Last news in Fakti

2 Декември, 2011 19:17 941 0

Стачката в БДЖ приключва в неделя?

  • бдж-
  • стачка

Железничарите може да започнат новата седмица с нов Колективен договор

Стачката в БДЖ приключва в неделя? - 1
Снимка: БГНЕС

Стачката в БДЖ е пред финал. Това стана ясно след днешните разговори между ръководството на дружеството и синдикатите. Утре железничарите със сигурност отново ще стачкуват, но може в неделя стачка да няма, каза Петър Бунев, председател на синдиката на железничарите към КНСБ.

Председателят на Съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров смята, че по-рано от утре няма да има окончателно решение, а директорът на дружеството Йордан Недев заяви, че ще стигнат до споразумение утре или най-късно в неделя.

Така новата седмица може да започне без стачка в железниците, но с нов Колективен трудов договор. Единственото, за което не са се разбрали двете страни до момента, е чл. 19, който не позволява работодателят да уволнява хора без съгласието на синдикалния орган в съответното предприятие. Това беше и основното разминаване при вчерашните преговори.

Йордан Недев смята, че това е директна намеса в управлението на дружеството, като по този начин синдикатите влияят директно на основния ресурс, който БДЖ управлява - човешкият ресурс.

Възможно е новият КТД да бъде със срок по-малък от две години, каквато беше практиката в досегашните споразумения. По думите на Петър Бунев има вероятност той да е само за една година.

Очаква се от 1 юни 2012 г. да заработи бонусна система в железниците, която до голяма степен ще промени възнаграждението на железничарите. По тази точка вече има постигнато съгласие. Лично синдикалният лидер Петър Бунев заяви, че в зависимост от обема работа, след 1 юни е възможно да бъдат намалени възнагражденията на служителите.

Междувременно, по време на преговорите, от КТ Подкрепа разпространиха декларация, в която се казва, че на фона на днешните събития стачката в БДЖ се разраства.

Това става, след като железничарите са научили за предложенията на мениджърските екипи за намаление на доходите чрез намаляване на доплащането за всяка прослужена година от 1% на 0,6%; намаляване на изплащаните суми за пропътуваните километри от 2,7 стотинки,  на 1 стотинка; намаляване на доплащането на нощен труд от 42% върху часовата ставка на 25% за целият персонал.

Разраства се и подкрепата към стачката. Гражданското неподчинение на гара Банско от страна на жителите, които вчера застанаха пред влак на жп линията не само от солидарност към стачкуващите, но и в знак на протест от спирането на влакове по тази линия, продължи и днес.

Към гражданското неподчинение вече се присъединяват и цели общини и кметове им, като напр. кметът на община Разлог помоли синдикатите за помощ и съдействие по повод отменянето на влаковете, който се движат по маршрута Добринище- Септември. Общините Велинград, Белица, Якоруда, Банско и Добринище е събрана подписка до премиера с искане да се прекратят безобразията и издевателството над хората, живеещи в тези райони, които ще бъдат откъснати от света без жп транспорт.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА