969 1

Глобяват фирмата, поддържала пропадналия с дете асансьор

Глобяват фирмата, поддържала пропадналия с дете асансьор
Мартин Христов

Надзорната фирма, поддържала пропадналия асансьор със 7-годишно дете в Пловдив, ще бъде санкционирана и дори може да ѝ бъде отнет лицензът.

Това заяви главният директор на дирекция „Инспекция за държавен технически надзор” в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Нели Карипова, цитирана от Нова телевизия.

Инцидентът стана в понеделник в блок в центъра на Пловдив. Първокласничката се прибирала вкъщи и когато натиснала копчето в асансьора, за да се качи на четвъртия етаж, кабината изведнъж тръгнала надолу и паднала от 2 метра в шахтата.

Оказало се, че задължителното GSM известяване не работи. Момиченцето е извадено от техниците след около половин час. От силния стрес и шок, детето е започнало да заеква.

Нели Карипова уточни, че виновните за инцидента в Пловдив ще бъдат глобени. Ще се съставят актове и за надзорната фирма, защото е допуснала да се експлоатира асансьор с неизправна алармена система.

„Ще се върви към отнемане на лиценза. В момента се проверява цялостната дейност на фирмата. Вече са проверени 4 от общо 400-те асансьора, които тя поддържа”, поясни тя.

Експертът каза още, че на сайта на ДАМТН всеки може да види коя компания се грижи за поддръжката на дадено съоръжение и кога за последно то е инспектирано. Оказва се обаче, че тази информация не винаги се въвежда от фирмите.

„Нямаме основание да задължаваме асансьорните компании да вписват тези данни”, поясни Карипова и допълни, че ще настояват за законодателни промени, чрез които вписването на данни за всеки асансьор да стане задължение за всички поддържащи фирми.

Пловдив / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • незнайко
    Отговор
    1 15:15  08.06.17
    4 от 400 ! Докато ги проверят фирмата ще ги оправи ! Не е тръгнал двигателя а спирачката се е освободила. Постепенно кабината се е придвижила надолуи е спряла на пружините. Едно реле е достатъчно да дефектира независимо, че е правена профилактика. Случаят не е фрапиращ, като откъснати въжета например. 3 дена го чепкат този случай, стават за смях.

Напиши коментар:


Публикувай