1 460 0

Радев: Нашите военни летци летят по-малко спрямо стандартите на НАТО

Спорът за новия изтребител за армията ни е между авиатори и лобисти

Радев: Нашите военни летци летят по-малко спрямо стандартите на НАТО
Венцислав Михайлов

Екипажът на загиналия хеликоптер е имал нальот (летателни часа) в пъти по-малък от стандартите на НАТО.

Това заяви пред бТВ президентът Румен Радев.

Той разкри че до 20 юни ще има доклад за състоянието на армията ни. Държаният глава посочи, че армията ни само частично могат да изпълняват поставените задачи.

Румен Радев изказа съболезнования на близките на загиналия пилот. Авиацията ни е губела страшно много летци. Под мое ръководство не е загивал пилот, разкри Румен Радев.

Президентът призова правителството да не протака проекта за закупуването на нов изтребител. Всички наши военни МиГ-29 летят с удължен ресурс. Това го няма никъде в Европа, припомни Румен Радев. Той припомни, че според стандартите на НАТО са ни нужни най-малко 16 нови изтребители.

Президентът ясно даде да се разбере, че спорът за новия изтребител за армията ни е между авиатори и лобисти.

"Трагичен инцидент, искам да благодаря на спасителния и на медицинския екип, които до последно се бориха за живота на командира, заяви държавният глава. - Рано е да се каже какви са причините, до момента знаем, че хеликоптерът е изпълнявал задача стрелба по военна цел и пада недалеч от фрегатата „Дръзки". Каквато и да е причината, със сигурност екипажът има нальот поне 3-4 пъти по-малък от стандартите за НАТО за санитарен минимум. Всички наши летци летят под този стандарт и аз съм алармирал за това."

Радев говорил за инцидента с началника на отбраната, командира на ВВС, полк. Петко Василев, председател на назначената от министъра на отбраната комисията.

Радев коментира и бъдещата модернизация на армията. „До 20 юни очаквам доклад, как наличните ресурси да бъдат разпределени най-добре, за да има пари и за мотивация и за наличния състав, не само за модернизацията. Армията може само частично да изпълнява задачите си. Има страшно много проблеми, не може да протакаме решаването им. Всички видове въоръжени сили да еднакво важни. Водят се съвместни бойни действия в една операция. Върху това се обединихме отделните институции. Няма достатъчно пари за всички проблеми, но има целеви средства за изтребителите и патрулните кораби - 2,3 милиарда - нека се изплатят ударно за 5 години. Военните летци летят малко и напоследък летят самолетите с удължен ресурс – това го няма никъде в Европа и е риск. Надявам се повече правителството и парламентът да не бавят повече въпроса с новия самолет."

Като "добра идея на министър Каракачанов" определи президентът Румен Радев предложението за връщане на казармата. Сега обаче не й било времето. "Иска много средства, време и разбиране от обществото. В момента трябва да се фокусираме върху професионалната армия. Ние нея не можем да издържаме. Трябва да стабилизираме непременно сектор "Сигурност и отбрана", обясни президентът пред bTV.

"Не е морално към тези мъже да се отнасяме по този начин. Те наистина рискуват живота си - първо, летят много малко, и второ, МиГ-29 от 2 г. летят с удължен срок, което е абсурд. Надявам се,у че правителството няма да отлага нито миг повече", каза държавният глава по повод трагедията със загиналия днес капитан от ВВС.

Има решение на Народното събрание, проект за инвестиционен разход, подписан на 2 юни 2016 г. 440 милиона има на година, проектът трябва да тръгне, настоя президентът. Минимум 16 самолета ни трябвали само за "еър полисинг".

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай