734 3

И Царят взе участие в "Европа отново на път"

Царят участва в дискусията с Бойко Борисов, Сергей Станишев, Илияна Йотова и Корнелия Нинова

И Царят взе участие в "Европа отново на път"
Константин Карагьозов

По покана на председателя на Партията на европейските социалисти г-н Сергей Станишев, Негово Величество Симеон Сакскобурготски участва в дискусия, посветена на бъдещето на Европейския съюз и мястото на България в него. Организатори на събитието бяха неправителствени организации от целия спектър на политическия живот, сред които Либералният институт за политически анализи, Институтът за дясна политика, Академията за леви европейски политики, ПанЕвропа-България и други.

Царят участва в дискусията по първия панел заедно с премиера Бойко Борисов, бившия премиер Сергей Станишев, вицепрезидента Илияна Йотова, евродепутата от ДПС Филиз Хюсменова и председателя на БСП Корнелия Нинова.

В изказването си, с което беше открита конференцията, Негово Величество заяви: “Роден съм преди 80 години. По-възрастен съм от Европейската общност с цяло едно поколение. Затова съм от хората, за които Европейският съюз не е даденост, нещо наготово. Моето поколение живя разделено в Европа. Разделено от войни, от политика и от “Желязната завеса”. Той отбеляза, че е имал нерадостната съдба за живее от двете страни на завесата. „Физически-от едната, сърцето ми-от другата“.

“Трудно мога да опиша емоцията, която ме беше завладяла на 25 април 2005 г. в Люксембург. Това беше първата реална стъпка, сигурен знак, че моята България вече неотклонно е на верния път. Предавайки щафетата на премиера Станишев му казах: ”Вече е направено много, но сега предстои национално усилие, за да постигнем целта. Няма да е лесно, но за всичко, което изисква европейското ни бъдеще, имате моята пълна подкрепа.”

След това Царят се обърна към настоящия премиер Бойко Борисов с думите: “След броени месеци Вие ще застанете начело на най-смисления съюз в света. България ще председателства във времена на тежки турболенции и решителни моменти за бъдещето на Европа.” Нататък в изказването си той подчерта трите основни предизвикателства пред ЕС: рискът за първи път след Втората световна война поколението на младите хора да е в по-тежко положение от това на техните родители, мигрантската криза и единството на Европа. “Европа или ще бъде обединена, или няма да я бъде изобщо.”, заяви Цар Симеон.

“По природа съм оптимист. Наречете ме наивник, но аз истински вярвам в ЕС. Надеждата ми е, че докато откриваме други планети, напредваме технологично и гледаме в бъдещето, няма да пропуснем да видим другите около нас. Решенията не се измерват с квоти, убежище и международни паспорти. Докато се сърдим какво не получаваме, няма да допуснем Европейският съюз да се разпадне. Напротив, всички заедно трябва да го запазим и изградим така, че следващите поколения да живеят по-добре, по-щастливо у дома- в една обединена Европа. Логото, което стои пред нас-“Европа отново на път” е в нашите ръце.”

В дискусията Царят предложи един от приоритетите на България през време на нейното председателство на ЕС да бъде сигурността на Черноморския регион. Наш принос биха могли да бъдат също екологията и безспорно богатото културно наследство на страната. Като благодари на Царя за неговото изказване, г-жа Филиз Хюсменова отбеляза, че днес тук, благодарение на правителството на Царя обсъждаме бъдещето на ЕС като част от него, а не като странични наблюдатели.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Повервал
  Отговор
  1 16:14  06.06.17
  Тройната коалиция +1 пак се събра за да ни поведе към светли бъднини.Всички който са на събитието вече се оправиха за по малко от800 дни,да му мислят повервалите!!
 • Народа
  Отговор
  2 18:26  06.06.17
  Елитът в кражбите отново под прожекторите
 • БайМанаф
  Отговор
  3 09:42  09.06.17
  Боже от царя ни пази ни...

Напиши коментар:


Публикувай