945 4

Полиция и жандармерия пазят черешите в Кюстендилско

Полиция и жандармерия пазят черешите в Кюстендилско
Мартин Христов

От началото на следващата седмица ще започне специализирана полицейска операция по опазването на реколтата, съобщиха от ОД на МВР - Кюстендил. Операцията е традиционна и ще продължи до есента, като освен черешовите масиви, обект на охранителната операция ще бъде цялата селскостопанска продукция в региона.

На местата, където вече се извършва бране на ранни череши, има засилено полицейско присъствие, като това се отнася основно до общините Кюстендил и Невестино.

Все още не работят всичките заявени пунктове за изкупуване на плодовете, уточниха от полицията. Полицейските служители имат определени маршрути, които ще обхождат по време на същинската кампания, предвижда се и традиционното създаване на контролно-пропускателни пунктове.

Проверки ще се правят и в по-малките населени места.

В разгара на кампанията и през тази година в охранителната дейност ще се включат сили от жандармерията, уточниха още от полицията.

Традиционно ще се следи и извозването на работниците до и от масивите. Община Кюстендил определи местата за разполагане на пунктове за изкупуване на череши в общината за предстоящата кампания.

Девет пункта ще има в града, а 83 в селата от общината.

Работното им време е регламентирано със заповед на кмета на общината Петър Паунов и ще бъде между 9.00 до 22.00 часа.

Разрешително за разкриване на пункт за изкупуване на череши се издава след подаване на молба, към която се прилага и удостоверение за актуално състояние на фирмата. Таксата за разкриване на пункт е в размер на 15.20 лв./кв.м. на месец.

Кампанията в Кюстендил започна при 60 стотинки изкупна цена за килограм. Цените са за ранните сортове. Засега пунктове за изкупуване има само в по-големите населени места, като очакванията на производителите са цените да се увеличат.

Кюстендил / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 111
  Отговор
  1 12:46  06.06.17
  60 ст за килограм?! В София, килограм череши е 5-7 лева, за едрите и хубаво узрели череши!!! В чии ръце отива разликата и защо? Не би ли трябвало производителя да получава най-много? Затова няма производство. Заради разни организирани мутренски прекупвачи. А това уврежда цялата верига. Производителите не могат да дадат качествени надници на берачите, те самите при една лоша реколта и са на ръба. Само прекупвачите, без да са вложили и лев, без безсънни нощи и молби на Господ да прати дъжд, добра пролет, после да е сухо времето, да не удари град...ей-това е подредената държава, която върви "в правилната посока" )на самоунищожение, и васално робство)
 • ананасчо
  Отговор
  2 21:57  06.06.17
  Полицаите пазят череши, а съда пуска наглите. За ко ши ги пазят тия череши? Аз имам 50 декара ябълки и не ми ги пазят. Да ходят да фащат сводници, изнасилвачи и педофили и да ги смилат от бой, не да ми пазят череши.

  Коментиран от #3

 • защото така
  Отговор
  3 13:08  08.06.17

  До коментар #2 от "ананасчо":

  Пазят ги, щото са на важни хора. Познай на кой са от три пъти? За една кака се говори, че са.
 • Дедо Кури
  Отговор
  4 20:28  08.06.17
  Ами Кюстендилските сливи ,кой шъ ги варди?

Напиши коментар:


Публикувай