528 0

Симеон II прие представители на епископски конференции

Симеон II прие представители на епископски конференции
Венцислав Михайлов

От 7 до 11 юни България за първи път бе домакин на годишната среща на говорителите на Европейските епископски конференции, превърнала се в обичайна практика за Католическата църква през последните десетилетия. Това се случва в навечерието на първото българско председателство на Европейския съюз. Представителите на отделните църковни реалности се събират да споделят специфичния си опит в диалога с обществото при новата медийна култура, все по-забързания поток от информация, различните форми на кризи от социален и хуманитарен характер, в които Църквата продължава и трябва да съумява да бъде проводник на благовестието за всеки човек и за обществото като съвкупност от отделни лица.

Сред темите на срещата бе и десетгодишното членство в Европейския съюз, реалностите и предизвикателствата пред страната.

Н.В. Цар Симеон II подчерта пред посетилите го в двореца “Врана” над 40 делегати и лектори на конференцията, положителния опит на България да бъде част от един от най-елитните клубове на света, Европейският съюз. Царят отбеляза, че нито една страна, независимо колко значима е в икономическо, историческо или културно отношение, не би могла да просъществува сама в съвременния свят.

На въпросите за предизвикателствата, на дневен ред пред ЕС, Царят сподели убеждението си, че повечето процеси са комплекс от събития и личности, но построеното през последните 60 години е много и няма да бъде изгубено. Пред румънските гости и някои участници от страните кандидати за членство в ЕС, Негово Величество изтъкна убеждението си, че наличието на различни темпове или както биват наричани днес „скорости“, не означава непременно недостатък, защото всички страни, всяка една по отделно, като България има своята уникална значимост и незаменимост в общността.

България


Напиши коментар:


Публикувай