно северните многоезични (угрофино-тюркско-монголо-славянски) диваци си присвояват Киевската християнска култура и име ”руснаци”. Някакъв тарикат Ломносов им съчинява езика едва през 18 век. Затова са си лика-прилика с Коминтерновско-македонистките съчинители” на история, език и култура. И именно от тая дива, безформена и изостаналаа сган в началото на 20 век се пръква най-чудовищно-човеконенавистническата общност – болшевиките, която за 70 години доведе България до духовна и физическа разруха !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове