1 089 0

БСП нападна ГЕРБ за програмата за саниране

БСП нападна ГЕРБ за програмата за саниране
Венцислав Михайлов

Регионалният министър Николай Нанков ще трябва до 31 юли 2017 г. да предостави на НС информация за актуалното състояние на програмата за саниране, изразходваните финансови средства и стойността на сключените до 15 юли 2017 г. договори. Също така до 15 септември 2017 г. министърът трябва да внесе в НС предложение за бъдеща визия за националната програма и нейното финансово обезпечаване.

Това решиха депутатите при разискване по политиката на МРРБ за изпълнението на програмата.

Критериите за тази програма още по начало не бяха приети такива, каквито са европейските. Основният критерий беше да се обследват конструктивните устои на сградата. Необходимостта от тази програма вие я опорочихте, защото променихте критериите“, коментира депутатът от ДПС Аталай.

Регионалният министър Николай Нанков увери, че всички дефекти по санирането ще останат за сметка на недобросъвестни строители, когато това бъде констатирано. Той призова, ако има случаи на недобросъвестни строители, да се подават адекватно сигнали.

„Чухме едни самопризнания от страна на Левицата, че тази програма е добра и трябва да продължи, че трябва да се завиши контролът”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите.

Той благодари и на кметове от БСП, като даде за пример кмета на Левски, Плевенска област. По думите му, когато се говори за пари на българския данъкоплатец, трябва да се казва как се разходват.

Рамадан Аталай от ДПС посочи, че санирането предоставя условия и възможности само на хората, живеещи в големите градове.

Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев посочи, че българските граждани трябва да получат отговор на въпроса как ще се продължи програмата за саниране, откъде ще бъде осигурен този финансов ресурс и дали ще бъдат въведени промени в правилата за финансиране на програмата.

Според него може би трябва да се започне с отговори на няколко въпроса – как се е стигнало до това, че самите референтни цени, които МРРБ е определило, са се променили три пъти.

Нямат цвят проблемите в строителството. Един блок в Мездра, където кметът е от БСП, протича втори път. Програмата е уникална, създаде я ГЕРБ, каза Петя Аврамова от ГЕРБ.

Народният представител от ПГ на ГЕРБ и член на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Александър Ненков заяви, че БСП е успяла да доживее до това, че да говорят за дефекти, а не за прекратяване на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилища.

„Ще поздравя БСП за катарзиса“, заяви Ненков.

От своя страна депутатът от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков призова: „Влагате 2 млрд. лв., влагайте мисъл. Дайте да направим така, че програмата да работи нормално“.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай