1 203 6

Алекс Алексиев: Радикалният ислям надделява заради криворазбрана толерантност

Турция се обръща срещу Запада

Алекс Алексиев: Радикалният ислям надделява заради криворазбрана толерантност
Снимка: bTV
Венцислав Михайлов

В цяла Западна Европа в момента положението е такова, че радикалният ислям като че ли надделява заради криворазбраната толерантност към нетолерантните. Това нещо трябва да спре! По този начин експертът по радикален ислям и председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания Алекс Алексиев коментира в студиото на „Тази сутрин” случващото се в Европа след поредицата от атентати.

„Тези, които говорят, че това няма нищо общо с исляма, не знаят какво говорят”, подчерта той.

По думите му основен проблем е, че дадена радикална организация се забранява в една държава, но по никакъв начин не се възпрепятстват действията й в друга.

„В Германия има 1600 джихадисти. На един джихадист, за да се преследва както трябва, трябват 10 души от органите – 16 000 минимално, Германия няма такива възможности”, отбеляза експертът, като според него скоро армията ще патрулира и по улиците на германските градове.

„Възможностите в България не са толкова добри за развитието на радикален ислям, защото нашите мюсюлмани и особено турците не се поддават на радикализация”, посочи Алексиев, но допълни, че все пак подобни процеси се наблюдават сред ромите и помаците.

Анализаторът е скептичен за ролята на премиера Бойко Борисов като помирител на Турция и Европа. Допълнителен фактор е и напрежението в арабския свят след като Катар се оказа в международна изолация.

„Ердоган никой не може да го вразуми. (…) Ердоган се постави в ситуация, в която е де факто съюзник на Катар. Заедно с катар подпомагаше различни групировки, „Ал-Нусра”, дори „Ислямска държава”. (… Турция вкара войски в Катар, това е груба грешка за самите турци – ти вземаш страна в този конфликт, което е абсолютно неразумно от страна на Ердоган. Турция играе ролята на лидер, който е срещу Запада и де факто е на страната на Иран”, обясни Алекс Алексиев.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кирил
  Отговор
  1 10:15  08.06.17
  умен човек,лошото е че обикновено умните не ги слушат
 • ......
  Отговор
  2 10:36  08.06.17
  Ясно и точно казано.
 • Хасан
  Отговор
  3 13:53  08.06.17
  Не е ли по добре Турция да се подкрепи за да бьде модел за обшествеено развитие на арабские страни..или има страх да не стане глобален играя..
 • Gost
  Отговор
  4 15:17  08.06.17
  Хасанчо, в какво точно да подкрепим Турция, в потъпкването на демокрацията и гражданските права и свободата на словото на собствените и жители. В хилядите осъдени за обида срещу Ерляйнян. В подкрепата към ИДИЛ и избиването на кюрди с всякакви средства. На кое точно ще стане лидер - на РАДИКАЛНИЯ ИСЛЯМ ли??? Турската интелигенция бяга по света от държавата, която ти ни даваш за пример. Такива тролове на турското посолство като теб трябва да ги съдим за обида на интелектуално ниво и точно по практиките на Ерлайнян - 30 години затвор и без имам на погребението ти...

  Коментиран от #5, #6

 • Хасан
  Отговор
  5 20:05  08.06.17

  До коментар #4 от "Gost":

  Пьрвото не сьм трол...седя си на биричка и си пиша тука...не сьм платен..Сирия се разпадна и Турция,Гьрция и Европа се напьлниха с бежанци...сьщо то с Ирак..сьщото с Либия,Алжир...много ми дреме за турската интелегенция че отивала на Запад...важното е бежанците(кюрди,сирийци) да не идват у нас
 • Хасан
  Отговор
  6 20:10  08.06.17

  До коментар #4 от "Gost":

  Като коммунист си..само обвиняваш и искаш да сьдиш или убиваш хората които не мислят като тебе..

Напиши коментар:


Публикувай