746 2

По-високи резултати от матурите за седми клас по всички показатели

По-високи резултати от матурите за седми клас по всички показатели
Снимка: Shutterstock
Светослава Ингилизова

Резултатите от националното външно оценяване на учениците от седми клас са по-добри по всички показатели в сравнение с тези от миналата година. Има повече шестици, по-малко двойки и около 75% от децата са работили и по втория модул от теста.

Това съобщи пред бТВ Евгения Костадинова, която оглавява дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование” към Министерството на образованието.

След като резултатите от матурите на седмокласниците станаха ясни преди седмица, вчера от МОН публикуваха анализ на работите им. Според него тази година шестиците по математика са с около 1000 повече от миналата.

„Няма регионално разпределение на по-високите и по-ниските резултати”,отбеляза още Костадинова. По думите ѝ традиционно София, Смолян и Варна са регионите, в които учениците са показали най-високи резултати, а Разград, Сливен и Ловеч – тези с най-ниски.

В статистиката на училищата с най-добри резултати има и частни, и държавни училища.

„Има разлика между социално-икономическото положение на родителите, образователния статус, майчиния език и съответно образователните резултати”, поясни още тя.

Оказа се, че по български език учениците срещат най-големи трудности при разпознаването на главните части на изречението и правописа на гласните в неударени срички. По математика пък най-сложно е решаването на текстови задачи.

След матурата по математика стана ясно, че една от задачите в теста е била с грешно условие. Никой седмокласник обаче не се е затруднил с нея, твърди Любка Раденкова, която е проверяващ учител по математика. По думите ѝ децата са се справили с нея, защото поначало те работят с чертежи, които служат само за онагледяване на задачите и не използват реалните им стойности.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Добри новини а верни ли са
  Отговор
  1 09:40  09.06.17
  Според мен основно се е подобрило качеството на преписването. При моя позната учителка дойде майка, която в рамки на 30 минути беше получила задачите и беше сигурна, че ще върне решенията в рамките на следващите 30 минути. Трябва вместо камери да се купят заглушители за ГСМ-и
 • Гоуст
  Отговор
  2 09:45  09.06.17
  От 1988 година броят на учениците и техния интелект спада с всяка изминала година. Съгласен съм, че са станали майстори и в преписването

Напиши коментар:


Публикувай