Last news in Fakti

26 Май, 2017 11:59 4 689 22

Премиер срещу президент: Изтребителите – ще почакат

  • грипен-
  • изтребител-
  • бойко борисов-
  • кснс
Премиер срещу президент: Изтребителите – ще почакат - 1

Ще купуваме нов изтребител, когато станем готови, отвърна премиерът Бойко Борисов на критиките на президента, че правителството сменя позицията си по въпроса.

В четвъртък Борисов заяви, че след като заводът "Авионамс" е отново държавна собственост, може до 2028 г. да се ремонтира наличната летателна техника и това да доведе до нова преценка нужна ли е покупката на нови военни самолети.

По този повод Румен Радев го критикува с думите:

"Ежедневната смяна на позиция и приоритети не е добре. Има решение на парламента и когато тези решения се подкопават от други институции, това означава, че подкопаваме изобщо институционалността в България. Очаквам наистина сериозен дебат по тези важни теми".

Днес премиерът отговори задочно на държавния глава чрез медиите:

"Тази армия само от изтребители ли се състои? Преди една година президентът Радев като командващ на ВВС казваше, че МиГ-овете трябва да се ремонтират, защото могат да карат до 28-а г. Нали това са негови думи? Затова тогава, изпълнявайки неговите желания, разчитайки на неговата най-висока компетентност, одържавихме миналия петък „Авионамс“. Сега ще вложим още 15 млн. лв. в завода да го дооборудваме и да може всякакви ремонти на МиГ-29, СУ и на хеликоптерите ни да бъдат правени там. Това са десетки милиони".

Борисов подчерта, че все още военният министър Красимир Каракачанов не му е докладвал как така, само за месец, толкова бързо за купуването на изтребител е избрана шведската компания „Грипен“. Това направи служебният кабинет. Премиерът заяви, че иска да се запознае с фактите, защото това са 1,5 млрд. лв. на данъкоплатците.

"Чувал съм от президента Радев да говори и за пенсии да се повишат, и за инвалидите за се повишат възнагражденията им. Чувал съм за всичко да говори. Но ген. Боцев (началник на отбраната - б.р.) казва, че сухопътните войски са в окаяно състояние и за тях трябва. Адмиралите казват, че нямат кораби и ги заливат с бетон, за да не потъват подовете. И за тях трябва.

Вместо да се говори така и да се създава някакво напрежение, правилното е да се съберем и да кажем, че разполагаме с толкова пари и до 2023 г. трябва да ги вложим в техника. Нали ще има КСНС, ще ги изговорим тези неща. Трябват милиарди за военните, откъде да ги вземем? Трябва да кажем, че се спира това, това и това или трябва да се даде тук, тук и тук и всички да понесат отговорност за това“, каза още министър-председателят.

По думите му самолетът не е най-важното в една армия, а сухопътните сили - нужни са пари не само за бронирани машини, и за флота, и за авиацията. Това са 3 рода войски, самолетите трябва да са последни, подчерта Борисов.

Той направи тези коментари, след като инспектира новата сграда на Софийския районен съд.

"Обществото очаква от магистратите справедливост", каза Борисов и изтъкна, че те са сред най-интелигентните хора и за него е най-важно да седнат и да работят в полза на обществото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    10 3 Отговор
    Премиер и президент ще си ги мерят, а познайте кой ще го отнесе!
  • 2 гост

    9 1 Отговор
    За уточнение, това са три вида въоръжени сили, не три рода.
  • 3 Б52

    18 17 Отговор
    Не си падам по ББ, но е прав.
  • 4 ИБФ

    14 2 Отговор
    До 2028 не са чак толкова много години.

    Самолета особено изтребител не е лека кола докарват ти я до месец и се качваш и караш.

    За доставка и договори ще минат години. На пилоти и персонал ще им трябват години да се научат да го управляват и поддържат. Та каче тия години до 2028 може да не стигнат

    Грипена е компромисна машина евтина за поддръжка и летене, общо взето за такива дето нямат пари и не ми харесва, но взимането на американски F-ве не знам си коя си употреба ми се струва хептен лоша идея колкото и да ги модернизират те са си от поколението на Миговете и Сутата.

    За съжаление ми се струва, че това забавяне е да се смени доставчика и да се вземат американските дърти барутници. Нали Б.Б. е техен човек.

    Коментиран от #10

  • 5 Б.Б.

    17 1 Отговор
    Ако имаше еврофондове за самолети щяхме да ги усвоим заедно с комисионите
  • 6 НАТО и ЕС

    11 15 Отговор
    ББ прави рядко уми изказвания и това е едно от тях, напълно прав е! Трбява да има някой да озапти червения летчик, в противен случай ще ни докарат до просешка тояга.
    Не бива да се повтаря "грешката", като с летните Кугъри! Там, кой знае, каква кражба е паднала.
    Въпроса дали един грипен е по добър от един ф-16 с последно поколение авионика е много спорен. Ако България имаше добри политици щеше да е напълно възможно американците да ни подарят самолетите, а ние да си модернизираме авиониката, но за съжаление повечето "политици" са агенти на ДС (КГБ), което е ясно за амриканците и НАТО!!!!!

    Коментиран от #13

  • 7 НАТО и ЕС

    5 11 Отговор
    Задайте си въпроса.
    Може ли американските военни и политици да имат доверие на военен министър, който е служител на Държавна сигурност, която е клон на ФСБ (КГБ)??????
    Дали няма да си зададат въпроса, дали може да се има доверие на България, която все още толерира такива хора???????
    Толкова ли няма военни, образовани, с чужди езици, експерти, с военно обучение в Алианса, които да заемат длъжността Военен министър?????
    Има, но никой не ги назначава, ЗАЩО???????
    Защото на про-руска губерния никой пари не дава, нито пък самолети, докато не си оправим този проблем ще е все така.
  • 8 АзИ

    12 3 Отговор
    Очевидно, време е за президентска република!! Струва ми се, че ББ тупка топката - от една страна не му стиска да вземе стари бараки за да не бъде разчекнат, от друга няма комисионки от муждудържавни сделки!
    Но в Авионамс предстоят инвестиции....! А за армията пари все няма!

    Коментиран от #9

  • 9 НАТО и ЕС

    6 10 Отговор

    До коментар #8 от "АзИ":

    Очевидно, време е в страната да навлязат чуждестранни инвестиции, да се създадат работни места, да се увеличат доходите, да станат, поне, колкото са минималните в Западните държави и тогава ще помислим за нова техника, какво не си разбрал? Кратко, точно и ясно!!!! Трябва икономика, за да се генерират средства за военните, които НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ НИЩО, а само консумират на готово. Военните са на БЮДЖЕТНА ИЗДРЪЖКА, следователно, ако има бюджет ще има и военни, ако няма, няма да има. Това разбра ли го?
  • 10 НАТО и ЕС

    5 13 Отговор

    До коментар #4 от "ИБФ":

    Турция инвестира наскоро над 8 милиарда долара за усъвършенстване на авиониката на Ф-16, мислиш ли, че това е лоша идея? Сигурно турците са прости, не ги разбират нещата, колкото теб.
    Тя и моята кола е стара, но, като хвърлям пари по нея си, както от завода. Има си резервни части, зависи как ще се споразумем с американците.
    Прави се доклад, цялостно проучване, това да не са 1000-2000 евро.

    Коментиран от #14, #20

  • 11 на Боко егото

    12 7 Отговор
    генерал пожарникар шофьор на на джип решил да си го мери с генерал пилот на изтребител !? Смешно! И нищо не опира до правилни решения, ами до егото на един премиер, че има по генерал от него и по шофьор в случая чак пилот от него! Прекалено много му се връзвате и разсъждавате, при тоя човек всдичко е на първично ниво ! Армията е в отчайващо положение, ама нали той управлява два мандата преди това, защо не направи нещо!?!?
    Сега е решил да прави сечено и понеже сега няма, как да си прекара далаверката с бракуваните Ф16-ки и под предлог, че щели да влагат в друго дай да нямаме изобщо самолети. За съжаление всичко е на толкова низше ниво!

    Коментиран от #12

  • 12 на баба ти хврчилото

    8 7 Отговор

    До коментар #11 от "на Боко егото":

    Ти да си забелязал случайно, че държавата е в отчайващо положение???? Или си шапкар с 2-3 бона на месец, щото толкова взимат офицерите по казармите и НИЩО не правят, е хапват пийват без пари, ракията си я носят от тях.
    Ама викаш кво ти пука за здравеопазване, образование, инфраструктура и т.н., важното е да има пукница за шапкарите. Да бе ама нали някой трябва да ги изкара тези пари, трябва да дойдат от някъде, то и аз искам да карам нов Мерцедес, ама НЯМА, щото немам кинти брато, ама ти не ми даваш?! Що не ми даваш?
    Бойко няма да вземе никакви комисионни, военните ще ги вземат, големи глупости си написал, дреме му на него, че тръгнал разбираш ли да прави сечено, кво сечено ве пич?
  • 13 Гост

    10 4 Отговор

    До коментар #6 от "НАТО и ЕС":

    Трябвало е да има първо някой, който да те научи да пишеш!
    Само първосигнални хейтъри могат да се съгласят с идиотската глупост на ББ, че самолетите били на последно място в една съвременна армия.
    Колко ли трябва да си глупав, за да повярваш, че тези около 1 млрд. евро ще се инвестират в наука, инфраструктура и работни места?

    Коментиран от #15

  • 14 ИБФ

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "НАТО и ЕС":

    Турците си знаят интереса, но ние не сме в тяхното положение така, че нещата са несравними.

    Едно е да усъвършенстваш и подобряваш машини, които вече имаш и си наясно с всичките и проблеми които са имали всички през годините. И имаш изградени бази за ремонт поддръжка и обучени специалисти.

    Съвсем друго е да вземеш машина не знам си коя употреба с цел усъвършенстване и на всичкото отгоре да тръгнеш да изграждаш бази и да обучаваш специалисти. Никой не продава нещо, което е в добро състояние е и върши работа. Най-малкото нещо в него е морално остаряло.

    Да не забравяме понятието "умора на металите" не един или два самолета са паднали заради него.
  • 15 НАТО и ЕС

    4 8 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Добре, айде да преположим, че купим тези самолети и какво? Ще имаме 7-8 самолета. Могат ли да променят нещата, да наклонят везните в наша полза един ден?
    Отговорът е едно голямо НЕ! Да хубаво е да имаме самолети, космически кораби, модерно е, НО НЯМАМЕ ИКОНОМИКА, която да генерира средства, за да плащаме за поддръжката, дори и на новите! Вярно ли е това? ВЯРНО Е! НЕМА КИНТИ, това истината, а защо няма, това е друга тема, но се примирете, че това са фактите, реалностите са такива и трябва да се съобразяваме с тях.
  • 16 ГЕРБ

    5 9 Отговор
    Само ББ!!! Радев да иска пари от К.рнелия.
  • 17 НАТО и ЕС

    3 9 Отговор
    България има само един шанс, или да се отдаде изцяло на едната суперсила или да я кара, както до сега и да чака по добри времена. В момента сме в НАТО, значи сме против Русия, това са фактите, няма две мнения, няма шикалкавене или лавиране. Влизат американците в България, стоварват танкове и техника, ще се отворят работни места, ще инвестират в икономиката, една голяма база налива милиарди, парите ще се завъртят и ще има за самолети. В българската политика липсва приемственост, последователност, за да ни даде някой нещо наготово, трябва ДОВЕРИЕ, а то се гради с последователност. Икономиката е пълна с червени олигарси, те имат лоби в Парламента, там игарят за Русия, американците не са глупаци, ясно им е, че България не е надежден партньор, това са фактите. Всичко е навързано, утре могат да се обърнат към Русия и Путин, защо да наливат милиарди в България?

    Коментиран от #22

  • 18 БАЛКАНСКИ

    4 8 Отговор
    Прав сте гн. БОРИСОВ.
    НЕ СЪМ ФЕН НА ГН. БОРИСОВ , НО Е АБСОЛЮТНО Е ПРАВ .
    ЕВАЛА
  • 19 фактолог

    3 1 Отговор
    Абе, Баце Шефе, ти голям пейтриът в кавички го даваш от години, но като погледнем "патриотизма" ти, само на бицепси и фукария е работата и шестиците ти толкова тежат ...вижте си магистралите гърбавите и тогава се фукай.... едно метро довършихте и то почти рухна на края... ич ви няма герберите - ония нищо не строиха, но вашето е само на разруха... Погледни реално, г-н Радев е прав! Дори и да има някаква комисионна далавера на купувачите тук, то Гриппен е нов самолет - шведите не са вчерашни в авиоиндустрията и самолетите им са надеждни. А и вие с вашите Калинки лапате повече пари, отколкото да се превъоръжи цялата армия с Еф35 и последен писък на техниката. Само седнахте и по трима зам. министри и секретарки на човек лепнахте...това лапа колкото за един взвод барети с пълно въоръжение и стпрелби за месец...казвам ти го - ич ви няма в икономиката ни. Такова лапане и усвояване му дърпате, че можехме да купим Еф35 от 25 години насам и то десетки. Радев е прав - трябва нова техника, а и брадърите чичо САМ казаха че трябват 2% от БВП, но вие не позволявате да дишаме камо ли да сме добра армия. Или си рептил по призвание, както се говори или са ти напъхали чип отзад в мозъка и правиш всичко вредно за нас? Къде бутнахте на Газпром 1.5 млрд. никой не знае, но те стигаха за Гриппените? Вие сте направо геноцид за нас. Това говорят фактите. Твърдо съм и аз за приятелски отношенияс руснаците, но тези пари ги шитнахте на някои едри риби, а ние и самолети нямаме? Шо за
  • 20 Хасан

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "НАТО и ЕС":

    Турците харчат пари за вьорьжаване защото са близок до военни конфликта..Армения-Азербайджан,Грузия -Осетия,Иран,Ирак,Сирия..и проблемите с Гьрция..Бьлгария няма вьншни проблеми и не трябва да се сьздава изкуственно
  • 21 Morgoth

    1 0 Отговор
    Самолета е нападателна бойна единица, а не отбранителна. Да си ремонтираме старите самолети и да караме с тях докато може. А ако искаме да имаме по-добра отбрана да си стегнем ракетните войски. Сега като има С400, на по-старата модификация трябва да са и по-ниски цените. С300 е перфектна като за България.
  • 22 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "НАТО и ЕС":

    Продължаваш с посредствените си разсъждения! Мислиш ли, че нещо зависи от нас наистина в геополитически план? Ние, както и останали малки държави, сме просто пешки на световната сцена. Единствено може да разчитаме на късмета, някой ден някой от големите играчи да реши, че сме важни стратегически и тогава да ни налива милиарди в икономиката. До тогава борбата между Русия и САЩ, ще ни поставя в сферата на влияние ту на едните, ту на другите и нито F-35, нито Су-35 или МиГ-35 ще видим - дори и да имаме пари да ги купим.
    Пък ти вярвай, че нямаме нужда нужда от 12 самолета, но разбери, че те няма да са война с Русия или Турция, а за възпиране на новите заплахи като "Велика Албания" и евентуален въздушен екстремизъм. Жалко, че повечето хора си нямат понятие и не виждат по-далеч от носа си, но са тръгнали да дават акъл, както пожарникаря ББ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове