2 179 3

Села пропищяха от нашествие на лисици

В Търговищко притеснени за пернатите си

Константин Карагьозов

Нашествие на лисици, които превземат изоставени къщи, вършеят из пилчарниците и не се страхуват от хората, вдигна по тревога жители на търговищки села.

В Пайдушко, Цветница, Братово, Божурка, които са разположени във високата част на общината и заградени от гори, са пропищели от лисичата напаст. Вече затварят кокошки, пилета и пуйки зад здрави огради и пускат пернатите само по час да шетат в двора под надзора на стопаните, които дебнат с пръчки.

„Притеснено ни е. Не ги е страх от хората. Оня ден, посред бял ден, една лисица грабна пуйка пред очите ни и тръгна да я влачи. Ние дърпаме пуйката и лисицата дърпа, как може такова нещо, не ми е ясно“, стреснато разказва кметицата на Пайдушко Фатме Мехмедова.

Същото е положението в близките села. Бедствието започнало преди месец. 73-годишният Зекери Хабилов от Пайдушко казва, че никога досега не виждал такова нашествие. В Братово ловците вече подгонили лакомите гостенки и ги дебнели извън селото, когато притичат през нивите.

Притеснените села обходи и кметът на община Търговище, който се ангажира да търси помощ от ветеринарните служби, горското, ловно-рибарския съюз.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Скорпион29
  Отговор
  1 20:02  10.06.17
  Да гледат умно село и да се захващат за работа
 • Eви
  Отговор
  2 22:57  10.06.17
  Абе, според мен тия лисици са надошли от някоя кръчма .Като гледам ,че избират някви грозни пуйки вместо сочни кокошки сто процента в тях има доста алкохолче. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
 • 3 00:32  11.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай