Last news in Fakti

29 Май, 2017 11:02, обновена 29 Май, 2017 11:06 1 494 4

Съдят Столична община за мръсния въздух

  • въздух-
  • замърсяване-
  • съд-
  • столична община-
  • софия-
  • столица

София е столицата с най-мръсен въздух в целия Европейски съюз

Съдят Столична община за мръсния въздух - 1

Днес (29 май) група неправителствени организации и адвокати заведоха колективен иск срещу бездействието на Столичната община по отношение на високите нива на замърсяване в София. Организациите, обединени под името “Група за чист въздух”, съдят общината “от името на всички живущи, работещи и учащи в столицата” за бездействието ѝ в периода 2015-2017 г., когато въпреки сериозните нива на замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ) не предприема никакви мерки, за да предпази населението.

София е столицата с най-мръсен въздух в целия Европейски съюз и един от най-замърсените градове в цяла Европа, напомнят активистите. И докато редица европейски столици приемат проблема със замърсяването като предизвикателство за нови, смели и иновативни решения за намаляване на емисиите, зелени и модерни политики в сферата на транспорта и градоустройството, Столичната община е допуснала да управлява града без приета стратегия цели две години. Вносителите на иска напомнят, че последната приета стратегия е изтекла през 2014 г., а гласуваната преди седмица Програма за качеството на атмосферния въздух 2015-2020г. все още не е публична, и предвид скандалния начин на приемането ѝ, имат съмнения в нейната законосъобразност и ефективност.

“Според доклад на СЗО за 2016г. около 9000 човека годишно умират в България от болести, които се дължат на мръсен въздух”, се посочва в иска на организациите и допълват, че по изчисления на Европейската комисия българската икономика е ощетена с 3 милиарда евро годишно от непреките разходи за здраве, произтичащи от замърсяването на въздуха. “То е сред водещите фактори за повишаване на сърдечносъдовите и респираторни заболявания, репродуктивните проблеми и влошаването на здравето на децата”, заявяват вносителите и припомнят също, че здравословната и благоприятна околна среда са гарантирани права от Конституцията на България в чл. 55.

Организациите очакват от Софийския градски съд да установи дали и колко в периода 2015-2017 г. Столичната община е навредила с бездействието си на жителите на София, както и да я задължи да предприеме незабавни компенсиращи мерки след широко обсъждане с граждани и организации. “Ако успешно осъдим общината по този иск, това ще даде право на всички потърпевши от мръсния въздух на свой ред да завеждат дела на база подобно решение” заявяват от “Група за чист въздух”.

От инициативата напомнят, че очакват от новоизбрания зам.-кмет по екологията Йоана Христова да видят реални действия за предпазване на гражданите от замърсяването: да се оповестява адекватна и навременна информация за предстоящи и настоящи замърсявания; да се ограничава движението на автомобили в периодите на замърсяване; да се създадат зони с ниски емисии на вредни вещества; приоритетно да се развива градският транспорт и да се намалят пътуванията с лични автомобили; да се прекратят плановете за изгаряне на отпадъци в Топлофикация и др.

“До този момент всякакви обявени мерки или намерения за борба със замърсяването са бланкетни, неконкретни и изцяло в сферата на пожеланията”, заявяват вносителите и обясняват, че се надяват подобни искове да се заведат и из други градове в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    4 1 Отговор
    Браво.
    Трябва да се събудим.
    Не може всеки сам да се спасява по единично.Трябва да сме единни и да си отстояваме правата.
  • 2 Крумови закони

    2 0 Отговор
    Браво на неправителствените организации !
    По непокътнат тоталитарна навик - за властимащите човешкият живот на населението не е имал и няма грам стойност и, както си му е редът, рисковете за живота му продължават да се укриват или замитат.
    Олигарсите и техният антураж се преселиха в новите си палати високо в полите на Витоша, докато нородът в Софийското равно поле продължава да измира скоротечно от злокачествени, исхемични, сърдечно-съдови и белодробни заболчвания.
    Нужна не е Желязната Ръка на Хан Крум !
    София има Метро-, тролейбусна и трамвайна мрежи ! Общественият транспорт на база на двигатели с вътрешно горене не трябва да има изобщо достъп до синята и зелената зони на града ! Трафикът на лични МПС в центъралните квартали трябва да бъде десетократно ограничен и то само за такива с електрическо задвижване. Използването на твърдо гориво и нефтени продукти за нуждите на Топлофикацията и за жилищно отопление да бъде ЗАБРАНЕНО със специален Закон за големите градове ! ЗАБРАНЕНО !!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове