809 1

Здравният министър иска публичност при избор на нови лекарства

Здравният министър иска публичност при избор на нови лекарства
Кадър Нова тв
Светослава Ингилизова

„По определени показатели здравеопазването е отличник, а по други показатели – не е толкова добре. Трябва да се идентифицират проблемите. България има добре развита болнична система, която е оборудвана с модерни технологии. Имаме и лесен достъп до лекари специалисти”, коментира пред Нова тв здравният министър проф. Николай Петров.

По думите му обаче трябвало да се помисли какво стои зад лошото отношение на обществото към лекарите.

„Трябва да се намерят приходи и да се оптимизират разходите без да пада качеството. Болниците трупат дългове, защото има лимити от НЗОК, а болницата няма право да върне пациент. Трябва да бъде разписано кой е спешен пациент”, каза още проф. Николай Петров.

Според Петров, за да успеят болниците да компенсират загубите от бюджета си, трябва добър мениджмънт.

Към изсветляване на пазара и много по-широко обсъждане иска да се върви министърът когато трябва да се включи нов препарат, включително и за рядко заболяване. Проф. Петров изказа съмнения, че някои от новите, скъпи медикаменти се взимат при не съвсем ясни условия. "Публично трябва да става ясно защо се взима конкретен медикамент и на колко хора ще помогне той", заяви министърът.

България


Още по темата

 • НЗОК плаща лечението на всеки онкоболен

  НЗОК плаща лечението на всеки онкоболен

  НЗОК ще заплати лечението на всеки онкоболен пациент, независимо от неговия ръст, тегло или телесна маса. В случаите, в които отчетеното от лечебното ...
  9.05.2017
  830
  1
 • Лекарствата за рак отиват на боклука

  Лекарствата за рак отиват на боклука

  Един милион лева, дадени за лекарства срещу рак, всеки месец отиват на боклука, според Здравната каса. Причината – препаратите за химиотерапия ...
  11.04.2017
  1 680
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • впечатлен
  Отговор
  1 09:27  06.06.17
  Здравният министър е вълк в овча кожа и с овчи вид. Хленчи, което звучи доста фалшиво, и отправя молба - пощадете лекарите! Обратното обаче според него, поне така излезе, не важи. Лекарите могат да правят с пациента каквото си искат и както си пожелаят. Могат да бъдат груби, безцеремонни, да лъхат на алкохол и други разни безобразия, с които почти всички сме се сблъсквали. Така и не стана ясно какво стана с акушерката , строшила със стъклено шише черепа на новородено. Били бягали в чужбина поради ниско заплащане и така нататък. Не зная какви са правилата примерно в Германия, но дали германският пациент би търпял подобно отношение от страна на германски лекар? Здравният министър - набожен, с вид на проповядващ поп, иначе генерал?! Разните доста заплетени и неясни правила, свързани със здравната каса, май никога няма да се изяснят. Някой няма интерес от това. Просто не му вярвам.

Напиши коментар:


Публикувай