2 011 9

Каракачанов: Вятърът е причината за падането на хеликоптера

Перката на машината е закачила носа на кораба

Каракачанов: Вятърът е причината за падането на хеликоптера
Константин Карагьозов

Порив на вятъра е най-вероятната причина за катастрофата на военния хеликоптер "Пантер" по време на учението "Черно море - 2017". Благодарение на професионализма на пилота са спасени другите двама членове на екипажа. Това сподели министърът на отбраната Красимир Каракачанов след участието му в съвещанието в МВР за мерките в КАТ за по-добро административно обслужване.

Вчера вертолет "Пантер" падна в Черно море, а командирът на екипажа кап. Георги Анастасов почина по-късно в болница. Двамата му колеги са в стабилно състояние и са във военноморската болница във Варна.

"Става въпрос за регулярно учение на нашия военноморски флот. При изпълнение на маневра хеликоптерът, който е трябвало да отрази стрелба по морска цел, след завършването на учението, преминавайки покрай носа на един от корабите, най-вероятно поради метеорологични условия, това което към момента става известно, че може би следствие на порив на вятъра, перката закача пилона на носа на кораба", предположи Каракачанов.

По думите на военния министър пилотът на вертолета е действал изключително професионално.

"Не е вярно, че не е бил професионално подготвен, машината е била в техническа изправност, перката закача горната част на пилона, пилотът овладява вертолета, отдалечавайки се от кораба, започва да дава дефект. Той предприема най-правилния ход - да се върне обратно в близост до кораба, за да може спасителният екип да реагира бързо и да спаси екипаж."

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Кумчо Вълчо
  Отговор
  1 14:26  10.06.17
  Егати професионализма,вятъра да ти събори хеликоптера. Ами ако имаше и дъжд ,трвбваше корабите да са потънали.
 • Тъпото
  Отговор
  2 16:01  10.06.17
  Нали сме в нато, защо трябва да ни избиват с някви учения и тъпотии. Все едно имаме армия та и ние сме тръгнали дето не ни е работата.
 • ТОЧО ВЯТЪРА
  Отговор
  3 16:37  10.06.17
  Ти Гусин МО, чете ли плана за полета, цели , задачи и мерките за безопастност. НЕ! Затуй ВЯТЪРА е в главата ти ще е постоянен виновник и съпътник. От "Масовата ти дейност" - кебапчаджия със "Шопска салата " и сливова ракия, не чакай да излезе ВОЙВОДА ИЛИ КОМИТА ! Ти някога във ВМРОто, някакъв успех да си постигнал, освен - масовата дейност/Краси Радков - единье и пиенье/ ? Като в разказа от Чудомир: "... бяхме на едно погребение в съседно село ама много весело изкарахме". Боже пази България от Бойковисти!
 • ПУСТО И ПРАЗНО
  Отговор
  4 17:20  10.06.17
  ВЯТЪР ДУХА В КРАТУНИТЕ НА ПАТРИОТИТЕ.

 • Константин-Ром
  Отговор
  5 18:56  10.06.17
  Ех,каракачанов КОФТИ ,,ЧОВЕК,,СИ.НЕ ЗНАМ ОТ КЪДЕ ДА ЗАПОЧНА.
 • Бай Миле
  Отговор
  6 21:28  10.06.17
  ДА СВЕДЕМ ЧЕЛА И ПОМЪЛЧИМ....ДА ПОМЪЛЧИМ И СЕ ПРЕКЛОНИМ ПРЕД МЪЖЕСТВОТО И СЕБЕОТРИЦАНИЕТО НА ЕДИН ДОСТОЕН БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕР И МЪЖ.....СВЕТЛА МУ ПАМЕТ....
 • ккк
  Отговор
  7 21:06  11.06.17
  Г-н Министър, по стечение на обстоятелствата нося ръчния часовник на арм. ген Джуров, подарен му от маршал Куликов при учението Щит 82. Даден му е, защото на 39.09.83 г. времето е било дъждивно с буря, но сбългарските ВВС са отксзали да преустановят учението, излитат, бомбандират "врага" и се връщат победоносно. Сега вятърът ви пречел. Нали сте историк? Поучете се и станете шеф на агенцията по селекция и репродукция в животновъдството. Отива Ви
 • Иван
  Отговор
  8 12:09  12.06.17
  Въпроса е не да наричаме мъжество, това че се е върнал. Това е логично и провече от ясно. Инстинкт за самосъхранение бих го нарекъл. Но въпроса не е в това. Нито в поривите на вятъра. Що за тъпотия наистина. Ми много ясно, че ще има вятър. И аз съм родом от Ямбол, но за 20 години във Варна занм че има вятър край и в морето.. Та най-големия въпрос е какво е правил близо до носа на кораба. Аджеба не е излетял от там. Каква е тази маневра? И ако става дума за това което се писа, че минал за поздрав, направо си е за сериозна проверка на летателния състав психически.....Все пак не карат коли за 20 хил лева, а хеликоптер за еди колко си милиона. Аз не мога да го нарека станалото геройство. За съжаление нормалната логика говори това. А това което правят е кризисен ПР.
 • Различен
  Отговор
  9 15:24  12.06.17
  Боже, боже! Аз реших, че е станала някаква авария и пилота е успял, с риск за живота си да спаси другите, а то некадърна работа! Вятърът му пречил?? А вълната не му ли е пречила и няма ли да пречи на другите, дет се правят на войници, да се пенсионират след 20 години служба с 20 заплати на куп и с максимална пенсия, докато ние, простосмъртните глупаци трета категория, им изкарваме заплатките и пенсиите и умираме по работните си места, щот до пенсия няма да доживеем! Некадърна работа, но се мъчат да го изкарат герой и да замажат всичко!

Напиши коментар:


Публикувай