623 0

Донор спаси живота на трима души

Донор спаси живота на трима души
Светослава Ингилизова

Четвърта донорска ситуация от началото на годината реализираха лекарите във Великотърновската болница. 48-годишен мъж изпаднал в мозъчна смърт стана донор на черен дроб и бъбреци и спаси трима спешно нуждаещи се от трансплантация.

48-годишният мъж бил приет в Търновската болница с данни за тежък мозъчен инсулт, а на 1 юни изпаднал в мозъчна смърт. Въпреки мъката си в този момент близките взели хуманното решение да дарят здравите органи на мъжа и по този начин да спасят трима нуждаещи се от спешна трансплантация.

"Трима души са спасени. За мен винаги е страшно емоционално, това е най-тежкият момент да се изправиш пред близките и да ги помолиш да преодолеят мъката си и да вземат такова решение, за мен винаги завършва със сълзи“, каза д-р Ваня Лъчезарова – ОАИЛ МОБАЛ „д-р Стефан Черкезов“ Велико Търново.

В сравнение с 2016 г. когато във Великотърновската болница за цялата година е имало три, само от началото на тази това е 4 донорска ситуация, което според лекарите се дължи на това, че хората у нас стават все по-информирани за ползите от донорството. В България в момента за над 1100 души трансплантацията на орган е единственият шанс за живот.

България


Напиши коментар:


Публикувай