1 270 1

Отново напрежение в Харманли заради мигрантите

Тези 17 души ще бъдат върнати обратно в страните

Отново напрежение в Харманли заради мигрантите
Венцислав Михайлов

17 души са изведени от бежанския център в Харманли и настанени в центъра на МВР в Любимец. Кметът на Харманли забрани изграждане на фургони за бежанците.

При полицейска операция в Регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли и със съдействието на службата "Миграция" 12 мъже, жена и четири деца са съпроводени и настанени в центъра за мигранти на МВР в Любимец, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Хасково.

Тези 17 души ще бъдат върнати обратно в страните, откъдето са, тъй като им е бил отказан статут на бежанци.

Акцията в центъра в Харманли е била осъществена със заповед на главния секретар на МВР и в нея са участвали полицаи и жандармеристи.

Целта е била опазване на обществения ред и недопускане на напрежение между гражданите на Харманли и кандидатите за хуманитарен статут в РПЦ.

Кметът на община Харманли Мария Киркова вече изпрати протокол с решение на експертния съвет и мотивиран отказ за реализирането на проект „Изграждане с монтаж на контейнерни жилища от фургонен тип и изграждане на собствен водоизточник в РПЦ Харманли“ до Държавната агенция за бежанците към Министерски съвет.

Исканията за изграждане и монтиране на нови жилища за обитателите на бежанския лагер, като се обособят нови алеи с офиси, лекарски кабинети, санитарни помещения беше входиран в деловодството на общината в средата на месец март. Още тогава Киркова изрази становището си, че е твърдо против увеличаването капацитета на центъра.

В тази връзка кметът изпрати писма с категоричното си мнение до премиера, областния управител и до ръководството на ДАБ и настоя пред държавните институции за яснота относно бъдещите намерения за съществуване на РПЦ Харманли като цяло.

Общинският експертен съвет по устройство на територията, с председател главният архитект на общината Янчо Апостолов, след обстоен анализ взе решение да не дава „зелена светлина“ за реализиране на намеренията и отказва съгласуването и одобряването на инвестиционния проект.

От общината допълниха за Haskovo.info, че сред причините за отказа са липсата на виза за проектиране, одобрен ПУП, няма представен генерален план, който да изяснява отделните групи обекти, не са представени договори с експлоатационните дружества, в част ВиК не е представено разрешение от Басейнова дирекция. Като цяло има пропуски по инвестиционното предложение.

Междувременно, изграждането на фургонното селище в Харманли вече започна.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Роман дизел
    Отговор
    1 21:30  08.06.17
    Тия май требе да ги олабваме от време на време да се не предърват.

Напиши коментар:


Публикувай