13 Юни, 2017 07:47 3 933 28

Илюзията за скок на заплатите в България

  • заплати-
  • българия-
  • анализ

Единственият реалистичен път е обаче друг

Илюзията за скок на заплатите в България - 1

Мнозина в България са убедени, че заплатите трябва да се повишат бързо и чувствително.

И че това е въпрос не толкова на икономически възможности, колкото на политическо решение. Единственият реалистичен път е обаче друг.

Има необходимост от „форсирано повишение на заплатите, дори над производителността“ на труда, защото просто „друг начин няма“. И още: това по никакъв начин няма да се отрази на конкурентоспособността на икономиката, а въпросът вече се превръща „от икономически в политически“. Защото „трайното потискане на доходите създава социална несправедливост, а тя, от своя страна - социално напрежение и конфликти“. Това твърдение се съдържа в Годишния доклад на Икономическия институт към БАН.

Кой как чете

Става дума за обемист и като цяло вероятно научно издържан документ, който обаче за съжаление само малцина ще прочетат внимателно. Иначе на друго място в него биха открили и точно обратното твърдение (разминаване, което сигурно се дължи на колективното авторство): „Когато увеличението на работната заплата систематично изпреварва ръста на производителността, се създават условия за перманентен инфлационен натиск върху продуктовия пазар и за необосновано нарастване на разходите за труд, а в тази връзка - ниска конкурентоспособност“. По-внимателният прочит на доклада би показал също, че все пак под „форсирано повишение“ авторите разбират „постепенно сближаване със средните доходи в ЕС“ „през следващите десетина години“.

Само че малцина четат по този начин и за тях ще остане изчистеното от всякакви „условности“ усещане, че заплатите могат и трябва да се повишат „форсирано“. Тоест, бързо (от днес за утре) и с много (примерно двойно, понеже доходите ни били „около два пъти по-ниски от нивата, на които трябва да са при нашата производителност“). И че това е въпрос не толкова на икономически възможности, колкото на политическо решение.

Именно така, „изчистено“, представиха доклада някои медии, с което сигурно много са се харесали на повечето си читатели. Защото идеята за „форсирано повишение“ е крайно съблазнителна - кой не живее с чувството (понякога може би оправдано), че е несправедливо подценен и дори ограбван от омразните си работодатели. Освен това на всички им е писнало да слушат, че България е все на последно място - ето ти магическа формула за съкращаване на разликата с един „лъвски скок“. На всичко отгоре нещата се представят така, сякаш този скок не само няма да има вредни последици, но и ще реши всички проблеми, като накара икономиката изведнъж да заработи на нови, много по-високи обороти. Нещо като барон Мюнхаузен, който се изтеглил от блатото, като се хванал за собствената си коса.

Възможности и ефекти

За съжаление обаче всичко това не е възможно, а дори и да беше, ефектът би бил доста по-различен от желания. Да си представим най-напред, че утре заплатите някакси скочат, примерно двойно. Първото, което ще последва, е, че много бързо горе-долу същия скок ще предприемат и цените, така че материалното положение на мнозинството от хората няма да се промени съществено. Нещо повече: крайният резултат няма да е дори равен. Защото бюджетът на държавата и голяма част от икономиката ще се сринат, така че мнозина ще останат без работа и ще загубят дори днешните си доходи. А това е гарантирана формула за доста по-сериозни от днешните „социално напрежение и конфликти“.

За щастие такъв тип масово и „форсирано повишение“ няма как да се случи. Най-малкото защото няма кой и как да накара частния бизнес да предприеме такова самоубийствено действие. Освен с някакъв декрет (желание, което често прозира зад речите на някои синдикални дейци). Но резултатът от него ще е още по-плачевен от описания по-горе. Няма да стане и с призиви и увещаване. Нямам предвид онази категория псевдобизнесмени, които безскрупулно мамят и държавата, и работниците си - те така или иначе не разбират от обяснения. Имам предвид онези, които добре осъзнават, че социално отговорното поведение е в техен икономически интерес. Тяхната първа отговорност обаче, включително пред работниците и служителите им, е да се съобразяват с реалните възможности. Защото заплатите не са само въпрос на добро желание.

Така стигаме до лостовете за повишаване на доходите, с които разполага държавата. Един от тях е т.нар. минимална работна заплата. Нейното повишаване обаче има твърде ограничено влияние върху общата картина. А е и нож с две остриета. Защото принуждава хиляди работодатели да избират между съкращаване на работници и закриване на бизнеса. И защото води до парадокси - като например младите учени в БАН или в университета да взимат горе-долу колкото чистачките.

Естествено, държавата може да направи най-много там, където самата тя е работодател - в бюджетната сфера. При днешното състояние „форсирано повишение“ на заплатите в нея очевидно не е възможно. Преразпределението в рамките на съществуващите бюджетни приходи няма да помогне много. Някакво допълнително натоварване на богатите (за каквото мнозина настояват) - също. Съществена промяна може да има само при значително повишаване на данъчното бреме за всички. Стига обществото да е готово да плати тази цена. Това обаче ще се отрази върху икономическия растеж, тъй че крайният ефект върху общата картина пак ще е съмнителен.

Единственият път

Впрочем, всичко описано дотук така или иначе се случва. Има все повече райони в страната, сектори на икономиката, отделни бизнеси и професии, в които заплатите се приближават до средните европейски нива. Което пак не е резултат от добро желание, а от пазарни реалности. Като например недостигът на квалифицирана работна ръка. Заплатите в една или друга бюджетна сфера периодично растат. Както и минималната работна заплата, за която през следващите години е предвиден направо агресивен темп на растеж (10% годишно). Като цяло вече 5-6 години ръстът на доходите системно и чувствително изпреварва ръста на производителността на труда. Последният пример е от първото тримесечие на тази година, когато средната месечна заплата е нараснала с 9.1% на годишна база, а брутният вътрешен продукт на един зает - с 2.6%.

Всичко това, разбира се, е далеч от желаното и със сигурност по-малко от възможното. Въпросът е как заплатите да растат повече и по-бързо, но не за сметка на конкурентоспособността на икономиката. Как да се ускори икономическият растеж, как да има повече инвестиции и повече модерни бизнеси, които да плащат по-големи заплати. Всъщност, има един-единствен реалистичен и сигурен път за постигане на тази цел и за повишаване на доходите. Това е пътят, по-който са минали най-напредналите и който България все опитва някак си да избегне и прескочи - пътят на упоритите, безкомпромисни и систематични реформи във всички сфери: от образованието и здравеопазването, та чак до съдебната система. За такива реформи са нужни политическа воля и последователност, обществено доверие, разбиране, търпение. И освобождаване от безсмислени и вредни илюзии като тази за „форсираното повишение“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    52 2 Отговор
    Докато не се реформира администрацията, съдебната система и всички министерства оправяне няма да има. В Румъния вече гонят средноевропейските заплати, а ние си играем още на милиционери.
  • 2 лаик

    30 0 Отговор
    То ако продължава както досега ефекта ще е пак същия. Хората в работоспособна възраст ще работят в чужбина а тука глад за кадри и ниски заплати ще допринесат за икономическия разтеж.
  • 3 бай Тодор

    41 1 Отговор
    Ограбването на населението е в пълен ход!Как успяха цените на стоките форсирано да стигнат и дори да задминат средноевропейските,а заплатите да са в пъти по-ниски?Робовладелски строй и то в рамките на ЕС!
  • 4 Гостадин

    16 7 Отговор
    Истината е една и само една... ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА и прилагането му! Само так ще привлечем инвеститори. За съжаление ДС никога няма да ни даде тази възможност. Щеше да е хубаво и лесно , нали? Fuc@! Комунизъма никога няма да ни изостави! И все още скапаните тролове ни убеждават че криминалния ни посткомунизъм е демокрация , която можем всички да се убедим че е зле. Товариши, днес сме в посткомунизмистичен фалш и всички го знаем.
  • 5 Аз съм

    27 1 Отговор
    До като умните се наумуват лудите се налудуват. 200% печалба му е майката. За заплати каквото остане. Хайде, продължавайте да умувате економисти?!?
  • 6 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    21 3 Отговор
    Важно е да има милиард за изтребител които сам по себе си освен да плаши гаргите и политиците да земат комисионна при придобиването му а след това и по потдръжката то други печеливши няма с 1 или 5 изтребителя нищо не става освен кражби за политиците а народа страда
  • 7 незнайко

    19 0 Отговор
    (Публикувано във факти.бг: За такива реформи са нужни политическа воля....) КАК С ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ ЩЕ СЕ ВДИГНЕ СТАНДАРТА НА ЖИВОТ ? С приказки от "шехерезада" явно не става. Тази статия показва точно, как няма да стане с много приказки. Не може алчните парламентаристи да си вдигат заплатите и да се "смеят на народа", показвяйки му своето "превъзходство". Защо не вдигнаха 100% заплатите на учителите, нали искат добро образование ?
    САМО БУНТ ОТ СТРАНА НА НАРОДА НИ, МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ !
  • 8 Скорпион29

    24 0 Отговор
    Дрън дрън иезоитски поднесено стойте си на ниски заплати иначе цените ще скочат повечто стоки са внос и повишението на заплатите не би трябвало да е вързано с цените защото в цивилизацията в ЕС цените са същите дори по ниски а доходите в пъти повече. Това по нагоре писаното е поръчка от хайдушкия кабинет Борисов 3 долна инсиноация на мръснишки овъртаня и предизбурен популизъм от 2016г.Одкраднаха парите за държавния сектор под формата на дър.поръчки а бг.капиталиста е стиснат мушенник оставен без контрол.Това не държава а племе населяващо тиритория на прага на ориента.
  • 9 Дин

    2 16 Отговор
    Сега разбрахте ли защо Костов бе велик - защото режеше все що е гнило и ако сега се намери един мъдър политик да съкрати не работещите структури на мига може да се повишат заплатите с 50%, че и повече, да нужна е смелост, настойчивост и воля. Успех на всички братя !
  • 10 факт

    18 3 Отговор
    Манипулатори, а защо доходите в съседна Румъния са два пъти по-високи?! Да не говорим за Гърция, Сърбия и дори Македония. Така е, защото там се краде по-малко. А се краде по-малко защото хората си защитават интересите и не са с робска психика като нас.

    Коментиран от #13

  • 11 Гоуст

    10 3 Отговор
    Сигурно ще засегна доста от коментиращите, но ще го кажа
    Докато, докато, докато....... докато страни като Русия, Турция, САЩ и ЕС не спрат да ни се месят в работите и да ни казват какво да правим, тогава ще се оправим. Защото Те нямат за цел да ни оправят и да направят българския народ да живее добре.
  • 12 Варна

    4 3 Отговор
    Ще отговоря с няколко изречения защо тази теза е вярна!

    1- Бюджета на страната е около 30 - 32 млрд. при дългове от 26 млрд. без лихвите. - С лихвите дълговете са 35- 36 млрд.

    2- На 1 човек от частния сектор се падат да храни 5 души.
    От 6 млн. души страна, 1 млн. са онези които реално произвеждат останалите само разпределят средствата.

    3- Структурата на частният сектор е влошена и е крехка!
    Над 50% от фирмите са без персонал, а 85% са с персонал до 5 души

    Сиреч:
    - Това е като да нямате работа и да сте изтеглили кредит, който е почти колкото годишният ти доход, а ти въпреки, че доходът ти е намалял да започнеш да харчиш още повече без да имаш нови приходи.
    Да разчиташ на това, че като харчиш ще си вдигнеш дохода е меко казано мисъл на идиот!

    Има един принцип и той е ако не ти харесва заплатата а ми или сменяш работодателя или се опитваш да излезеш сам на пазара и каквото сабя покаже.
  • 13 Варна

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "факт":

    Доходите в Румъния не са 2 пъти по- високи! - Имам сериозни , подчертавам преки наблюдения. Румънската икономика е по - силна и потреблението е като потребление за 25 милиона души, не като потребление за 6 милиона души, ат които половината са пенсионери.
    Заплатите и пенсиите в Гърция са по- високи, но! Икономиката на Гърция е по- способна от нашата въпреки дълговете и второ, от няколко години за всеки транш от заемите на гърците има план за намаляване на заплати и пенсии. - За справка можеш да разгледаш внимателно икономическите новини от там! И накрая, Гърците сега започнаха да разпродават държавно имущество и земя, за разлика от нас! - Ние вече нямаме какво да разпродаваме и да приватизираме.
  • 14 КиипИтРиъл

    18 1 Отговор
    Истината е такава възможно е повишение на заплатите защото икономиката ни има висока производителност и един вид за една работа която се върши в чужбина се получават 2000 евро да речем а за същата тук 600 лв което е жива несправедливост.Разни лобисти на бизнесмени държът умишлено ниска заплатата на бедния българин за да печелят двойно.И с този аргумент,че вредяло на бизнеса да се увеличат заплатите да се скрият който неможе да си позволи да плаща реално да затваря кепенците на скапания си бизнес защото едни едвам свързват двата края а други се чудят какво бентли да си купят.
  • 15 Снайпериста

    9 1 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 16 Темида

    8 1 Отговор
    Румъния вдигнаха на лекари и учители заплатите двойно за ден........айде някой да каже, че са по зле от нас и, че няма ефект.
  • 17 гост

    6 2 Отговор
    Лекари, учители и полицаи трябва да са с минимум 1000лв заплата и след натрупан стаж да достигат до 1500-2000лв чиста заплата. Или това значи двойно и тройно увеличение. Има лекари, които са на 600лв, а в същото време санитарките са на 350лв. Учителите я са взели 500-600лв, я не. Не е понятно защо един продавач-консултант без каквото и да е образование взима колкото лекаря. Естественно, че лекаря ще е обезверен, та нали е учил 7г, специализирал е и накрая му се подиграват с мизерна заплата. Хората, от които очакваме помощ, защита и възпитание, трябва да са удоволетворени, с морал и ценности, а мизерното заплащане убива това. Много бързо ще се промени картината ако увеличат заплатите на тези хора и изискат от тях подходящо отношение, ангажираност и знания.
  • 18 Гойко Митич

    8 0 Отговор
    Тези изедници ни убиват вече 27 години ! Убийци ! Смърт и за Вас убийци на България - Амин !
  • 19 Винету

    9 0 Отговор
    Доходите в България умишлено се държат ниски и народа беден.Виновни за това са единствено продажните политици след 89 год. които от верни слути на Кремъл станаха още по верни слуги на Вашингтон и колониалните интереси на САЩ.Само преди броени дни румънското правителство вдигна доходите там със 100%.Само че румънците имат десетки политици и министри в затвора и с конфискувано имущество за последните
    няколко години-ето там е разликата между Бг и Рм.
  • 20 ЦЦЦ

    6 0 Отговор
    Браво. Толкова дълга статия и накрая НИЩО. Пак реформи. Липсва само думата демокрация.
  • 21 гост

    5 0 Отговор
    Има скок ама надоле от високо
  • 22 Горд Българин заради Левски

    5 0 Отговор
    Търсете си правата бе уважаеми сънародници кажете си думата.Недейте да мълчите нека ясно да се знае,че увелишението на заплатата е наше гражданско и морално право да искаме и никой няма право да ни вишава от това което по право е наше.27 години преход все се опитват да ти обяснят с действия и изтъркани фрази ,че някой ден ще се оправи държавата тогава ще живееш нормално, и ще вземаш достойна заплата за трудът си. Кога?!
  • 23 Горд Българин заради Левски

    4 0 Отговор
    Извинявам се за правописните грешки,но се ядосвам на тази тема и пиша коментарът под въздействието на ядът.Дори да не стане нищо и да няма увеличение,а пак поредната лъжа и празни обещания на някой си поне нека си кажем това което ни е на сърце пък като няма друг изход тия които могат ще заминат за чужбина да работят и това го казвам с тъга.Но дано някой ден хората в тази държава започнат да се държат по достойно и повече да се гордеят,че са българи и да говорят свободно да започнат да мислят повече и да реагират на несправедливостите а не да се примиряват напивайки се псувайки телевизора и усилвайки чалгата.
  • 24 Ганъо

    4 0 Отговор
    Повтаряйте след мен:

    Порнография.....пор-но-графия............порно......графия

    Айде сега всички ПОРНОГРАФИЯ

    Всички....абсолютно всички участваме в тази порнография, докато ни ограбват държавата и в това число и нас.

    Часът по порнография приключи.

    Пожелавам Ви страхотна лятна ваканция!
  • 25 плам

    4 0 Отговор
    бла,бла,стойте си без пари,бла,бла,ей това разбрах аз.кой ще ми повишава стандарта на живот и откъде ще дойдат парите,слабо ме интересува,защото не съм финансист,или политик.Затова чакам достойно възнаграждение за това което върша(акушерка съм)и все още не мога да го дочакам,а побелявам и остарявам,детето расте и ще иска после и помощ да учи,как ще му я осигуря с 400 лв.доход?!?А финансистите и политиците,които са там да ги мислят тези работи се разпраха по шевовете от "тревоги и стрес",само че да им имаме стреса с тези заплати,които сами си гласуват.Е,аз днес си гласувам заплата от 800лв.а за лекарката 1800лв.мимимални,защото ние го заслужаваме!
  • 26 Kiril

    2 0 Отговор
    Първо, в България няма никаква релно реботеща система, кажете кое работи. Милиарди изтичат и ще продължават, честно казано 2020 ще спре, защото ще ни спрат парите от ЕС по програмите. Тогава ще го закъсаме!!! Ако работеше, но истински съдемната система, както е в Германия примерно, вярвайте щеше да регулира останалите. Тогава затворите нямаше да стигат, щяхме да сторим спешно нови с Европейски средства.
    Второ, сега има система за минимлано възнаграждение по браншове, но не работи! Трябва да стане работещо!
    3. Всички фирми ще започнат рязко да плащат пълни осигуровки, а не като сега! истината е, че заради неработещата ни система 30-40 милиарда изтичат всяка година.
    Ако 5 политика влезнат в затвора за по 3 години, нещата коренно ще се променят, ще има страх по високите етажи, както стана в Румъния, съвсем случайно се оправиха, понеже настана страх у суматоха, а и Румънцуте и Гърците са друг народ! В Румъния заплатите са с 20% по високи, ни системите сега работят, само пример, в Ръмъния коли не се крадат, краде се Дачия, защо, защото няма МАФИЯ, а дачия се краде от ромите за части!
  • 27 Скорпион29

    6 0 Отговор
    Има силен рев за народен съд ще почакаме третата световна и в патакламата ще дойде видов ден и като Борис майката бащата и целия род дано да съм жив зада участвам ще съм много продуктивен повярвайте защото вече наистина ми се драйфа
  • 28 Гостът

    2 0 Отговор
    Защо не се обсъжда темата за огромната ножица при заплатите на депутатите и чиновниците и тези на обикновенните хора. След като няма пари за увеличение на заплатите да им се отнемат служебните коли и да им намалят заплатите пет пъти.
    Пресмятайки доходите от заплатити и от корупция излиза, че са по добре от клегите си в цяла Европа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове