12 Юни, 2017 12:10, обновена 12 Юни, 2017 14:59 1 234 0

Ватикана подкрепя европейския проект

  • католицизъм-
  • католическа-
  • католици-
  • църква-
  • епископи-
  • среща-
  • пройков
Ватикана подкрепя европейския проект - 1

Прессъобщение след срещата на журналисти с говорителите на Католическите епископски конференции на Европа, провела се в София между 7 и 10 юни, както и декларация на Апостолския екзарх на София.

Годишната среща на на журналисти с говорителите на Католическите епископски конференции на Европа бе по покана на Негово Преосвещенство Архиепископ Христо Пройков, глава на Междуритуалните католически епископи, и на Апостолския екзарх на София.

В столицата на България говорителите обсъдиха употребата на модерните медии и социалните мрежи като средство да се увеличи синодалният обхват в Църквата, като средство за комуникации около християнското понятие за призвание. Също така беше отбелязана службата и страстта на европейската Църква, заедно с нейното посвещение в борбата срещу детското насилие в Интернет.

В София 45 делегата от 25 европейски държави имаха възможността да се запознаят и да оценят важната културна среда и християнското наследство на страната. Те успяха да се срещнат с директора на Българската телеграфна агенция (БТА) Максим Минчев и да отпразнуват Евхаристия (Светото причастие) с местната общност. Католическата църква в България е съставена от Латинското обредно общество и от Византийското обредно общество. Католическа общност в България е малка и изправена пред редица предизвикателства, но е жива.

И докато България се готви да поеме за пръв път в своята история европредседателството (януари 2018), говорителите на Католическите епископски конференции също са наясно с прискърбната ситуация, разразила се наскоро между Софийския екзархат и финансовия отдел към Столична община, където отказаха да признаят религиозния статут на католическите манастири в София.

При тези обстоятелства местната католическа църква бе принудена да се обърне срещу финансовия отдел към Столична община в съда, въпреки множеството писмени становища, незачетени от различни органи на властта, какъвто е Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет.

Според адвокатите на Екзархата и на на Негово Преосвещенство Архиепископ Христо Пройков тази неприятна упоритост хвърля лоша светлина по правата на религиозната свобода в Бългаия, която очевидно е уязвима към лични интерпретации от страна на общинските и държавните служители.

10 години от присъединяването на България към Европейския съюз

Десетата годишнина от присъединяването на България към Европейския съюз беше повод за размисъл за състоянието на Съюза и за социалните, политическите, икономическите и културните предизвикателства, които засягат целия европейски континент.

В тази задача, лекторите бяха подпомогнати от приноса на магистър Паоло Рудели, постоянен наблюдател на Светия престол в Съвета на Европа и брат Оливие Покийон, генерален секретар на Комисията на епископските конференции на Европейската общност (COMECE).

Страстта на Църквата към този проект на мир и развитие, а именно за тази общност на съдбата, която е призван да бъде Европейският съюз, се пренася в постоянна и дискретна съвместна работата с европейските институции. Многото предизвикателства, които днес застрашават сближаването и самия европейски проект, изискват ново обновление на усилията на европейските институции, както и да преосмислят начините си на работа, търсейки вдъхновение от собствените си идеали.

За да свидетелстват отдадеността на Църквата за Европа, председателите на конференциите на католическите епископи в Европа ще се срещнат в края на септември в Минск, Беларус. Там ще се разисква за мисията на Църквата в днешния контекст на континента.

От своя страна Комисията на епископските конференции на Европейската общност - църковният орган, който придружава работата на Европейския съюз - заедно със Държавния секретариат на Светия престол, организира европейски диалог, озаглавен „Да преосмислим Европа. Приносът на християнството за бъдещето на Европейския проект“, който ще се проведе на 27 – 29 октомври в Рим.

Бившият премиер на България Симеон II (2001-2005 г.) добави своя принос към коментара за Европа чрез своя личен принос за изпълнението на европейския проект.

Синодът на младежта

Следвайки дневния ред на предстоящия Синод на младежта, говорителите обсъдиха отражението на технологичното развитие в сферата на комуникацията и разпространението на социалните мрежи в следните направления: концепцията за синодалност, начините за представяне на християнското понятие за призвание, както и ангажираността на църквата в борбата срещу насилието над деца в интернет. В дискусиите се включиха експерти като Ерик Салобир, генерален съветник за социалните комуникации към Доминиканския орден, Натали Бекуарт, директор на Националната служба за евангелизация на младежите, и проф. д-р Ханс Цолнер, президент на Центъра за защита на детето.

Новите медии, особено социалните мрежи, могат да допринесат значително за насърчаване на участието на вярващите и отражението на Църквата.

Дигиталната култура, чрез еволюцията на отворената ангажираност (краудсорсинг), характерна черта в света на хакерството, и фокусирайки се върху участието на по-голям брой умове, ангажирани със същия проблем, за да идентифицира и увеличи броя на възможните решения – може да помогне за възприемането на синодалността в Църквата по правилен начин. Новите технологични възможности, обаче, изискват Църквата и общността като цяло да имат внимателен контрол върху тях, за да бъдат наистина в служба на човечеството, доброто и истината.

Дори когато общува около християнското понятие за призвание, Църквата трябва да се възползва от новите медии, социални мрежи, и културата, в която са се потопили младите хора, ориентирана към образите. Трябва да работим усилено, използвайки и „видео педагогика“ и давайки гласност на онези преживявания, които показват красотата на различните професии в Църквата. Те са в услуга на доброто на всички и Божията слава, като в същото време помагат на всеки един да размишлява върху собствената си връзка с Бог.

Въпреки че страда от случаи на насилие над деца от нейни служители, Църквата ще бъде в челните редици на борбата срещу всички форми на малтретиране на деца, които в тази епоха се извършват в интернет. Говорителите бяха информирани за инициативите, предприети в тази сфера, в частност тези на Центъра за защита на детето в Папския григориански университет. Те бяха информирани и за предстоящия дневен ред на международната конференция „Детско достойнство в дигиталния свят“, която ще се проведе в Рим (3-6 октомври). Те потвърдиха ангажираността на Църквата и редица международни институции в решаването на този проблем.

Накрая, срещата бе възможност за споделяне на проекти и практики от Конференцията на френските епископи в сферата на социалните комуникации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове