Last news in Fakti

31 Май, 2017 13:31 9 397 22

ЕС маха винетките, приема тол системата

  • винетка-
  • винетки-
  • тол система

Така принципът "замърсителят плаща", който е водещ в екологичната политика на ЕС, ще може да се приложи на практика

ЕС маха винетките, приема тол системата - 1

Европейският съюз се отказва от винетките за сметка на тол системата. Това предвижда нов законодателен пакет, който се подготвя от Европейската комисия.

Според него винетките като възможност за плащане трябва да бъдат отменени от 1 януари 2018 г. както за товарните автомобили над 3 тона, така и за автобусите и за леките автомобили, и да бъдат заменени с тол система.

Държавите, в които винетки в момента има, ще получат право да ги запазят до 1 януари 2024 г. за ТИР-овете и до 1 януари 2023 г. за леките коли, за да имат време да се организират да преминат към тол системата на заплащане.

Новата система за заплащане ползването на магистрали от леки коли трябва да се въведе от 1 януари 2022 г., казва Брюксел.

Държавите, които не изискват заплащане за ползването на най-бързите си пътища, няма да бъдат задължени да въведат тол бариери, се казва в предложението на Еврокомисията. Тези, които решат да ползват тол системата, ще трябва да я прилагат не само върху магистралите, но и в участъци от други пътища, които преминават през защитени или силно замърсени зони.

Освен че е по-справедлива, тол системата – заплащане според изминатото разстояние, ще позволи на ЕС да се представи по-добре и в борбата срещу затоплянето на климата и срещу замърсяването на въздуха, защото хората ще ползват магистралите, когато наистина им е необходимо, ако трябва да плащат на километър, смята Еврокомисията.

Така принципът "замърсителят плаща", който е водещ в екологичната политика на ЕС, ще може да се приложи на практика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЯДОСАН

    46 4 Отговор
    ВСИЧКО ДРУГО ОПРАВИХА СЕГА И ОТ ТОВА ЩЕ ГРАБЯТ !! ТОЯГА ТРЯБВА
  • 2 дедо груйчо

    31 3 Отговор
    начи като махнат винетките дедо груйчо нема да плаща нищо и че си пърпори цел ден по селските пътища без да замърсява екологията. ама ония мръсните гражданя дето пътуват по магистралата да им скъсат шортите от такси.

    Коментиран от #9

  • 3 акциз

    50 0 Отговор
    Като ще се плаща на изминато разстояние да разкарат акциза!
  • 4 no name no face no number

    30 2 Отговор
    Възмутен съм стига с това дране на кожи.
  • 5 гост

    21 0 Отговор
    Е, все пак ще остане при нас така до 2024г. И после ще кажат, че електрическите коли няма да плащат, понеже те реално не замърсяват мястото, през което преминават.
    Заради това има акциз на горивото, по-добре да се вдигне акциза и процент от него да захранва ремонт и поддръжка на пътища. Така ще е много по-просто отколкото да плащаш такса за изминато разстояние, системи, уредби, служители, хиляди часове правни разходи, което са много, много милиони. А другото е няколко подписа на министерството и всичко отпада, дори ще спестят от производство и търове за винетки.
  • 6 мдма

    19 3 Отговор
    Българите не са свикнали да плащат. Сега ще имаме пусти магистрали. Всички ще си карат по старата пътна мрежа, а там катастрофите ще станат ежедневие.
  • 7 Хайко

    21 5 Отговор
    Поредния удар от страна на ЕС в услуга на големите компании, които произвеждат оборудване за ТОЛ системи.
    Смях в залата.
    Поредното доказателство, че ЕС се командва от разни големи играчи.

    Коментиран от #8

  • 8 тортакса

    13 17 Отговор

    До коментар #7 от "Хайко":

    Това е най справедливия начин на отчитане аз правя 50 000 хил км на година и плащам 90 лв венетка жена ми прави около 3 хил и тя плаща 90 лв така че аз съм за с 2 ръце въпреки че така ще плащам доста повече но поне ще е реално и честно за всички
  • 9 Лост

    20 3 Отговор

    До коментар #2 от "дедо груйчо":

    Дедо ти Груйчо нали плаща данък МПС в общината, що да не си пърпори по третокласните пътища! Те са общински и той си е платил.
  • 10 Станислав

    22 3 Отговор
    Тия от ЕС започнаха да разсъждават като нашите селяндури в България! Вместо да кажат, до 5-6 години да се премине на електромобили - те се чудят, как допълнително да товарят превозвачите и бюджетите на домакшнствата!!! И стои въпросът, кога ще се вземат мерки срещу вредните емисии от кораби, самолети и други подобни много големи замърсители?
  • 11 hmhmhm

    21 0 Отговор
    За всички смучещи гниди само смърт
  • 12 костоФ

    19 4 Отговор
    най добре, тол такса за чужденците, за местното население има акциз на горивото
  • 13 Реалист

    9 5 Отговор
    Да се мисли и обсъжда и то в медии какво щяло да е след 5-6 години е безмислено, при положение, че важните неща на дневен ред се бавят.. глупаво е. Пък неща които минимум след толко години ще са реалност да се дъвчат е абсолютна простотия. Имаме къде-къде по-големи проблеми като например изчезването на българите. Топим се по 10 човека на час, да точно толкова, има статистика. А разни знаете какви да не ги изброявам, че ме е гнус се увеличават мнооого бързо. Ние за винетки и тол системи ще дъвчем и то 6 години предварително..
  • 14 Реалист

    22 3 Отговор
    Та след 6 години българи няма да има в България с тва темпо, ние винетките да мислим.
  • 15 PlimP

    7 0 Отговор
    замърсителят или всички хорица, щото тия такси ше си ги избият с вдигането на цените на всичко
  • 16 Гост

    21 4 Отговор
    Напълно подкрепям! Пътувам по-рядко извън града,а плащам за винетен стикер наравно с онези,които го правят през ден! Който кара да плаща....Така е най-справедливо! Пътищата пък е задължително да бъдат дадени на частни концесионери,които да се грижат за техния безупречен вид! Стига толкова дупки и селяния.....5 пъти в годината ще пътувам извън града...искам да е като хората!

    Коментиран от #19

  • 17 реалист

    11 0 Отговор
    Тя тол системата си е нещо много добре измислено ,но кой ще я приложи правилно и без да се краде в България - това е големият въпрос .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 раптър

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    А ти виден"гражданин", със селско родословие , аман от такива !
    Ти като караш от светофар до светофар по-малко ли замърсяваш , подлога с подлога!!!!!
  • 20 гост

    2 0 Отговор
    Тръмп не мисли така!
  • 21 ддд

    2 0 Отговор
    и ко ?
    по магистралите само рокери ще карат:)
  • 22 Недоразумения

    0 0 Отговор
    Съгласен съм, че българите няма да плащат но не защото не обичат а защото нямат пари. Старите пътища ще бъдат претоварени. Да видим тогава как ще ги ремонтират гробарите?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове