12 833 3

КАТ започна акция "Ваканция"

От "Пътна полиция" искат да ограничат катастрофите с подрастващи по време на летните месеци

КАТ започна акция "Ваканция"
Константин Карагьозов

За поредна година на територията на цялата страна започна традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. Тя се провежда в продължение на повече от 20 години и целта ѝ е ограничаване на причините и условията за настъпване на пътно-транспортни произшествия с подрастващи по време на летните месеци.

Във връзка с кампанията в края на месец май и в началото на месец юни служители на „Пътна полиция” взеха участие в два големи детски празника – по случай завършването на програмата „Детско полицейско управление” на територията на област Варна и по случай 1 юни – Международен ден на детето. Там те припомниха на децата основните правила за безопасност на пътя по време на най-хубавото за тях време в годината – лятната ваканция. Малчуганите имаха възможност да участват в забавни игри, да редят пъзели от пътни знаци и да отговарят на въпроси във викторината, подготвена от полицаите на тази тема.

В рамките на акция „Ваканция” се организират още беседи по безопасност на движението по пътищата с учениците, провеждат се редица специализирани полицейски операции и се създава организация за засилено полицейско присъствие и контрол на движението по пътищата в районите на учебните заведения в дните на официално закриване на учебната година. В оставащите дни до края на месец юни са предвидени редица мерки за обезпечаване на училищата, както и всички питейни и увеселителни заведения, в които деца ще се събират да отпразнуват приключването на учебните часове.

Традиционно е създадена организация, съвместно с Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” към МТИТС и с Регионалните управления по образование, за обмен на информация за подготвяните през лятната ваканция организирани екскурзии с деца. Ще бъдат извършвани проверки за техническа изправност на автобусите, с които те ще бъдат превозвани. С водачите на превозните средства ще бъдат провеждани инструктажи и проверки за недопускане управлението на автобуси под въздействие на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози.

Във всеки един от ваканционните месеци е заложено провеждането на специализирани полицейски операции с различна тематика. Те ще бъдат съобразени и с графика на специализираните акции, организирани от Европейската мрежа на службите на пътна полиция - TISPOL, за засилени проверки за спазване на скоростните режими. Вниманието на пътните полицаи ще бъде насочено за подпомагане на трафика към курортните комплекси. Ще бъдат изготвени писмени предупреждения към собствениците/управителите на фирми, осигуряващи атракции с търговска цел в курортните комплекси, за непредоставяне на моторни превозни средства на неправоспособни, включително на малолетни и непълнолетни.

При проверки по пътищата на страната пътните полицаи стриктно ще следят за използването на обезопасителни колани/каски от водачи и пътници на всички места в МПС, както и за обезопасителни/специални системи (столчета, седалки) при превозване на деца.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Грую
  Отговор
  1 10:02  07.06.17
  Да се чете : събиране на пари за лятната отпуска.
 • Гост
  Отговор
  2 11:15  07.06.17
  " мижи кьорчо да те лажем" Е 3662 ** кара като откачен, минава покрай полицията най демонстративно с над 100, по каварталите кара все едно на Нюрбургринг. Говоря за Благоевград а полицайте даже му се радват. ТОВА Е САМО ЕДИН ПРИМЕР !!!!! СИГУРЕН СЪМ ЧЕ ИМА МНОГО ТАКИВА !!!
 • Някой
  Отговор
  3 17:01  07.06.17
  Тия ченгета вече с камуфлажи трябва да са и добре скрити в храстите. И цял ден чакалък да се събира лев от шофьорите че иначе защо са станали полицаи. И на всяка фуражка по една фланелка с надпис ''Какво ще правим сега?“

Напиши коментар:


Публикувай