804 2

Цацаров: Прокуратурата извън съдебната власт ще е без контрол

Цацаров: Прокуратурата извън съдебната власт ще е без контрол
Мартин Христов

Ако прокуратурата бъде извадена от съдебната власт, това би я направило напълно безконтролна, заяви главният прокурор Сотир Цацаров след среща с президента.

Той коментира това по повод искането, което вчера председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отправи към Румен Радев - да инициира свикване на Велико Народно събрание, което да промени Конституцията в тази посока. Той се мотивира с това, че прокуратурата трябва да бъде независим орган, равно отдалечен от другите власти.

"Това не е мнението на съдиите, аз съм сигурен, че г-н Панов няма тяхната подкрепа. Питам, ако я изведем от съдебната власт, от контрола на ВСС, от сегашната форма на парламентарен контрол, колкото и неинтензивна да е тя, ако я превърнем в независима институция няма ли да я направим по-безконтролна и далеч по-неограничена в правомощията си от сега?", каза още Цацаров днес пред журналисти.

"Не разбирам защо само беше необходима цялата тази серия от изявления, за да се стигне до черешката на тортата. Г-н Панов има право на мнение, единственият ми съвет е да събере колегите си във ВКС и да попита дали поддържат това негово становище", добави главният прокурор.

Той каза, че в разговора с Радев сам е засегнал темата за ЦУМ-гейт, като казал ясно, че трябва да се въведат правила, но те да важат за всички.

„Свидетел съм на едно изключително добро и детайлно познаване на съдебната система и на всички елементи и органи в нея от страна на президента. Той потвърди това, което е общо разбиране - проблемът или начинът за решаване на проблемите трябва да бъде комплексен, а именно не може да се ограничи само с обявяването само на една или друга институции за виновна за всичко“, изтъкна Цацаров.

По думите му трябва да бъдат решавани проблемите на всички институции и да се търси най-доброто за българските граждани.

Той добави, че не мисли, че в президентската институции трябва да се търсят вини.

"В същото време не мисля, че аз имам право в президентската институция и пред държавния глава да разговарям за вина, била тя за вина на институция или на конкретно лице. Най-малко уважението и към президентската институция, а и към съдебната власт не позволява в тази сграда да бъдат решавани институционални противоречия, а не дай Боже и лични“, допълни главният прокурор.

Той коментира и информацията, че колата на НСО, в която се вози Панов, е била с липсващи и развинтени болтове.

Военната прокуратура се е самосезирала и вече се разпитват шофьорът на автомобила, който е от службата, както и нейните шефове. Цацаров изрази учудване, че началникът на НСО не е сезирал прокуратурата веднага.

Президентът също наредил проверка на службите.

"В тази професия няма място за страх", коментира главният прокурор в отговор на въпрос дали се притеснява от нещо подобно.

България


Още по темата

 • ГЕРБ и БСП срещу идеите на Лозан Панов

  ГЕРБ и БСП срещу идеите на Лозан Панов

  Водещите партии в парламента ГЕРБ и БСП дадоха ясен сигнал, че не приемат идеите на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за исканата ...
  7.06.2017
  1 355
  3

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тях червеното знаме роди ги
  Отговор
  1 13:43  07.06.17
  Масони,евреи,комунисти и безродници съсипват нацията.
 • контрольор
  Отговор
  2 17:27  07.06.17
  Сега КОЙ контролира прокуратурата.

Напиши коментар:


Публикувай