2 007 2

Бащата на убитата Яна: Ще съдя държавата и в Хага, ако се наложи

Светослава Ингилизова

„Ще обжалвам докрай, ако трябва ще стигна и до международния съд в Хага”, заяви бащата на убитата в Борисовата градина Яна – Явор Кръстев пред бТВ.

Яна беше убита на 9 юли 2011 г. Тялото й беше намерено на следващия ден, а извършителят беше задържан година след убийството.

Миналата седмица Софийският апелативен съд намали присъдата на извършителя Николай Русинов – Чеци на 20 години. Първоначално той получи доживотен затвор, но според САС престъплението не е било извършено с особена жестокост.

„Има един път доживотна присъда, след което убиецът обжалва и му я свалят на 18 години. Тогава аз обжалвам – друг състав на САС му вдигат присъдата с една година, от която му свалят петте години, прекарани в ареста”, обобщава делото Явор Кръстев.

„Обичам си страната, дал съм клетва, работил съм, пенсионер съм, но започвам да съжалявам, че съм българин”, каза още Кръстев.

Кръстев изчете заключението на съдебно-медицинската експертиза за настъпването на смъртта на Яна, според която тя е била особено мъчителна. „Детето ми е усещало, че си отива, но не е имало кой да й помогне”, казва той.

„Виждам Чеци на всяко дело. На мен ми е под достойнството да разговарям с убиеца на детето ми, не искам нищо да му казвам, има кой да го съди”, каза още Кръстев.

Бащата на Яна каза, че ако делото стигне до международния съд в Хага, той ще съжалява, че е осъдил държавата.

„Там ще осъдя държавата, ще осъдя всички, за да изплатят на мен някаква сума и да вкарат този убиец в затвора. Обичам си държавата, не искам да осъдя един пенсионер да плаща от пенсията си за моя случай”, казва Кръстев.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Кирил
  Отговор
  1 09:25  06.06.17
  В нашата мила родина правосъдие "НЯМА" . Хиляди пъти се уверявам , че това е факт! Не знам защо хората си разговарят един с друг тези публични тайни и всеки разговор приключва много бързо и се забравя.... Ние сме като стадо овце какъвто и чобанин да си избираме ние си оставаме овце,главите ни са вечно надолу не искаме да си отворим очите да погледнем ясно какво се случва. Съжалявам че съм роден тук в тази дупка проклета ! Помислете само колко държавни служители има осъдени и вкарани в затвора ?? Не говоря дори за министрите или за депутатите на които въобще не пука за народа. Ние просто сме едни мравки които могат да ги смачкат когато си поискат. Полицаите са служители на народа заплатите им се плащат с наши пари и какво става когато имаш работа с тях могат да си правят каквото поискат с нас .Ние естествено нямаме право да се защитим по никакъв начин. Но ние сме доволни никога не се противопоставяме срещу системата защото сме "ОВЦЕ" . Благодаря за вниманието.

  Коментиран от #2

 • Овца
  Отговор
  2 13:55  07.06.17

  До коментар #1 от "Кирил":

  Киро и какво трябва да направим,за да не сме овце?Недей критикува само!Посочи пътя!Или и ти,поблееш,поблееш,та наведеш глава да пасеш!

Напиши коментар:


Публикувай