Last news in Fakti

26 Май, 2017 19:23 12 698 43

Даниел Вълчев: Кирил и Методий не са българи, а гърци

  • путин-
  • македония-
  • запада-
  • вълчев-
  • даниел вълчев-
  • кирилица

Бившият министър на образование с любопитни разсъждения

Даниел Вълчев: Кирил и Методий не са българи, а гърци - 1
Снимка: bTV

С изказването си за кирилицата руският президент Владимир Путин протяга ръка на Македония. Или поне така смята бившият министър на образованието Даниел Вълчев.

„Путин е наясно, че Западът счита, че след 10 г. няма да има Македония”, сподели Вълчев пред bTV.

„Исторически Kирил и Mетодий не са създали кирилицата, а глаголицата. Нито един от тях не е българин. Те са гърци, твърди се, че майка им е била славянка, те не са идвали в България. Това, което България е направила за славянската писменост, е, че всъщност в двете големи книжовни школи – Преславската и Охридската, са създали кирилицата. Малко се правят тези разлики”, коментира още Вълчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ироничен

    27 20 Отговор
    По изключение съм съгласен с този политикан Вълчев. Кирил и Методи са синове на солунския военоначалник, а това, че майка им е славянка е романтична измислица на хора като Б. Димитров. Брегалнишката мисия също е мит. Няколко века няма свидетелства за нея.
    Забавното е, че глаголицата е част от план на Византия за разширяване на православното влияние. По молба на княз Ростислав от Великовморавия е създадена славянска азбука, която не е трябвало да бъде давана на България, но случайността е решила друго. После Византия се обръща срещу азбуката, но е вече късно.

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Логичен

    18 10 Отговор

    До коментар #1 от "Ироничен":

    Ироничен, името ти е Даниел Вълчев, нали?

    Коментиран от #10, #15

  • 3 VMORO

    37 7 Отговор
    Професор Вълчев! Етническият произход на Св. Св. Кирил и Методий не е ясен. Не е и важен чак толкова в крайна сметка.
    Как така обаче те биха съставили азбука на непонятен за тях език?

    Коментиран от #11, #12

  • 4 Има

    25 4 Отговор
    един специалист по въпроса,но никоя медия не го кани.Казва се Пламен Анакиев от ИК"Огледало".Ако го поканят,той ще ви докаже,че Кирил и Митодий произхождат от български болярски род...
  • 5 Ай не могу а как хочется

    31 7 Отговор
    До Ироничен
    Я вземете, такива като теб, да прочетете "Кроватова България" от Ганчо Ценов. Писана е пре 40-те год. на мин. век и излиза първо на немски, след това на бълг.(и в основата си се базира на документи, голяма част от които са с произход Византия). Та мисълта ни е ,платено мекеренце, дали знаеш какво всъщност е било населението до Солун (вкл.) и къде са гърците всъщност?! Колкотот до Даниел Вълчев (дори това да си ти) с нищо не променя същността ти на мекере и родоотстъпник, както и онзи другият Вълчев.
  • 6 хххх

    19 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ироничен":

    Не само ироничен, но и неосведомен.
    Вярно е, че медийте не дават вярни исторически инфо… ..но такива глупости
    Глаголицата е официална в Бг и Русия заедно с азбуката до края на 1то Бг царство.
    Ковчегът на княгиня Олга (внучка на ц.Борис) , която стартира покръстването на Русия, е изписан на глаголица. Също така и записите на Черноризец Храбър върху сребърни плочи… .
    е изписан на глаголица
    Богомилството у нас е било = с официалното христианство

    Коментиран от #9, #13

  • 7 хахаха

    35 5 Отговор
    Ако грък изготви бг писменост… .
    Все едно В.Симеонов да напише циганска писменост
    Хахаха
  • 8 Боби КОЧА

    28 6 Отговор
    Даниеле, Даниеле :язък че беше министър в тази държава. -Пък отгоре на всичко и на образованието, ай майко мила ле ле!
  • 9 Живко Тодоров

    7 8 Отговор

    До коментар #6 от "хххх":

    Ти си ярък пример как не трябва да пише един българин. Че и имаш нахалството да поучаваш. Марш в 4-5 клас да се научиш да пишеш!
  • 10 Ироничен

    6 8 Отговор

    До коментар #2 от "Логичен":

    Не.
    Съмнявам се Вълчев да пише и чете тук.
    Запознат съм с темата, защото е свързана с професията ми. Филолог съм.
  • 11 Гост

    5 9 Отговор

    До коментар #3 от "VMORO":

    А защо си мислите ,че точно Кирил и Методи са я написали , а не някакви техни подчинени с познания по материята, или екип от граматици,полиглоти. Ясно е едно, създаването на азбуката , преводите на светите книги, е целенасочена политика на държавата Византия. А кой ще отнесе лаврите , и ще остане в историята е съвсем друго нещо.Мислите ли ,че президенти или други държавни мъже ,си пишат сами речите , или си имат хора в сянка .
  • 12 Ироничен

    8 6 Отговор

    До коментар #3 от "VMORO":

    Публикувано във факти.бг: Как така обаче те биха съставили азбука на непонятен за тях език?
    Малкият брат Константин е бил гениален филолог. Говорил е няколко езика, което личи в диспутите му с арабите /сарацините/, хазарите и католическите епископи. Около Солун е имало много славяни, а тогавашните езици са били с ограничена лексика.
    Никой не казва, че не е говорел славянски. Фотий е бил наясно кого да натовари с мисията.

    Коментиран от #14, #25

  • 13 Ироничен

    16 6 Отговор

    До коментар #6 от "хххх":

    Глаголицата никога не е отменяна с декрет. Просто е по-трудна за ползване и постепенно е избутана от паралелно съществуващата Кирилица.
    Колкото до осведомеността, точно ти си любопитен лаик, който чете само това, което му харесва. Професионалистите са принудени да четат всичко.
    Може би си вярваш, че съм родоотстъпник. Патриотизмът не оправдава лъжата или заобикалянето на истината. Иначе ще стигнем до македонския начин на правене на история.
    Ти си плюй, не ми пречиш.
  • 14 VMORO

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Ироничен":

    Можи би прав. А може би - не. Поздрави!
  • 15 Калогера

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "Логичен":

    Ти защо се обаждаш бе момченце ? Има хора които са чели и учили за това, вие си мислите ча да си материал е много гот и че можете да давати мнението си навсякъде ?
  • 16 ууууу

    22 9 Отговор
    Абе Вълчев, глупако - ти да не си държал маркуча на баща им, та знаеш че е грък?
    Кога грък ще ти напише азбука и как?
    То, кога ли сме имали свестен министър на образованието..
  • 17 Грингончъл

    12 6 Отговор
    Вълчев е руски кундурджия.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 681 БЪЛГАРИЯ

    16 8 Отговор
    ВЪЛЧЕВ ТИ СИ ПЪЛЕН СМЕШНИК НАУЧИ И ПРОЧЕТИ ИСТОРИЯТА !!! МАЙКАТА НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ Е БЪЛГАРКА МАРИЯ А НЕ СЛАВЯНКА НЯКАКВА ! И ПРОЧЕТИ ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ПО ВРЕМЕТО НА ЦАР БОРИС И СИМЕОН ВЕЛИКИ !
  • 20 Будител

    14 6 Отговор
    Абе Даниелчо,Вълчев ли си чети бе момче!Гърците са дошли от Пелопонес,на север не е имало гърци!Ма прочети от кога има държава-Гърция,а те защо не пишат на Глоголица или Кирилица?А защо съвременния гръцки език е от 1974 година!Ей помиярите винаги ги е имало,ма стават повече и взеха да влизат и във властта и да пречат на всички ни.

    Коментиран от #26

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ДАНИЕЛ ТЪПОТО

    15 3 Отговор
    ГОСПОДИ КОЛКО ТРЯБВА ДА Е ТЪП ЧОВЕК ЗА ДА БРЪЩОЛЕВИ ГЛУПОСТИ.И КОЙ ГО БЕШЕ СЛОЖИЛ ЗА МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО.МАЙКО МИЛА ПОСЛЕ ЗАЩО ДЕЦАТА НЕ ЗНАЕЛИ НИЩО.АМИ ТО МИНИСТЪРА Е БИЛ ТЪП ,НЕ ДЕЦАТА.
  • 23 tost

    9 5 Отговор
    Стига сте ръсили глупости,колкото и да не ви харесва ето ви малко факти?:

    „„„„„Св. св. Кирил и Методий (на гръцки: Κύριλλος καὶ Μεθόδιος, на църковен старославянски: Кѷриллъ и Меѳодїи) са двама братя византийци, родени в Солун през IX век, които развиват мисионерска дейност като проповедници на християнството сред различни народи.

    За своята работа, която значително ще повлияе на културното развитие на славяните, са наречени апостоли на славяните. На тях се дължи създаването на азбуката глаголица – първата азбука, която служи за писменост на езика староцърковен славянски. Азбуката кирилица, създадена на основата на тази глаголица, се използва и до днес в различни славянски езици.“““““““
  • 24 Болгар

    9 8 Отговор
    Абе, който обижда македонци , руси и украинци обижда себе си.
    Научете историята
    Българи= траки= славяни= сърби= руснаци… ..
    Състоянието отговаря на простотията ни
  • 25 АРП

    16 3 Отговор

    До коментар #12 от "Ироничен":

    До колкото знам, има един документ от тогавашна византия, в който пише, че майката на Кирил и Методий е българка, ама няма да го намериш в Гърция. Във Ватикана е. Няма да го намериш в Гърция, защото гърците векове са се опитвали да ни заличат историята. Съвсем целенасочено и преднамерено. Даже имат повече заслуга за това от османците. И са продължавали да го правят дори по време на Османската империя, и преди това, и след това.
  • 26 Hou

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Будител":

    Той Даниел винаги е говорил по този двусмислен и дразнителски ченгесарски начин, а подмолно обърнат с делата на изток
  • 27 Дълбочина

    8 1 Отговор
    Вълчев е един от унищожителите на образованието и науката (големите кражби на ФНИ през 2008-09). Но все пак май тогава е прочел и учебника за 4-и клас. От изказването блика дълбочина на мисълта и "заседяване" по вечеринки и седенки.
  • 28 Шаран БГ

    7 3 Отговор
    Познавам човек, който може да докаже, че произхождат от северо-американското племе ирокези. А фонетиката на тези братя ирокези била близка с тази на ромите от село Житница,Провадийско. И по-нататък няма да обяснявам - също като в "Модерна хитрост" - "Така сме се сродили, че не знае, и кучето по кой да лае ! "....
  • 29 Хайде да помислим

    15 2 Отговор
    Е, няма как, погледнато реално, Константин Философ и брат му Методий да са гърци. Никаква държава Гърция не е съществувала до освобождението им от турско робство през 1828 г., ако не бъркам. Имало е Източна Римска империя и Византия, но не и политически субект, наречен Гърция! По това време Византия се простира чак до Армения, Сирия, граничи с Персия и редица мюсюлмански държави, а на запад има владения в днешна Италия и дори Испания. Мнозина арменски военачалници, сирийци, хора от Египет или славяни служат във византийската войска и дори се издигат до императори или попълват имперската администрация. Такъв е и бащата на двамата солунски братя - изпълнява задачи на имперската администрация и е благородник. Виждате как етническия произход във Византия просто не значи нищо, когато вече сте част от имперската администрация.

    Съгласен съм, братята са изпратени от византийския император на различни мисии. Те изпълняват задачите си с оглед Византия да засили влиянието си и за да обединят славяните под византийско управление. Това е така и трябва да проумеем, че владетелят Борис е проявил огромен усет и далновидност като е привлякъл учениците им към създаването на двете книжвни школи в тогавашна България. Но не можем и да отречем постигнатото от двамата просветители унищожаване на триезичната догма, както и че нашите последващи монарси се възползваха според силите си от труда и целите на византийските мисии.
  • 30 помацу

    3 15 Отговор
    Каква драма,каква трагедия"светините "на България рухват:хахаха...детеубиеца левски,сега и тези двамката...България се гордее с убиици и чужденци!!!
  • 31 комисар Кунева

    8 0 Отговор
    А Кунева няма ли да се изкаже
  • 32 Гнида

    9 0 Отговор
    Даниел Вълчев , ти си педе.... !!!
  • 33 славян

    11 3 Отговор
    По времето на Кирил и Методий и много след това „славянски език“ не е имало, както и "славяни" които са измислени едва 16-ти век. Терминът "славянски староцърковен" или "Old Church Slavonic" е използван за пръв път от Josef Dobrovsky във Виена през 1822г с цел да се заличи терминът "стробългарски език".
  • 34 Горд БЪЛГАРИН

    7 0 Отговор
    A помацу с какво се гордее?Може би с това че като си е сменил вярата е получил възможност всеки петък да мирише задните спарени части на правоверния пред него ........
  • 35 VMORO

    4 0 Отговор
    Или може би с Батак?
  • 36 Елена К

    7 2 Отговор
    Бащата на Кирил и Методий е ВИЗАНТИЕЦ, тоест Римлянин - при това- на висок пост като заместник - управител на Охрид , а майка им - СЛАВЯНКА. Те НЕ са гърци. Тъй като бащата умира рано, голяма роля за развитието на братята изиграва чичо им - също на висок административен пост, който е един от основателите на Магнаурската школа, която завършва по- младият Кирил. Старославянски и старобългарски са едно и също нещо. А днешната кирилица, на която пишем е написана от Климент Охридски - ученик на Кирил и Методий, и доста се различава от глаголицата, създадена от Кирил и Методий.
  • 37 Истината или не

    8 1 Отговор
    Не е толкова важно да се хвалим и гордеем с една спекулативна догадка българи ли са или не са. По-важното е да осъзнаем какво сме получили насреща поради владетелските способности на Борис-Михаил и да видим, че онази България е била една от трите страни в света със собствена писменост, култура и е била от най-големите и влиятелни държави в Европа.

    Впрочем, няма църковно-славянски език. Езикът е български, макар и стар български език и тъй като е първият език от цялата група "славянски езици" със собствена писменост, редно е цялата тази измислена група "славянски езици" да бъде наречена "български езици", точно както английският е представител на групата "германски езици" или румънският е от "романската езикова група". Истината е, че през комунизма не се е държало на истината, защото стремежът е бил приносът на България в световната културна съкровищница да се минимизира и да не се караме в рамките на СИВ и Варшавския договор. Българският обаче е първият представен език от "славянската група" и като такъв трябва да е родоначалник на останалите.
  • 38 681 БЪЛГАРИЯ

    6 4 Отговор
    Очилата руско-путинска комунистическа платена мухоморка !!! Кажи и колко Хиляди РУБЛИ ТИ ПЛАТИХА ПРОДАЖНИКО НА БЪЛГАРИЯ !!
  • 39 Картър

    3 1 Отговор
    Всъщност Путин не каза това което мисли за Азбуката. Негов приятел историк, от години пробутва идеята, че Кирил и Методи са чисти евреи. Също като цялото днешно руско ръководство. Обаче Вълчев не ги знае тези работи и се е опитал да му се подмаже. Лошо Вълчев, лошо! На Цион не му трябват такива латерни като теб.
  • 40 Сульо

    1 2 Отговор
    Вълчев, не си прав! Кирил и Методий са били "европейци". Те са знаели, че ще влезем в Европейския съюз и такива "велики" мъдреци като теб ще ги одумват, лапайки тлъста заплатка и пенсия, докато стадото я духа и едва крета с мизерни доходи, заради вас тлъстурите на лапкане. Те са ЕВРОПЕЙЦИ, чадо божие, ЕВРОПЕЙЦИ! Да знаеш друг път, истината!
  • 41 незнайко

    1 0 Отговор
    НЯМА ЛИ ПО ВАЖНИ НЕЩА ЗА РЕШАВАНЕ В БЪЛГАРИЯ, ЧЕ СЕ ПЛЮМЧАТ С АЗБУКАТА ?
  • 42 haha

    1 1 Отговор
    провокацията е отново в облъчените български глави - този, който смята, че има провокация не е наясно с историята - Кирил и Методий наистина не са българи. България е разпространила тази школа по Европа. Прав е Вълчев
  • 43 Севт

    0 0 Отговор
    Видях тук "римляни" "византийци" , такива не е имало по онова време, наричали са се ромеи, сбор от много племена и народности , по нашите и съседни земи също. А кирилицата, създадена от Климент Охридски си е една чисто българска държавна писменост - нищо "славянско" тъй като тогава и славяни няма, но има българи в Царство България - също потомци на различни племена и народи, но вече със самосъзнание на българи според историци. Според генетиците тогава някъде се оформя и съвременния български геном 9-11 век. Поздрави!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове